Arıcılık En Çok Nerede ve Nasıl Yapılır?

kubilayA

Yeni Üye
Arıcılık En Çok Nerede ve Nasıl Yapılır?
Arıcılığa başlamanız için öncelikle eski tip karakovan tarzı sepet kovanlara ve arıya ihtiyacınız vardır. Bu sayede sepet kovanı fenni kovana koyarak yeni arı elde etmiş olursunuz. Fakat o kovanı aynı şekilde bırakmanız gerekmektedir çünkü aynı şekilde kalır ve buradan çıkan arı oğulu arılarrın tekrar üremesine faydada bulunur. Etrafınızda bulunan arı üreticilerinden fenni arı kovanında bulunan arılardan satın almak arıcılığa başlamanın en sağlıklı yolu olarak gösterilir. Fakat dikkat etmelisiniz ki arıcıdan satın aldığınız arılar eski kovanlarına geri dönebilir. Bu yüzden arıcılık yapacağınız yeri arıları satın aldığınız arıcıdan en az 5 km uzaklıkta yapmanız gerekmektedir. Mayıs ve Haziran aylarında arıcılık yapan yerlerden 5-6 çerçevelik arı ailesi satın alınır. Eğer tekniğe uygun hareket edilirse kovanlarınız güçlenir ve bal elde edecek seviyeye gelebilir. Arıcılığa az sayıda fakat kuvvet bakımından sağlam arılarla başlanılması önerilmektedir.
Arıcılık Yapılacak Yer Nasıl Olmalıdır?
  • Arıcılık yapılacak yer mümkün olduğunca karayollarından uzak olmalıdır çünkü karayollarını kullanan vasıtaların arılarınıza çarpması sonucu arılarınızı kaybedebilirsiniz. Bu yüzden karayolundan en az 100 metre uzaklıkta arıcılık yapmanız önerilir.
  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların genel olarak kullandığı bölgelerde arıcılık yapılmamalıdır.
  • Zehirli atıklar oluşturan fabrika, şeker ve şekerli ürün üretimi yapan fabrikaların çevresinde arıcılık yapılmamalıdır.
  • Kanalizasyon bölgelerinin yakınlarında arıcılık yapılmamalıdır.
  • Bölgenin iklimine ve rüzgarlı olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Rüzgarı bol olan bölgelerde arıcılık yapılması tavsiye edilmez.
  • Arıcılık yapılacak bölgenin günlük sadece 3 veya 4 saat güneş alacak şekilde seçilmesi gerekmektedir.
  • Arıcılık yapılan bölgenin etrafında arıların polen toplayabileceği çiçeklerin bolca bulunması gerekmektedir. Bölge seçilirken bu koşul göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Çevrede balsıra ve balsama salgılayan ağaçların bulunmaması gerekmektedir aksi durumda arılarınız kovanlarını terk edebilir. Seçeceğinizi bölgeye 100 den fazla kovan koymanız tavsiye edilmez.
Arıcılık faaliyetler Tarım Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir. Herkes istediği gibi arıcılık faaliyeti yapamamaktadır ve arıcılık faaliyeti yapmanız için MEB tarafında Halk Eğitim Merkezlerinde verilen eğitimleri tamamlayıp sertifikanızı almanız gerekmektedir.
Arıcılık faaliyetlerine başlayacak olan işletmecilerin sertifikalarını alıp işletmelerini kurmasının ardından il ve ilçe müdürlükleri tarafından arıları ve kovanları kayıt altına alınacaktır.
Arıcılık Nerelerde ve Nasıl Ortamlarda Yapılır:
Arıcılık genel olarak ülkemizde Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yapılmaktadır. Ülkemizde en çok arıcılık yapılan iller ordu ve Muğladır.
Arıcılık yapılan bölgelerde bazı hususlar çok önemlidir bunlar;
  • Nem ve Rüzgar oranları
  • Gölgelik alan ve bölgenin sıcaklığı
  • Arazinin engebe yapısı
  • Arıcılık yapılacak olan bölgenin bitki örtüsü
  • Bölgenin temiz su kaynağına olan uzaklığı
  • Kovanların konulacağı bölgenin etrafındaki zirai mücadele alanları
Ülkemizde genel olarak arıcılık çok yaygındır ve gelen olarak çam balı ve çiçek balı üretimi yapılmaktadır. Bunların yanında Kestane Balı ve Anzer Balı üretimi de yapılmaktadır.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst