BESİ SIĞIRLARININ YEMLENMESİ NASIL YAPILIR?

Çoban

Yeni Üye
BESİ SIĞIRLARININ YEMLENMESİ

Besi sığırları ya tek tek ya da topluca yemlenirler. Günde iki veya üç kez yemleme yapılır. İlk yemleme sabah erken, son yemleme ise karanlık çökmeden yapılmalıdır. İç yemleme yapılacaksa ikincisi öğle üzeri yapılmalıdır.
Sağlıklı ve genç erke dana ve tosunlar çok hızlı kilo alır. Bunun için yemleri protein ağırlıklı olmalıdır. Besiye alınan hayvanlara verilecek rasyonda hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, mümkün olduğunca çeşitli yemler bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, tuz, kireçtaşı, vitamin ve mineral karması olabilir.


SİLAJ BESİSİ

Bu beside esas yem mısır silajıdır. Bundan başka çayır silajı, arpa ve fiğ karışımı ve diğer hasıl bitkileri silajları da kullanılabilir. Silaj besisi oldukça ucuza mal olur.
Dane yemlerle birlikte silaj ve kuru otların birlikte verilmesi kuru otların sindirilebilirliğini düşürür. (Yonca otu bu durumdan etkilenmez)
Silajın, ana kaba yem kaynağı olarak kullanıldığı büyütme rasyonlarında, rasyon kuru maddesinin yaklaşık %30’unu sağlayacak kadar kullanılabilir.Silaj genç sığırlar için mükemmel bir yemdir. Proteinle desteklenmiş kaliteli bir silaj ile günlük 900-1000 gr canlı ağırlık artışı elde edilebilir.


KESİF YEM BESİSİ
Bu yöntem kesif yemin kaba yemden daha ucuz olduğu ve hayvancılık için geniş arazinin olmaması durumlarında uygulanmalıdır.
Bütün besi süresince yemlemede hayvanlara 1 kg civarında kuru otun yanı sıra sadece kesif yem verilir. Besinin ileri dönemlerinde kesif yem miktarının artması buna karşılık kaba yem miktarının sabit kalması sonucu asidoz türü sindirim bozukluklarının ortaya çıkabileceği ve karaciğerin önemli ölçüde zorlanabileceği ihtimaline dikkat etmek gerekir.

TEMİZ YEM, TEMİZ SU
Besiye alınan sığırlara kokuşmuş, küflenmiş yemler verilmemelidir. İçirilen su da taze ve temiz olmalıdır. Çuvallar içerisindeki kesif yemlerde dikkat edilecek önemli bir nokta ; çuvalların 4-5 taneden fazla üst üste konulmamasıdır. Zaman zaman yem ve su depolarımızı uygun ilaçlı sularla yıkamalıyız. Yem değişikliklerinde ise; değiştirilecek yem, birden değil yavaş yavaş hayvanlar alıştırılarak değiştirilmelidir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst