Bitki Hastalıkları İle Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Yuksel Birol

Yeni Üye
BİTKİ HASTALIKLARI İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Tarımsal üretimde bitkilerin verimli oluşu kadar sağlıklı olması da önemlidir. Bitkilerdeki hastalık, fizyolojik olaylar sonucu ortaya çıkan sorunlardır. Daha açık bir ifadeyle bitkilerde meydana gelen değişimlerin ve biyokimyasal olayların normal işleyişinin bozulmasıdır. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini çok az ya da çok fazla alması, kimyasal zararlıların bulunması, bitkinin dışarıdan herhangi bir darbeye maruz kalması hastalıkların oluşumunda etkilidir. Bitkilerde hastalıklar, canlı ve cansız etkenler ile ortaya çıkar.

Bitkiler, don, nem, ışık ve diğer hava etkenleri hastalıkların oluşumunda etkili olabilir. Hastalık, cansız etkenlerden oluşuyorsa bulaşıcı etkisi yoktur fakat, canlı etkenler ile hastalık oluşmuş ise diğer sağlıklı bitkilerin de zarar görmesi muhtemeldir. Bitki hastalıkları ile mücadele etmeden önce, hastalığın oluşum şekli ve etken maddesi iyice belirlenmelidir. Çoğu canlı etmenlerin oluşturduğu hastalıklarda mücadele daha kapsamlı ve ayrıntılı olacaktır.
Parazitlerin neden olduğu hastalıklar ise konukçu bitkiler ile açıklanabilir. Bu tür hastalık oluşumunda, hastalığın bitki üzerindeki etkisi ve yayılış hızı daha fazla olacaktır. Bitki hastalıklarını önlemede konukçular, patojenler ve çevresel etmenlerin kontrolü düzenli olarak sağlanabilirse hastalıkların oluşumunda daha sağlıklı önlemler alınmış olacaktır. Bitki hastalıkları ile mücadelede çevresel etkenler ve diğer zararlılara şu yollar ile müdahale edilebilir.
1) Yasal koruma önlemleri
2) Kültürel bitki önlemleri
3) Fiziksel ve Biyolojik mücadele
4) Bitkide hastalıklara olan yatkınlığı tespiti
5) Bitkinin hastalıklara karşı güçlendirilmesi
6) Çevresel zararlılara karşı kimyasal mücadele
7) Ek mücadele yöntemleri
 

HermanDet

Yeni Üye
Whenever you happen to be contemplating so as to attain or perhaps hawk an business, it seems to be paramount to be able to team up in conjunction with a particular educated organization consultant. They truly can certainly contribute essential understandings, supporting you clearly cruise the exact challenges related to judgments, chats, and consequently closing ventures. With the exact middleman, you could possibly become in an a selected considerably enhanced standpoint for you to secure a particular beneficial finalization.

https://tambaymergers.com/blog/top-ways-you-can-finance-your-first-business
Exploring Florida's Greatest Company Opportunities within Tampa 554e7c5
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst