Brucellosis Nedir?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Brucellosis, brucella bakterileri tarafından oluşan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Brucellosis, genel olarak sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlar üzerinde etkili olmakla beraber gebelik döneminde, süt veriminde ve kısırlık gibi hayvansal sorunlarda etkili olmaktadır. Ayrıca brucellosis, hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalık olup toplum sağlığının tehdit eden bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hastalığın toplum sağlığı kadar ekonomik değer üzerinde de önemli etkileri bulunmaktadır. Özellikle hayvan üreticileri ve yetiştiricilikte hayvan kayıpları, verimin azalması ve üretimin değersizleşmesi gibi önemli etkileri bulunmaktadır. Özellikle kırsal kesimde kısıtlı imkanlar ile yapılan yetiştiricilikte hastalık önemli zararlar oluşturmakta ve üreticinin ürünü pazarlamasına engel olmaktadır.

Hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir tür olduğunu daha önce belirtmiştik. Hastalık genellikle süt ve süt ürünleriyle birlikte çiğ süt ile kolaylıkla bulaşabilir. Ayrıca hayvansal atıkların, dışkı ve hayvan akıntılarının insan teması ile bulaşması gibi durumlarda görülebilir. Ancak daha çok solunum yolu ile bulaşabilen bu hastalık atıkların teması ile solunum ya da deri yolu ile alınabilir. Özellikle gübre kalıntıları bulunan sebzelerin temizlenmemesi ya da tüketilmesi ile hastalık daha ciddi boyutlarda etkili olabilir. Araştırmalarda söz konusu hastalığın et aracılığı ile nadiren bulaştığı ve bulaşma ihtimalinin az olduğu görülmüştür. Ancak etlerin iyi pişirilmesi alınması gereken bir önlem olarak görülebilir.

Hastalık, hayvanlarda türüne göre etkiler gösterebilir. Genellikle tüketim yoluyla bulaşan hastalık koyun ve keçilerde 2 yıl boyunca mikrobun çıkmasına neden olabilir. Kuluçka süresi boyunca hastalık belirti göstermeyebilir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst