Büyükbaş Hayvancılık Nasıl Yapılır?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Büyükbaş Hayvancılık Nasıl Yapılır.jpg

Büyükbaş Hayvancılık Nasıl Yapılır? Büyükbaş Hayvancılık Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir

Büyükbaş hayvancılık adına adım atmak isteyen üreticilerin besi ya da süt sığırcılığı konusunda adım atmaları gerekmektedir. Sığırların et ve süt verimini attırmak adına da besi sığırcılığını gündemlerine almaları söz konusu olmalıdır. Büyükbaş hayvanlar konusunda hayvanların tükettiği yem oldukça önemlidir. Hayvanlara yedirilen yemin kaliteli olması durumunda da etkin daha ideal bir konumda olması sağlanmaktadır. Ancak yemin ucuza mal edilmesi de bu konuda önemsenmesi gereken bir detaydır. Karlı bir iş için yemin üretici tarafından meydana getirilmesi ve kısa süre içerisinde istenilen et standartlarına erişilmesi bu konuda yer alan ideal detaylardan başlıcaları olarak ifade edilmektedir. Yerli ırkların bu konuda istenilen şartlarda olmadığı söylenebilmekte ve yerli ırkların başka ırklarla birleştirilmesi yolu izlenebilmektedir. Böylelikle günlük olarak 1.1 kg gibi bir et artışını görebilmek söz konusu olabilmektedir.

Büyükbaş Hayvancılıkta Barınağın Yeri

Büyükbaş hayvancılığa başlayacak olan kişilerin barınaklara önem vermesi gerekmektedir. Büyükbaş hayvan besiciliğinin gerçekleştirileceği alanlar dahilinde bölgenin iklim şartları da barınağı meydana getirmede önemli bir konumda yer almaktadır. Aynı zamanda da barınak içerisinde beslenecek olan büyükbaş hayvanların yanı sıra belirgin bir teknik içermesi de önemli bir detay olarak es geçilmemelidir. Kapalı ya da açık sistem de bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak tercih edilen yöntemler arasında yer alabilmektedir.

Büyükbaş Hayvanların Seçiminde Ele Alınacak Kriterler

  • Irk:
Yerli ırklar, kültür ırklarına nazaran daha geç verim veren büyükbaş hayvanlar olarak adlandırılmaktadır. Buna karşın yerli ırkların uygun zamanda ve düzeyde beslenmeleri halinde gerekli sonuçları elde edebilmek söz konusu olabilmektedir. Bunun yanı sıra Şarole ile Holstein ya da İsviçre Esmeri gibi ırklardan ortaya çıkan melezlerin daha fazla et üretmesi söz konusu olabilmektedir.

  • Yaş:
Büyükbaş hayvancılıkta, hayvanların yaşları da önemli bir yer tutmaktadır. Genç hayvanların yaşlılara nazaran daha da fazla et ortaya koyması mümkün olmaktadır. Melez ırkların besiye alınması yaşı ise 2 olarak belirtilmektedir.

  • Cinsiyet:
Erkek büyükbaş hayvanlar dişilere göre daha iyi beslenmekte ve daha iyi et verme durumunu sağlayabilmektedir.

  • Kondisyon:
Büyükbaş hayvanların fiziksel halleri de et verimliliği açısından önemli bir kriter olarak bilinmektedir. Kısa boyunlu, uzun gövdeli ve geniş sırtlı hayvanların besleme açısından uygunluk arz ettiği söylenebilmektedir. Bu tip özellikleri içerdiği fark edilen zayıf hayvanlar da besi için uygunluk gösterebilir. Büyükbaş hayvancılığa başlayacak olan kişilerin daha ekonomik alımlar gerçekleştirmeleri adına bu detayı da atlamamaları gerekmektedir.

Büyükbaş hayvancılığa yönelecek olan kişilerin aynı ırka mensup olan hayvanları bir arada tutmaları gerektiği de işaret edilmektedir. Aynı zamanda da hayvanların parazit tedavisi ve aşılama süreçleri de besi esnasında üzerinde durulan konular olarak adlandırılmaktadır.

Beslemek üzere alınacak olan hayvanların seçiminde ise genç olması, dişlerinin sağlam olması ve derisinin parlak olması gibi detayların üzerine yoğunlaşılması gerekilmektedir. Öte yandan hayvanların aşı belgeleri de istenmelidir. Eğer aşılarının bulunmaması durumunda ise hayvanların aşlarının bir an önce yapılması gerektiği de vurgulanmaktadır. Eğer hayvanların bulaşıcı hastalıkları bulunuyorsa da diğer hayvanlardan uzak bir konumda tutulabilmektedir. Hayvanların bu süreç içerisindeki durumları kayıt altına alınmalı ve diğer hayvanlarda da aynı tip belirtilerin görülüp görülmediği de takip edilmelidir.

Büyükbaş Hayvanları Merada Beslemenin Artı Eksi Yönleri

Hayvanların kış aylarında ahır içerisinde kuru ot ve yem ile geçirmesinden sonraki sürede bahar ve yaz aylarında da meraya götürülerek semirtilmesi tavsiye edilmektedir. 60 ile 90 gün boyunca bu tip bir yemleme faaliyetinin gerçekleştirilmesi sonrasında hayvanların maksimum düzeyde beslenmesi durumu söz konusu olabilmektedir.

Merada beslenen hayvanların besiye dair maliyetlerinde ciddi bir azalmaya rastlanmaktadır. Aynı zamanda da hayvanların dışkılarının dışarıda kalması da işgücünü belirgin düzeyde azaltacaktır.

Merada beslemenin olumlu olduğu kadar olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Mera besiciliğinde sığırların daha geç besi almaları ve dolayısıyla et oluşturmaları uzun vadeli olarak gerçekleşebilmektedir. Böylelikle hayvanların satımı işlemleri daha uzun vadede gerçekleşebilmektedir.

Meralarda gerçekleştirilecek olan besi faaliyetleri öncesinde hayvanların iç ve dış parazit aşılarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu konuda veteriner hekimlerle beraber hareket etmek önemli bir detay olarak değerlendirilmeye alınmalıdır.

Büyükbaş Hayvanların Yemlenmesi Nasıl Gerçekleştirilmelidir?

Büyükbaş hayvanların bireysel ya da toplu halde yemlenmesi işlemi günlük olarak 2 ya da 3 kez gerçekleştirilebilmektedir. İki yemleme yapılması durumunda ilkinin sabah erkenden ikincisi de hava kararmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Eğer ki üç yemlemenin yapılması söz konusuysa da ara öğünün öğle vakitlerinde gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.

Yemleme işlemleri esnasında süre de oldukça önemlidir. Belirli aralıklarla gerçekleştirilecek olan yemlemelerin, saatlerinin kesin olarak belirlenmesi gerekmekte ve asla değiştirilmemesi de ifade edilmektedir.

Besi durumunda olan hayvanlar arasında genç olanların kilo alması daha olasıdır. Bu yüzden temin edilecek olan besilerin tüm hayvanların günlük gereksinimlerini karşılayacak düzeyde olması da oldukça önemlidir. Bunun için buğday, arpa, yulaf, kepek, pamuk küspesi, ayçiçeği küspesi ve tuz içeren yemlerin tavsiye edildiği de söylenebilmektedir.

Büyükbaş Hayvanlar Yem Çeşitleri

  • Silaj:
Etkili bir yemleme unsuru olarak görülen silajın en genel biçimde kullanılan hali mısır silajı olarak adlandırılmaktadır. Tahılgillerin silajı, çayır silajı ve fiğ silajı da tercih edilen yemler arasında sayılabilmektedir. Bu besleme yöntemi oldukça etkili olarak değerlendirilmektedir.

  • Kesif Yem:
Kesif yem yöntemi diğer yemlerden daha uygun olduğundan ötürü tercih edilmektedir. Hayvancılık için gerekli arazilerin bulunmaması durumunda uygulanabilmektedir. Kuru otla beraber verilecek olan bu yem seçenekleri sürekli olarak kullanılmamalıdır. Aksi takdirde hayvanlarda sindirim bozuklukları ve karaciğerde bozulmalar gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde temiz yem ve temiz su kullanımına önem verilmelidir. Yemlerin muhafaza edilirken kokmamasına ve küflenmemesine dikkat edilmelidir. Yem değişikliğine gidileceği zamanlarda da bu sürecin uzun vadeli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği tavsiye edilebilecektir. Aksi takdirde hayvanların birdenbire yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi pek de olumlu sonuçlanan bir durum olmayacaktır.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst