Ceviz Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi

Çoban

Yeni Üye
Ceviz ağacı büyüdükçe daha çok meyve veren ağaçlardan çok hızlı bir gelişimi vardır. Cevizler 40 cm civarına kadar oldukça hızlı büyür. Ceviz ağacı 300 – 500 m2 alanı kaplayabilir. Ağacın kökleri 3 – 4 metre uzar.

Ceviz ağacının güçlü bir kök sistemi olduğu için toprak derinliğinin az olduğu yerlerde yapılması doğru değildir. İleride herhangi bir sorunla karşılaşmamak için kesinlikle toprağın en az 2 metre derinliğe sahip olması ve geçirgen olması gerekmektedir. Ticari olarak bu işi yapmadan önce yani ceviz bahçeleri kurmadan önce yapılacak alan iyice araştırılmalıdır. Ceviz Yetiştiriciliği her bölgede her toprakta yapılmaz. Bahçe kurulacak bölgenin Ceviz Yetiştiriciliği için ekolojik olarak uyumlu olması gerekmektedir.

Ceviz ağacı biraz narin bir ağaç kışın aşırı soğuk yazın ise aşırı sıcak bölgelerde yetiştirilmez. Toprak zengin mineralli, geçirgen olmalı ayrıca toprak su tutma konusunda ne kadar iyi olursa ceviz verimi de bir o kadar iyi olacaktır. Ceviz son derece sık bir yaprak yüzeyine sahip bu da ağacın terleme ve su kaybını arttırır. Toprağın su tutması verimi 2 katına çıkaracaktır.
Gübreleme dönemleri çok net değil toprakta büyük bir sorun yok ise gübreleme için çok duyarlı olmayan bir ağaç türüdür.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst