Ceviz Yetiştiriciliğinde Devlet Destekleri Nelerdir?

kubilayA

Yeni Üye
Diğer tarım ve hayvancılık kollarına olduğu gibi ceviz yetiştiriciliğine de devlet tarafından destek verilmektedir. Ceviz Anadolu topraklarında çok eskiden beri yetişen bir ağaç türüdür. Ceviz hem vitamin kaynağıdır hemde birçok ekstra faydası bulunmaktadır. Ceviz ağaçlarının ömürleri belirli kriterlere uyuylursa çok uzun olur. Bakımı için işçilik maliyeti de çok istemez. Ancak doğru stratejileri uygulamanız gerekmektedir. Ceviz ağacı tesisi kurmak için bir miktar parayı gözünüzden çıkarmanız gerekmektedir. Devlet yerli üretimi arttırma, köyden kente göçü önleme ve Türkiye Cumhuriyeti tarım topraklarından tam randıman alabilmek için tıpki diğer dallara verdiği gibi ceviz yetiştiriciliği için de çiftçilere tam destek vermektedir.
Ceviz Yetiştiriciliği Desteği Başvurusu Kime Yapılmalıdır?
Ceviz yetiştiriciliği desteği başvurusu için Tarım il yada ilçe müdürlüklerini ziyaret etmeniz gerekmektedir. Gerekli başvuruyu yapmanızdan sonra yetkililer önce toprağınızı analiz edeceklerdir. Daha sonra arazinizin su ve elektrik durumuna göre maliyet tespiti yapılacaktır. Bu tespitin yapılmasından sonra gerekli işlemler başlayacaktır.
Devlet Ceviz Yetiştiriciliği İçin Nasıl Destek Vermektedir?
Devletin vereceği destek ceviz yetiştireceğiniz arazinin büyüklüğüne göre değişecektir. Ortalama olarak devlet her dönüme 1000 TL’lik bir destek kredisi vermektedir. Ayrıca bu kredi 15 yıl vadeli olarak çiftçilere verilmektedir. Fakat öncelikle yatırımınızı kendinizin yapması gerekmektedir. Bütün herşeyi kurduktan sonra kurulan tesisin maliyetini malzemelerin faturasını beyan ederek kredi olarak devletten alabilirsiniz.
Ceviz katma değeri çok yüksek bir meyve türüdür ve Türkiye yıllık ceviz ihtiyacının bir çoğunu dışarıdan ithal olarak satın almaktadır. Devletin ceviz yetiştirmek isteyen vatandaşlara bu desteği vermesinin sebebi yerli üretimi arttırarak ithalatı azaltmaktır.
Devletten destek alabilmeniz için minimum 10 dekarlık bir arazide üretim yapmanız gerekmektedir. Bakanlık ayrıca en az 10 dekarlık bir arazide üretim yapan çiftçiye 100.000 TL’lik hibe verebilmektedir.
Başvuru Süreci Nasıl İlerler?
Ceviz yetiştiricilği devlet desteği için ilk önce belirtilen müdürlüğe müracat etmeniz gerekmektedir. Daha sonra yetkilendirilen ekip tarafından araziniz incelemeye alınır ve arazinizin jeopolitik durumu, mülkiyet hakları, toprak tipi, verimliliği ve ceviz ağacına uygunluğu test edilir. Arazinizin testlerden uyumlu raporu almasının sonucunda işlemler devam eder.
Ceviz ağacı yetiştiricliği sabır gerektiren zahmetli bir iştir ve eğer bu iş yapılması düşünülüyorsa geçecek süre göz önünde bulundurulmalıdır. Bir ceviz ağacının ortalama olarak 100 kilogram mahsül verebilmesi için 18 yıl gerekmektedir ve bu 18 yıllık süreçte çiftçinin ağacın bakımlarını ve beslemesini tam olarak yapması gerekmektedir. Ağacın hasta olmaması gerekmektedir. Ağacın hasta olma durumunda kesilmesi gerekebilir. Bundan dolayı devlet ceviz yetiştiriciliği için 15 yıl vadeli kredi vermektedir ve bazı durumlara göre dönüm başı 300 TL hibe desteği verebilmektedir.
Ancak şu unutulmamalıdır ki ceviz yetişticiliği kar payı yüksek bir meslektir ve ceviz ülkemizde ve dünyada yüksek fiyatlara satılabilmektedir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst