Çizgili Yaprak Kurdu

Yuksel Birol

Yeni Üye
Bitki hastalıklarında etmen zararlılar ve konukçu bitkilerin bilinmesi ve önlemlerin bu değerlere göre alınması hastalıklar ile mücadelede önemli bir yere sahiptir. Bugün pamuk, mısır, ayçiçeği, tütün ve diğer birçok sebzede karşınıza çıkabilecek en önemli zararlılardan birisi çizgili yaprak kurdudur. Genel olarak çizgili yaprak kurdunu tanımlamak gerekirse;

Ergin yaprak kurdunda dış görünüş ve kanat açıklığı 18-35 mm arasında değişkenlik göstermektedir. Genel olarak kanatlar kahverengi ve koyu yeşil renklere sahip olup yaprak üzerinde kolaylıkla fark edilebilen bir zararlı değildir. Yaprak üzerinde ve bitkide bırakmış oldukları yumurtaları ise beyaz renklere sahip olup genellikle 0.2-0.5 mm arasında büyüklüğe sahiptir. Bu zararlılar, larva halinde ise yeşil ve kahverengi renk tonlarına sahiptir. Yine larvalar yaprak ve bitki üzerinde kolaylıkla fark edilemez ve tespiti zarar şekline göre oldukça zordur. Birçok zararlıda olduğu gibi yaprak kurdu da kış aylarını kapalı ve hareketsiz bir şekilde geçirerek bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Bu zararlılar yıl içerisinde bulunduğu yere, türüne ve üreme şekline göre 4-5 döl vermektedir.

Genel olarak zararlının görünüşü ve üreme şekli yukarda belirtildiği şekildedir. Çizgili yaprak kurdu yaprak ve bitki üzerinde verimin %40 ile %100 arasında kaybına yol açmaktadır. Yaprak kurdunun bitki üzerinde yarattığı zarar ise aşağıda belirtildiği şekildedir.

1) Genel olarak larva döneminde gruplar halinde yaşayan bu canlılar, üzerinde yaşadıkları yaprağı tüketerek beslenmektedir. Zararlı tüm yaprağı tüketerek zar halinde bırakmaktadır.
2) Büyüme döneminde ve ergin halinde zararlı, yaprağın tamamını tüketecek ve bitkide daha büyük zararları beraberinde getirecektir.
3) Zararlının bitkide yaratmış olduğu hasar genellikle %100 e yakın bir oranda olacaktır.
4) Bitkilerde en sık görülen zararlılardan birisi olup ülkemizde hemen, hemen her bölgede ve her türde görülebilir.

Çizgili yaprak kurduna karşı alınabilecek biyolojik ve kimyasal mücadele şekli ise aşağıda belirtildiği şekildedir.

Biyolojik Mücadele:

1) Zararlının düşmanı olan diğer türler çoğaltılmalı ve korunmalıdır.
2) Biyolojik mücadele sırasında kullanılan ilaçlar ile tarım arazisinde diğer yararlı türlere zarar verilebilir. Bu nedenle kullanılacak ilaçlar ve diğer ürünler doğru seçilmelidir.

Kimyasal Mücadele:

1) Bitkide kimyasal mücadele uygulanmadan önce yaprak ve bitki başına düşen larva sayısı tespit edilmeli ve 2 açıklık arası larva sayısı 2 ve üstünde olması durumunda kimyasal mücadeleye geçilmelidir.
2) İlaçlama genellikle günün en serin saatlerinde uygulanmalıdır. Ayrıca yeşil aksam ilaçlaması, zararlı ile mücadelede oldukça etkili bir uygulamadır.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst