Damızlık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Damızlık Hayvan Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Süt sığırı yetiştiriciliğinde en önemli konulardan biriside damızlık seçimidir. Bu yazımızda süt sığırcılığında damızlık seçimi hakkında bilgiler sunacağız.

Süt sığırcılığı damızlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

damızlık seçimi

Öncelikle bir hayvanı satın almadan önce hayvanın soy kütüğü ve damızlık belgesi hakkında bilgi alın. Hayvanın yetiştirildiği ya da bulunduğu işletmede hastalıktan ari sertifikası olup, olmadığını öğrenin ve en son sağlık taramasının ne zaman yapıldığı konusunda bilgi alın.

Özellikle son dönemde sıkça görülen karantina vakaları damızlık seçimi yapacağınız bölge hakkında size bilgiler sunabilir. İlgili il, ilçe tarım il müdürlükleri ile iletişime geçerek, bölgede herhangi bir karantina uygulaması olup, olmadığını öğrenin.

Eğer bir gebe düve almak istiyorsanız, anne, babaanne, baba ve kız kardeşlerin süt verimleri hakkında bilgiler edinin.

Hayvanların fiziki olarak sağlam bir tırnak ve meme yapısı olmasına özen gösterin.

Yine, gebe bir düve ya da inek alma düşünceniz var ise bir veteriner hekim yardımıyla düve ya da ineğin gebeliğin kaçıncı ayında olduğunu öğrenin.

Fiziki açıdan önceki yorumlarda da yer aldığı şekli ile hayvanın düzgün bir görünüşe sahip olmasına dikkat ediniz.

Sütçülük özellikleri bakımından örnek bir inek modeli

Kaburga Aralığı:
Damızlık hayvanlarda genellikle tercih edilen kaburga aralığı iki, üç parmak şeklindedir.

Cidago açısı: Damızlık hayvanlarda sırt kısmından aşağı doğru oluşan açı keskin olmamalıdır.

Kemik ve İskelet Yapısı: Damızlık hayvanlarda kemik ve iskelet yapısı düzgün ve zarif olmalı, kemiklerinde herhangi bir şekil bozukluğu olmamasına dikkat edilmelidir.

Boyun: Genellikle damızlık hayvanlarda boyun kısmının uzun olması tercih edilmektedir.

Vücut yapısının genel olarak birbiri ile uyumlu olması, iyi bir damızlık seçiminde önemli bir etkendir. Göğüs, sağrı , beden ve sağrı özellikleri birbiri ile uyumlu olmalıdır.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst