Hayvancılık Nasıl Yapılır? En Karlı Hayvancılık Sektörü Hangisidir?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Hayvancılık Nasıl Yapılır En Karlı Hayvancılık Sektörü Hangisidir.jpgHayvancılık Nasıl Yapılır? En Karlı Hayvancılık Sektörü Hangisidir?

Çiftçilerin en fazla bilgi sahibi olduğu hayvancılık, çocukluktan beridir alınan bilgilere göre şekillenmektedir. Ancak sonradan bu işe atılacak olan kişilerin gerekli donanıma sahip olmadan bu sürece girmeleri hüsranla sonuçlanabilecektir. İyi bir proje hazırlamanın yanı sıra sermaye ve emek de hayvancılık için önemli faktörler olarak adlandırılmaktadır.

Hayvancılık faaliyetlerine girişilmeden önce masrafların iyice hesaplanarak, gelir gider tablosunun ayarlanması gerekmektedir. Kişilerin hayalperest düşüncelerden uzaklaşarak harekete geçmeleri sonrasında da ortaya çıkan yetiştiricilik türüne yönelmeleri söz konusu olabilecektir. Hayvancılık çeşitleri konusunda bu kriter baz alınarak hayata geçirilmesi sürecinin işlemesi gerektiği vurgulanabilecektir.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

Tüm hayvancılık türlerinde olduğu gibi küçükbaş hayvancılığagirişecek olan kişilerin ciddi bir araziye gerek duyması söz konusudur. Arazilerin hem barınak hem de yem üretimi konusunda devreye sokulmasıyla maliyetlerin ciddi oranda düşebileceği gözlemlenebilmektedir. Çiftçilikle uğraşan yetiştiricilerin, diğerlerine nazaran daha masrafsız çözüm üretimi söz konusu olacaktır. Aynı zamanda da küçükbaş hayvancılık adına yaz aylarında semirme ve yayılma dönemleri için muhakkak çoban gerekecektir. Bu da ekstra bir maliyet olabilecektir.

Süt İneği Yetiştiriciliği

Süt ineği yetiştiriciliği konusunda ilk olarak doğru ırkın seçimiyle beraber başlangıç yapılabilecektir. Jersey, Guernsey, Simental, Ayrshire, Montofon ve Holstein cinsi ineklerin süt için uygun oldukları söylenebilmektedir. Sütlerin günlük olarak sağılmasının yanı sıra herhangi bir süt üretim noktasıyla anlaşma yapmak da kazanç getirecektir. Sütlerin litre fiyatlarına dayalı olarak bu ırklar doğrultusunda etkili kazançlar söz konusu olabilecektir.

Besicilik

Besicilik faaliyetleri, hayvanların çiftleşerek üretiminin sağlanmasına dayalı olarak şekillenmektedir. Hayvan nüfusunun devamlılık halinde olması ve gerekli kiloya ulaşmaları halinde satım işlemlerinin gerçekleştirilmesine dayalı bir süreçtir. Yerli sığır ırklarının 2 yaşındayken, melez ırkların ise 1 ile 1.5 yaş aralığındayken kesim işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Besi hayvanlarının kilo almaması durumunda yaş kriteri göz önünde bulundurulmadan satışa sunulması söz konusu olabiliyor. Bu yetiştiricilik evresinde yem kalitesi konusunda ciddi bir araştırma sürecine girmek de gerekebiliyor. Aynı zamanda meralar da beslenmek adına tercih edilebilecek konumda yer alabiliyor.

Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği

Küçük bir yetiştirici olmak adına 10 tavuk alarak bu eylemleri gerçekleştirmek oldukça basittir. Ancak işlerini büyütmek isteyen ve çiftlik kurutma amacı güden kişilerin hem yumurta hem de et odaklı bir hamle yapması gerekmektedir. İlk olarak işin maliyet ver kar oranının hesaplarının titizlikle yapılması gerekmektedir.

Arıcılık

Arı yetiştiriciliğine dair faaliyetler genel olarak yan bir meslek olarak gerçekleştirilmektedir. Çiftçilerin genelde uğraştığı bir alan olarak dikkat çekmektedir. Bu yetiştiricilik evresinde herhangi bir net kazanç söz konusu olmamaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olan kişilerin mevsim şartlarının uygun olması halinde istedikleri rakamlara erişmeleri gibi bir sonuç da kendini gösterebilecektir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst