Hayvansal gıdalardan kırmızı et bilindiği gibi damar tıkanıklıklarına ve türlü dolaşım bozukluklarına yol açmaktadır. Bu sebepten dolayı beyaz ete ağırlık verilmesi uzmanlar tarafından ön görülmüştür. Lakin ülkemizde hindi yetiştiriciliğine verilen önem tavuk yetiştiriciliğinin yanında çok komik rakamlarla kalmıştır. Tavuk üretimi 650 bin tonları bulurken, hindi üretimi yaklaşık 20 bin tonlarda kalmıştır.
Avrupa ülkelerinde kişi başına hindi eti tüketim 8-10 kg arasında seyrederken Türkiye’de 300 gr. civarında kalmıştır. Hindiler tavuklara nazaran dayanıklı, uzun ömürlü ve beslenme değerleri yüksek olması nedeniyle hindi yetiştiriciliği daha caziptir. Türkiye’ de hindi üretimi 1995’de gelişmeye başlanmıştır.
Hindi yetiştiriciliği şu şekilde işler; büyütme kümesinde yetişen civcivler 6 haftadan sonra yetiştirme kümeslerine aktarılır, aktarıldıkları yerde 8 ila 10 hafta arasında kalırlar. Civciv büyütme kısa sürdüğünden bu yetiştiriciler yılda 5 dönem üretim yapabilmektedir; 6 haftalık palazları yetiştirenlerse (uzun süre aldığı için) senede yaklaşık 3 dönem yapabilmektedirler. Üretim sonunda firma belirli tarihte ürünü canlı olarak teslim almaktadır.
Hindi yetiştiriciliği aşamaları aşağıdaki gibidir;
Kuluçka makinesine konulan hindi yumurtalarında hindi civcivleri çıkar. (28 gün)
Kuluçka yeri dezenfekte edilmiş yani steril olmalıdır.
6-8 gün arasında gagaları kesilmelidir.
Hindiler ihtiyaç doğrultusunda en iyi şekilde semirtilmelidir.
Yeni hindiler gelirken palazlanmış olanlar çıkartıldıktan sonra kümes dezenfekte edilmelidir.
Temizlenen kümesin ısısı yaklaşık 24 derece olmalıdır.(civcivler için) Ve temizlik işlemleri civcivler gelmeden bir süre önce bitirilmiş olmalıdır.
Depoda sürekli olarak taze su bulunmalıdır. Civcivlerin boğulmasını engellemek için su yüksekliği ona istinaden ayarlanmalıdır.
Yemlik içinde bulunan yabancı cisimlerden arındırılmalıdır.(talaş, gübre vb.)
Altlık daima kuru tutulmalıdır.
Yem yaşa uygun ve taze olarak verilmelidir.
Avrupa ülkelerinde kişi başına hindi eti tüketim 8-10 kg arasında seyrederken Türkiye’de 300 gr. civarında kalmıştır. Hindiler tavuklara nazaran dayanıklı, uzun ömürlü ve beslenme değerleri yüksek olması nedeniyle hindi yetiştiriciliği daha caziptir. Türkiye’ de hindi üretimi 1995’de gelişmeye başlanmıştır.
Hindi yetiştiriciliği şu şekilde işler; büyütme kümesinde yetişen civcivler 6 haftadan sonra yetiştirme kümeslerine aktarılır, aktarıldıkları yerde 8 ila 10 hafta arasında kalırlar. Civciv büyütme kısa sürdüğünden bu yetiştiriciler yılda 5 dönem üretim yapabilmektedir; 6 haftalık palazları yetiştirenlerse (uzun süre aldığı için) senede yaklaşık 3 dönem yapabilmektedirler. Üretim sonunda firma belirli tarihte ürünü canlı olarak teslim almaktadır.
Hindi yetiştiriciliği aşamaları aşağıdaki gibidir;
Kuluçka makinesine konulan hindi yumurtalarında hindi civcivleri çıkar. (28 gün)
Kuluçka yeri dezenfekte edilmiş yani steril olmalıdır.
6-8 gün arasında gagaları kesilmelidir.
Hindiler ihtiyaç doğrultusunda en iyi şekilde semirtilmelidir.
Yeni hindiler gelirken palazlanmış olanlar çıkartıldıktan sonra kümes dezenfekte edilmelidir.
Temizlenen kümesin ısısı yaklaşık 24 derece olmalıdır.(civcivler için) Ve temizlik işlemleri civcivler gelmeden bir süre önce bitirilmiş olmalıdır.
Depoda sürekli olarak taze su bulunmalıdır. Civcivlerin boğulmasını engellemek için su yüksekliği ona istinaden ayarlanmalıdır.
Yemlik içinde bulunan yabancı cisimlerden arındırılmalıdır.(talaş, gübre vb.)
Altlık daima kuru tutulmalıdır.
Yem yaşa uygun ve taze olarak verilmelidir.