Honamlı Keçisi Özellikleri

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Honamlı Keçisi Özellikleri.jpgÖzellikle ülkemizde Akdeniz bölgesi ve çevre illerde sıkça görülen bir ırk olan Honamlı keçisine, Isparta, Antalya ve Konya bölgelerinde sıkça rastlanılmaktadır. Yetiştiriciliği yaygın olarak Toros Dağı eteklerinde yapılan Honamlı keçisinin genellikle Yörükler tarafından yetiştirildiği bilinmektedir.

Honamlı Keçisi Genel Özellikleri

Siyah bir görünüme sahip olan Honamlı keçisi, yetiştiriciliğinde en az masraf gerektiren ırklardan birisidir. Bunun temel sebebi yetiştiriciliğinin yapıldığı alanda bulunan hemen her tür bitki kalıntısı ya da artığından faydalanabilmesidir. Yıl içerisinde tamamen merada yaşamaya devam edebilir. Ancak ağız yapıları itibariyle zayıf meralardan yararlanamadıkları bilinmektedir.

Honamlı keçisinin zengin mera ve ek yemleme yapabilen işletmeler tarafından başarıyla yetiştirilmesi mümkündür. Rengi genelde siyah olan honamlı keçisinin bazı durumlarda beyaz ve kahverengi gibi görünüme sahip olanları da görülmektedir.

Kıvrılmış boynuzları bulunan honamlı keçisinin yay şeklini almış boynuzları ile kendine özgü bir görünümü bulunmaktadır.

Honamlı Keçisi Genel Görünüm Özellikleri

Görünümü çoğunlukla siyah olmakla birlikte, bölgelere bağlı olarak değişiklik görülebilmektedir. Özellikle Antalya çevresinde yetiştirilen saf honamlı keçisinde alın ve ayak kısmı beyaz ve kahverengi olmakta vücut ise siyah bir görünüme sahip olmaktadır.

Erkeklerde boynuz tipi ve şekli dişilere göre daha gelişmiş ve daha geniş bir yay şeklini almıştır. İri ve uzun bir vücut yapısına sahip olmakla birlikte, kuyruk kısmı kıl keçilerine göre daha uzun olabilmektedir.

Annelik içgüdüsü iyi olup, adaptasyon yeteneği yüksektir.

Honamlı Keçisi Genel Verim Özellikleri

Erkeklerinde canlı ağırlık ortalama 80kg iken dişilerinde bu rakam 55 kg civarıdır. Bir batında oğlak verimi 1.5 olan honamlı keçisinde oğlakların doğum ağırlığı ortalama 3, 4 kg’dır.

Honamlı keçisinde sütten kesim ağırlığı 16 kg’dır. Süt verimi ise 130, 210 lt arasında değişmektedir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst