İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ MALİYETİ VE KÂR MARJI
İpek böceği Piyasaları
İpek böceği özelliği bakımından beslendiği dut yaprağı ile çeşitli faaliyetlerin ana teması olarak günümüzde daha çok gündeme gelmektedir. Bu bakımından ipek kozalarını yiyen tırtıllar aynı zamanda ve sıklıkla yedikleri dut yapraklarının, beslenmeleri için son derece önem taşıyan bir besin niteliğindeki yiyeceklerden olması, piyasaların daha da hareketlenmesini sağlamıştır. Bu durum ipekböceği piyasalrına ayrı bir soluk getirmiştir.
- İpek böceği işletmeleri piyasalara sunduğu zengin içeriği ile 800 metre uzunluğuna kadar ulaşabilen kozalarda ipek telini örme faaliyetine girişmektedirler. İpek böceklerinin 8 haftalık ömre sahip olmaları bu sürede dut yaprağı beslenme faaliyetinin verimim ve hızı açısından son drece önem taşımaktadır. Kelebeğin tırtılı olan ipek böceği dut yaprağını yiyerek ipek kozası elde etmektedir.
-Ticari açıdan önemli bir alıcı ve satıcı piyasası marka donanımına sahip olan finansal nitelikteki faaliyet alanları ile çalışmak, ipek böceği işletmeciliği açısından önemli görülen ve dikkat edilmesi gereken ortaklık ve maliyet esaslı, kar indeksi finansal politika rejimlerini büyük oranda kapsamaktadır.
Aşamaları Ve Mali Göstergeler
İpek böceği yetiştiriciliği genel olarak 2 aşamada gerçekleştirilmektedir. İlk bahar (Nisan, Mayıs,Haziran),Sonbahar başı (Ağustos ,Eylül) olarak yılda 2 kez yapılmaktadır.Pazar planlamalarının yapılması maliyeti ve kar marjı açısından ipek böceği yetiştiriciliğinin yapıldığı mevsim ve zaman aralığını bilinmesi açısından son derece önemli görülen yetiştiricilik planlamalarındandır.Maliyeti ve kar marjı olarak ele alacak olursak 1 kg yaş koza 55-60 TL,100 kg yaş koza ise 5500-6000 TL arasında sermaye gerektirmektedir.
- 100 kg yaş koza ile işe başlayacağınız için size 70 metrekarelik bir alan verilmektedir.40 günde, hesap özeti olarak düşünürsek 100 kg yaş koza ile ortalama 5000 TL elde edebilirsiniz. Tabi bu kazanç katlanarak artırılabileceği gibi zarar edebileceğiniz ani kriz müdahaleleri gerekebilir. Bu tamamen mevsimsel hareketlere ve sizin çalışmanıza azimli bir şekilde yön vererek, süreç içinde değişebilecek bir durum olarak nitelendirilmektedir.
- Devlet desteğini de arkasına alan İpek böceği işletmeciliği fırsatı; yatırımlarınızın büyük ölçekte artış göstermesi için vazgeçilmez bir destekle bilinci olarak karşımıza çıkmaktadır. Geri ödemesiz ve faizsiz olarak verilen her kredi ve hibe işletmecilerin maliyet esasına ve kar marjı finansal bakiyesine devasa katkılar sunacaktır. 100 kg yaş koza ile başladığınız ile doğru orantılı olarak; 5000 TL karşılığında alacağınız koza karşılığında, 10 000 TL değerinde ipek elde etmeniz an meselesidir.
- ipek böcekçiliği yetiştiriciliği işi bu yüzden son derece kârlı bir iş olup; her aşaması sermayenizin maliyet esaslı limitinizin dikkatli ve aşamalı bir şekilde koordine edilmesi ve kazanç sağlanmaya başlanması ile kâr seviye oranlarınızın kendiliğinden oluşmasına vesile olacaktır. İşletmecilik işine gönül vermek sabırlı olmayı gerekli kılan özveri ile piyasaların hareketliliğini takip etme yaklaşımı ile daha kazançlı bir hal alacaktır.