Kaç tavuğa kaç horoz?

Hakan

Yeni Üye
Devamlı yumurtlayan tavukların yumurtalarının döllü olabilmesi için en fazla 12 – 13 tavuk için sadece bir horoz. 12 – 25 tavuk için 2 horoz.. 35’e kadar sayıya 3 horoz. Böyle hesaplanabilir. 1 – 4 kadar az sayıda tavuklara haftanın iki günü bir horoz yeter. Tavukların döllü yumurta için daha fazlasına ihtiyacı yok.

Sadece bir defa çiftleşmede ortalama 8 gün kadar yumurtalar döllü olur. Bunu da hesaba katın. Horoz spermleri yanlış hatırlamıyorsam 15 günden fazla hayatta kalamıyor. Çiftleşme anından itibaren yeni aktarılan spermlerin tavuk içinde yola devam ederek yumurtaları dölleyeceği yere varmaları 4 – 7 gün gibi bir zaman alır. Bu zaman tavuğun yaşına ve hareketliliğine bağlıdır. Tavuk ne kadar genç ve hareketli ise varmaları o kadar erken olur.

Döllü yumurtaların kimyası değişiktir. Yemeniz açısından sağlığa daha faydalıdır. Lezzeti de daha iyidir. Dölsüz yumurtalarda hayat olmadığı gibi besleyiciliği de lezzeti de eksiktir. Yani tavuklarınızla birlikte horoz da beslemeniz çok iyidir.

Bütün bu bilgileri göz önünde bulundurarak yumurtaların döllü olabilmesi için tavuklarınızın ne sıklıkta horoza ihtiyacı olduğunu ya da kaç tavuğa kaç horoz düştüğünü saptayabilirsiniz.

Aşırı çiftleşmeye maruz kalan tavuklarda gurk olamama sorunu baş gösterebiliyor. Hiç horoz görmeyen tavuklar gurk olur mu, olur (tek sorun kendi yumurtaları dölsüzdür). Eğer horozla çiftleşiyorsa spermle birlikte tavuğa geçen hormonların gurk olma veya olmama yönünde etkisi var. Fazlası gurk olmayı engelleyebilir. Azı gurk hormonunun uyanmasına ve dolayısıyla gurk olmaya sebep olabilir.

Yumurtlamaya ara vermiş ve hemen her gün horozla çiftleşen tavuğunuz, yeni bir yumurtlama dönemine girer girmez ilk yumurtladığı günden itibaren horozu ondan uzaklaştırın. On – onbeş gün içinde gurk olabilir. Olmuyorsa ya cinsi uygun değil ya da diğer faktörler elverişli değil.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst