Keçi Çiftliği Nasıl Kurulur?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Keçi Çiftliği Nasıl Kurulur.jpgKeçi Çiftliği Nasıl Kurulur?

Keçi çiftliği kurulumunu gerçekleştirerek hem et hem de süte dair besicilik faaliyetlerinin içerisinde olunabilmektedir. Bunun dışında da kıl keçisi üretimini de gerçekleştirerek, tekstil konusunda da devreye girebilecektir. Bu konularda tercihlerin yapılması ile beraber bir ya da birden fazla keçi ırkına yönelmek gibi bir durum kendini gösterebilecektir.

Keçi çiftliğinin kurulumu esnasında ilk evrede gerekli bilgilere sahip olmak gerekmektedir. Keçilerde görülen hastalıklar, sağlık denetlemeleri ve keçi ırkları konusunda her türlü bilgiyle donatılmış olmak iyi bir başlangıç olacaktır. Bu konuda internet sitelerinden ve kitaplardan yararlanmak da olası bir durum olacaktır. Böylelikle yetiştirici adayları kendilerini hazır hissedebilecektir.

Keçi çiftliği kurulumu esnasında keçilerin beslenmesi konusunda gerekli olan materyallerin tedarik edilmesi için gerekli araştırma süreçlerine girilmesi gerekmektedir. Aynı durum keçilerin yemleri konusunda da olmalıdır. Keçi beslemesi evrelerinde var olan yem ya da tahılların karşılaştırılarak en uygun seçeneklerin temin edilmesi gerekmektedir. Gerekli vitamin ve minerallere sahip olan yem seçeneklerine yönelmek etkili bir adım olacaktır.

Keçilerin yaralanmalarına ya da hastalanmalarına karşı müdahalede bulunulacak ekipmanların da edinilmesi gerektiği bu süreçte oldukça önemli bir adım olmaktadır. Her sakatlanma ya da hastalık evresinde veteriner çağırmak maliyetli olacağından ötürü bazı işlemlerin üretici tarafından gerçekleştirilmesinin gerektiği de ifade edilmektedir. Bu noktada veterinerlere de danışılarak ne tür ilaç ya da eşyaların temin edilmesi konusunda da bilgi alınabilecektir.

Keçiler için gerekli ekipmanların tedarik edilmesinden sonraki zaman zarfında küçükbaş hayvanlar için barınak inşa etmek de önemli bir adımdır. Keçilerin bahar ve yaz aylarında dışarıda tutulması mümkünken; kış ve sonbahar aylarında bu durum pek olası görülmemektedir. Yağmur ya da karlı durumlarda keçilerin girebilecekleri bir alan meydana getirmek gerekmektedir. Keçilerin belli seviyedeki soğuklara, yağmura ve kara karşı fazla dayanıklı olmamasından ötürü bu lazım bir durum olarak adlandırılmaktadır. Rüzgar akımının olmadığı ve sıcak kalabilecekleri barınakları temin edebilmek gerekmektedir. Keçilerin sayısına göre ebatları belirlenecek olan barınakların aynı zamanda da güneye bakması gerektiği de vurgulanan durumlardan bir tanesi olarak adlandırılmaktadır.

Keçi sayısında belirli bir planlama yapmak etkili bir başlangıç olacaktır. Bu konuda dikkatli olmak gerekmekte ve başkalarının satmak istediği keçileretalip olmama konusunda dikkatli olunması ifade edilmektedir. Keçi ticaretinde gerçekten dürüst olan kişilerden temin işlemlerini gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu konuda yatırımı ciddi bir biçimde gerçekleştirmek adına akıllıca davranmak gerekmektedir.

Keçilerin temin edilmesi sonrasında da dişi keçilerin birkaç ay aralıklarla çiftleştirilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Birkaç erkekle bir arada bırakılacak olan keçinin çiftleşmesi söz konusu olacaktır. Çiftleştikten sonra da 5 ay içerisinde yavruları elde etmek söz konusu olabilecektir. Ancak gebelik durumlarında keçilerin daha fazla dikkatli bir bakım sürecine girecekleri de unutulmaması gerekmektedir.

Keçilerden elde edilecek olan et ve süt ürünlerinin yanı sıra keçi kıllarını satın alacak firma ya da işletmelerle anlaşma yapmak da önemli bir seçenek olacaktır. Keçilerden para kazanmanın etkili yolu olarak bu süreç kendini gösterebilecektir.

Keçilere dair ticaret işlemleri konusunda rakiplerin de ciddi bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Fiyat dengesini de bu konuda ayarlamak oldukça ciddi bir süreç olacaktır. Müşteri kaybını engellemek adına bu noktada hassas bir tavır takınmak gerekmektedir.

Taleplerin artmasıyla beraber çiftliğin genişletilmesi dahilinde harekete geçmek etkili bir adım olacaktır. Yeni keçiler almak ya da keçilerin yavrularını sağlamak bunun için önemli yöntemler olacaktır. Barınakların ve meraların da bu evrede genişletilmesi gerekmektedir.

Keçi Çiftliği Kurmanın İpuçları

Keçilerin bulunduğu kapalı alanlarda var olan çukurlara karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Keçilerin bu alanlara hendek açarak kaçmalarına karşı tedbirli davranmak önemli bir durumdur.

Keçilerin beslenmesinde kullanılan materyallerin yanı sıra keçilerin ne şekilde besleneceğine dair titiz davranmak gerekmektedir. Bu konuda dikkatli davranmanın sonucunda et ve sütün kaliteli olmasını sağlayacaktır.

Keçilerin sağımında kullanılacak olan makinelerin ve süt sağma alanlarının hijyenik olmasını sağlamak adına gayret etmek önemlidir. Bu durum aynı zamanda sütün tadını da etkileyebilecek olan bir husustur.

Et keçilerini diğer keçilerden ayrı tutmak da önemlidir. Zaman içerisinde hayvanla bağ kurulmasını engellemek ve kesim esnasında zorlanmamak adına bu durumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Erkek keçilere karşı da dikkatli olunmalı ve onların iktidar sahibi olma güdülerine karşı her an tetikte olmak gerekmektedir. Keçilerle beraberken arkanın sürekli kollanması ve keçilerin sırta atlaması bir duruma karşı hazırlıklı olmak gerekmektedir. Erkek keçi sahibi olmamak adına da bu konuda deneyimli olan yetiştiricilerle bilgi alışverişleri de yeterli bir durumda olacaktır.

En Verimli Keçi Irkları

Et keçisi üretmekte ve kısa sürede büyük bir rakama erişmek adına tercih edilecek keçi ırkı Boer keçisi olarak adlandırılmaktadır. Bu keçi ırkı genel olarak ikiz yavrular dünyaya getirmektedir.

Süt konusunda ise verimli sayılabilecek ırk ise Saanen’dir. Bu keçiler yılda 1 ton süt üretebilmekte ve üçüz yavrulayabilmektedir.

Hibe Desteğiyle Keçi Çiftliği Kurmak Mümkün Mü?

Hibe desteğiyle keçi çiftliği kurmak mümkündür. Bunun için Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından gerekli planlamalar ortaya konulmaktadır. Keçi çiftliğinin maliyetinin yarısı bu kurum tarafından karşılanmaktadır.

Organik keçilerden meydana gelen bir çiftlik kurulması halinde ise devletin keçi başına destek vermesi de söz konusudur. Bu desteğin yanı sıra da bankalardan kredi alınabilmektedir. Bankalardan tarım destekli kredi alabilmek adına yapılan başvurular sonrasında istenilen meblağlar olabildiğince düşük faiz oranları ve vade kolaylığıyla tüm yetiştirici adaylarına sağlanabilecektir. Bu durum da kişilerin keçi çiftliği kurma girişimlerini bariz bir şekilde destekleyebilecektir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst