Kürk Hayvancılığı Yasak Mı?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Kürk Hayvancılığı Yasak Mı?

Kürk hayvancılığı insanlar tarafından tepki çekse de et hayvancılığıyla aynı amaçlar doğrultusunda yapılabilmektedir. İllegal olmayan yollardan ve devlet desteğiyle bu hayvancılık türünü gerçekleştirmek mümkündür. Üreticilerin hayvan nüfusunu dengede tutarak, bu tip bir girişimde bulunması söz konusu olabilmektedir. Talepleri karşılamak adına bu şekilde bir yol ortaya çıkmıştır.

Kürk hayvancılığı aşamalarının, diğer hayvan yetiştiriciliklerinden herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Hayvanların ideal bir biçimde beslenerek barınaklarda bakılması sonrasında kaliteli kürkler meydana getirilebilmektedir. Bu konuda herhangi bir yasaklama ve yaptırım uygulama durumları söz konusu olmamaktadır. Ülke ekonomisinde de pay sahibi olan bu yetiştiricilikte chinicilla, tavşan, mink, tilki ve Karagül koyunu söz konusudur.

Chinicilla Yetiştiriciliği

En kaliteli kürklere sahip hayvanlardan biri olan Chinicilla’nin memleketi Güney Amerika ülkeleri olsa da ülkemizde yeni yeni varlık gösterdiği söylenebilmektedir. Yaklaşık olarak 4 aylık gebelik süreçleri bulunan bu hayvanların, her doğumda 4 hayvan verebildikleri söylenebilmektedir. Damızlık süreleri 10 ile 15 yıl olan bu hayvanların ilk damızlıkları ise 9 aylık halleridir.

Chinicilla yetiştirmek döviz odaklı gerçekleşeceğinden dolayı maliyetlidir. Ancak bu maliyetlerden kaçınmak da kaliteyi düşüren bir etmen olarak ifade edilmektedir. Bu konuda kardeşler arasında çiftleştirmekten dahi kaçınmamakta ve bunun sonucunda olumsuz durumlar yaşayabilmektedir.

Tavşan Yetiştiriciliği

Tavşanlar genel olarak yemek ve deneylerde kullanılmak amacıyla tercih edilmektedir. ancak tavşanların kürkleri de oldukça değerlidir. Çabuk büyüyen ve sürekli çiftleşen tavşanların aynı zamanda da bakımlarına da fazla maliyet gerekmemektedir. Sebze ve bitki artıklarından beslenen bu hayvanların düşük maliyetli olduğu söylenebilmektedir.

Her ırk tavşanın et ve postundan yararlanmak mümkündür. Ancak en kaliteli postlar Rex ve Saten ırklarından çıkmaktadır. 6 ile 8 aylıkken postları alınan bu hayvanlardan yıllık olarak ortalama 1 kilo post çıkabilmektedir.

Tavşanların yetiştirilmesi konusunda barınaklar da önemli bir yer tutmaktadır. Barınakların sıcak iklim bölgelerinde olmaması gerekmektedir. Havalandırması olan ve yeterli ebatlara sahip tavşan barınakları bu iş için uygun olacaktır. Tavşanların sıcak iklim koşullarından çabuk etkilenmesinden dolayı, bu bölgelerde üretimin elverişli olmadığı da söylenebilecektir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst