Mantar yetiştiriciliği maliyeti ve kar marjı nedir?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Mantar yetiştiriciliği maliyeti ve kar marjı.jpg
Günümüzde küresel ısınmanın artması ile birlikte beslenme kaynaklarını hem koruma hem de verimliliğini arttırma çalışmaları yapılmaktadır. Bunun yanında beslenme çeşitliliğinin de arttırılması çalışmaları devam etmektedir. Yeni ürün arayışına giren çiftçilerin üzerinde durduğu ve üretim çalışmalarını başlattığı beslenme kaynaklarından biri olan mantar yetiştiriciliğidir. Son yıllarda tarımsal faaliyetlerin artması ve vatandaşların mantara olan artan ilgisi nedeni ile de mantar, çiftçilerin dikkatini çekmektedir. Genellikle kapalı alanların işletmeye açılması adına yapılan faaliyetler arasında mantar yetiştiriciliği gelmektedir.

Mantar yetiştirme

Türkiye mantar yetiştiriciliği konusunda gün geçtikçe büyümeye devam etmektedir. Türkiye’de yaklaşık 100 profesyonel mantar yetiştiriciliği yapan firma bulunmaktadır. Profesyonel olmayan, hobi amaçlı mantar yetiştiren işletme veya kişi sayıcı on binleri bulmaktadır. Özellikle Akdeniz bölgesinde yapılan mantar yetiştiriciliği karlı bir tarımsal iş fikri olarak göze çarpmaktadır. Küçükte olsa sahip olunan arazi, mantar yetiştiriciliği için yeterli olacaktır. Her mantar çeşidinin yetiştirilebileceği alan farklı olmaktadır. Bunun için toprak analizi yapılması hangi mantarın yetişebileceği konusunda fikir verebilmektedir. Yetiştirilecek mantar türünün seçiminden sonra satış kanalları aracılığı ile uygun ve sağlıklı mantarın temin edilerek yetiştirilmeye başlanması gelecektir. Mantar sektöründe ortalama kazanç, yatırım için yapılan tüm maliyet sermayesi kadar yıllık kazanç elde edilmektedir.

Maliyet ve yıllık kazanç

100 bin lira maliyet ile kurulan mantar tesisi için yıllık ortalama kazanç miktarı da 100 bin lira civarı olmaktadır. Bu rakam üretim teknikleri ve tesis alanının büyüklüğü ile değişebilmektedir. Ancak bilinen bir gerçek var ki, mantar yetiştiriciliği karlı bir iş olmasının yanında yatırım maliyetinin geri dönüş süresi sadece 1 yıl olarak tespit edilmiştir. Bu konuda örnek verecek olursak, tesisin kurulması için belirlenen alanın büyüklüğüne göre ortalama 30 bin TL ile 55 bin TL arasında bir tesis kurulum maliyeti bulunmaktadır. Bu maliyet demirbaşlar ve kompost bedeli dâhil olmak üzere çadır kurulum için gerekli yatırım miktarıdır. Betonarme bir tesisin maliyeti daha yüksek olmaktadır. Daha küçük bir tesis kurulumunda ve daha az bir sermaye ile mantar yetiştiriciliği yapıldığında, diyelim ki 5000 TL bir yatırımla tesis kurulumunda ortalama 2-3 ay gibi bir sürede 8-12 bin TL arasında bir kazanç elde edilmesi beklenilmektedir. Ancak bu gelirin elde edilebilmesi için mantarın ihtiyacı olan her türlü şartın sağlanması gerekmektedir.
 

OzgurA

Yeni Üye
Mantar yetiştiriciliği maliyet geri dönüş süresi güzel gerçekten karlı bir iş olarak görünüyor
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst