Mantar Yetiştiriciliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çoban

Yeni Üye
Mantar Yetiştiriciliği Malzemeleri.jpg
Kültür mantarı yetiştiriciliği günümüzde yoğun talep görmekte olan mesleklerden birisidir. Su ihtiyacının karşılanabildiği her türlü ortamda yapılabiliyor olması ile, su kaynaklarının mevcut olduğu ancak tarım arazilerinin sınırlı olduğu bölgelerde yoğun talep görmektedir. Mantar yetiştiriciliğinde her şeyden önce ideal havalandırma imkânlarına sahip, ışıktan korunabilecek nitelikteki yer seçimi önemlidir.

Mantar Yetiştiricliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mantar yetiştiriciliği
yapılacak ortam önce haşereler ve mikroorganizmalara karşı gerekli sağlık güvenlik önlemleri alınarak hijyenik ve steril hale getirilmelidir. Akabinde en çok ihtiyaç duyulacak malzemeler listesinin başında yetiştirme odaları için raflar gelmektedir. Ortamın rutubetli olacağı göz önünde bulundurularak dayanıklı ve uzun ömürlü olabilmesi adına rafların demir profilden hazırlatılması tavsiye edilmektedir. İdeal olarak yerden yirmi santim yüksekten itibaren başlayan raflar, tavan ile arasında seksen santimetre kalıncaya dek kullanılabilmekte olsa da, ideal olarak üçlü rafların kullanımı önerilmektedir.
Buhar kazanları mantar yetiştiriciliğinin verimlilik arttırma konusunda en önemli malzemeleri arasında yer almaktadır. Pahallı bir sistem olsa da, büyük çaplı mantar yetiştirme projelerinde ideal bir çözümdür. Çünkü aynı anda hem ortamın ısısının yükseltilmesini ve nem oranının yükselmesini sağlamaktadırlar.
Kömür sobaları ise buhar kazanları gibi büyük maliyetli yatırımlar yapılmadan otomasyondan çok iş gücüne dayalı sistemlerdir. Yetiştirme odalarına yerleştirilen kömür sobalarının üzerine konulan kaplardaki su buharlaşarak oda ısınırken, nem oranının da yüksek tutulmasını sağlamaktadır. Ancak sobaların konumu odalarda yetişmekte olan mantarların hasat zamanları üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğundan, dikkatli bir şekilde kullanılmaları gerekmektedir.
Kalorifer sistemleri sık olarak tercih edilmese de pratik sistemlerdir. Ancak yüksek fiyatları ve nemlendirmenin yerler ve duvarlar ıslatılarak yapılıyor olması nedeniyle pek tercih edilmemektedir.
Ölçüm cihazları mantar yetiştiriciliğinde olmazsa olmaz ürünlerdir. Ortam sıcaklığını, nem yüzdesini sık sık kontrol ederek verimlilik ve ürün kalitesi yükseltilmek üzere yapılacak çalışmalar için gereklidirler.

Havalandırma sistemi olarak genelde fanlar tercih edilmektedir. Mantarların dışarıdan gelecek havaya direk maruz kalmaması sağlanacak şekilde borularla hava akımının yönü değiştirilmekle birlikte, mutlaka spor filtresi takılarak işlem yapılmalıdır.
Sulama düzenekleri mantar yetiştiriciliğinin adeta imdadına koşan ürünlerdir. Mantar yetiştirme söz konusu olduğunda salma sulama denilen yoğun su akıntısı sistemleri kullanılamamaktadır. Suyun mutlaka zerrecikler halinde dağılarak verilmesi gerekmektedir.
İlaçlama işlemleri ve mantar sporları nedeniyle mutlaka maske, gözlük ve eldiven kullanılmalıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst