Mercimek Tarımı Nasıl Yapılır?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Mercimek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Mercimek Nasıl Ekilir? Mercimek Ne Zaman Ekilir? Mercimek Ne Zaman Hasat Yapılır?

Ülkemizde kıraç alanlarda nadasa bırakılan yerlerin değerlendirilmesi için ekim nöbetinde buğday ve arpa ile münavebeye girebilecek nitelikte bir bitkidir. Danelerindeki protein içeriği oldukça yüksek olması nedeni ile insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Hasattan sonra samanı hayvan beslenmesinde kullanılabilir. Ülkemizde yazlık ve kışlık olarak yetiştirilebilmektedir. Yazlık olan çeşitler kışlık olarak ekilirler ise soğuktan zarar göreceklerinden hiçbir verim elde edilemez. Kışlık çeşitlerin kıştan ve soğuktan etkilenmesi kesinlikle söz konusu değildir. Kışlık mercimekler Sonbaharda ekilir. En uygun ekim zamanı Ekim ayıdır. Kışa çıkışlarını tamamlayarak giren mercimeklerden daha iyi verim alınmıştır. Ekimin geç yapılması, verimin azalmasına istenilen verimin elde edilememesine neden olur. Aşağıdaki tabloda yıllara göre ekim alanları, üretilen miktar ve birim alandan elde edilen verimler görülmektedir.

Mercimek Tarımında Toprak Hazırlığı ve Ekim

Gerek kışlık gerekse yazlık yetiştirilecek mercimekte toprak hazırlığı, hububat hasadından sonra sonbaharda soklu pullukla 15-18 cm derinliğinde ilk sürümün yapılmasıyla başlar. Kışlık ekimde, sonbaharda ekimden önce kazayağı tırmık kombinasyonu ile ikinci sürüm yapılarak tohum yatağı hazırlanır. Yazlık ekimlerde ise sürümden sonra kışın geçmesi beklenir. Erken ilkbaharda arazimize girip toprak işlemenin uygun olduğu bir zamanda kazayağı-tırmık kombinasyonu ile ikileme işlemi yapılarak tarla yüzeyimiz düzleştirilir ve ekime hazır hale getirilir.

Kışlık mercimekler Sonbaharda ekilir. En uygun ekim zamanı Ekim ayıdır. Yazlık mercimek ekilişleri ise bölgelerimize göre farklılık göstermekle birlikte Şubat sonu ve Mart ayı içerisinde ekilebilir. Kullanılacak tohumluğun sertifikalı olmasına çimlenme gücünün yüksek olmasına ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Dekara atılacak tohum miktarında ise tohumun büyük veya küçük olmasına bağlı olmakla birlikte iri tanelilerde 12 – 13 kg. küçük tanelilerde ise 8 – 10 kg. tohum kullanılması yeterlidir. Ekim işlemini hububat ekim mibzeri ile yapabiliriz.

Mercimek Tarımında Gübreleme ve Bakım işleri:

Gübrelemeden en iyi sonucu alabilmek için toprak tahlili yaptırılmalı ve çıkan sonuca göre gübreleme yapılması gerekir. Mercimek bir baklagil bitkisi olduğundan, azot ihtiyacının önemli bir kısmını, köklerindeki Rhizobium denen bakterilerin oluşturduğu yumrucuklardan sağlar. Bu yüzden mercimek yetiştirilecek tarlalarda, Azotlu gübreye çok ihtiyaç duyulmaz. Bununla beraber, mibzerle ekim sırasında, dekara 12 kg (DAP) taban gübresi verilerek, bitkinin ihtiyacı olan azot ve fosfor karşılanmış olur.

Mercimek tarımında bakım işlemlerinin başında yabancı otlarla mücadele gelir. Çünkü mercimek, yabancı otlarla rekabet edemez. Otlar temizlenmezse verim düşeceği gibi hasat da güçleşir. İlaçla yabancı ot kontrolü sağlanacak ise uygun dozda ilacımız ilaçlama makinası ile tarlamıza uygun zamanda atılmalıdır.

Mercimek Tarımında Hasat ve Harman:

Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde mercimekler limon sarısı rengini aldığında hasat zamanı gelmiş demektir. Elle yolunan mercimekler 3-4 gün tarlada bekletilerek iyice kuruması sağlanmalı ve harman makinasında harmanlama işlemi yapılmalıdır. Geniş arazilerde biçerdöver ile hasat yapılabilir. Biçerdöverle hasat yapılacaksa mercimeklerin tamamen kuruması beklenmelidir. Fakat gereğinden fazla beklenilmesi durumunda, dane kayıpları fazla olur. Biçerdöverle hasat işleminde en uygun zaman sabahın erken saatleridir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst