Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Aşamaları

Yuksel Birol

Yeni Üye
Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Aşamaları
Yetiştiriciliğe Başlama

Organik meyve yetiştiriciliği, mevcut yönetmelikte anılan kurallara uyulduğu sürece tüm ülke çapında gerçekleştirilebilir. Yetiştiriciliğe başlama aşamalarını şu şekilde maddeleyebiliriz:
-Girişimcinin kontrol ve sertifikasyon kurumuna ve kontrol kuruluşuna başvurması
-Girişimcinin bireysel ya da kurumsal olarak kimliğinin belirlenmesi ve buna göre sözleşmelerin yapılması
-Başvurulan kontrol ya da kontrol sertifikasyon kuruluşunun, organik tarımın yapılacağı alanı inceleyip, çevre kirliliği ile ilgisini tespit etmesi
-Tespitin sonucunun olumlu olması halinde girişimci ile yetkilendirilmiş kuruluş arasında sözleşme yapılması
Geçiş Dönemi
Geçiş dönemi ya da sektörel adıyla geçiş süreci, organik tarım ile ilgili yönetmelikte belirtilen süre kadar sürer ki bu süre üç yıldır. Bu sürenin tamamlanmasında, ürünün hasat tarihi dikkate alınır. Üretim sürecinin gelişimine göre yetkilendirilmiş kurum geçiş sürecini uzatabilir ya da kısaltabilir.
Kontrol ve Sertifikasyon
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, organik tarımın en temel ve en önemli özelliği, ilk aşamadan son aşamasına kadar bütün süreçlerin kontrol altında tutulmasıdır. Yönetmelik gereğince organik ürünün güvence altına alınmasındaki iki temel öğe kontrol ve sertifikasyondur.

Bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta, kontrol ve sertifikasyon işlemlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından denetlenmesidir. Bu süreçte yetkilendirilmiş kurum, kontrol aşamasını başka bir kuruma verebilir. Fakat her ne olursa olsun denetleme kısmında en önemli taraf, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’dır.
Üretim Materyali
GDO’lu üretim ve çoğaltım maddeleri ya da materyallerinin kullanılmadığı organik meyve yetiştiriciliğinde kullanılacak tohumlar veya fidanların tamamı organik tarım amacına hizmet eden materyallerden üretilmiş olmalıdır.
Toprak Koruma, Hazırlama ve Gübreleme
Organik meyve üretiminde gereksiz ya da erozyon sebebi teşkil edecek şekilde toprak işlemesi yasaktır. Genelde gübreleme olarak, çok yıllık ekim rotasyon programı dahilinde yeşil gübreleme tavsiye edilmektedir. Dekar başına yılda maksimum 17 kg saf azotu aşmamak kaydıyla organik hayvansal üretiminden sağlanan gübre kullanılmaktadır.
Bitki Koruma
Bu konudaki en önemli ve öncelikli uygulama, hastalık ve zararlıların aşamayacağı, bu tür unsurlara dayanıklı çeşitlerde seçim yapmaktır. Bununla beraber uygun bir ekim nöbeti hazırladıktan sonra toprak işleme yöntemlerine geçilir.
Sulama ve Hasat
Organik tarımın doğasına uygun olması için sanayi suları, şehir atık suları veya drenaj sularının kullanılması yasaktır. Sulama aşamasının da kontrolden geçmesi, sulama suyunun kirliliğe, erozyona veya toprak yapısının bozulmasına karşı önlem alınmasını sağlar.
Aynı hassasiyetlere ürünlerin hasadı sürecinde de dikkat gösterilir. Her bir aşama, ay-gün-saat belirtilerek kayda alınır
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst