Genelde soğuk bölgelerden ithal edilen Romanov cinsi koyunların et verimliliği yüksektir. Aynı zamanda etin besleyiciliği ve protein değerinin yüksek olması da bu koyunlara olan ilgiyi arttırmıştır. Yağsız et üretimi konusunda harekete geçen yetiştiricilerin ilk tercihleri olan Romanov koyunları, değerli bir koyun türü olarak adlandırılmaktadır.
Romanov Koyunları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Bu koyun türü her hava koşuluna karşı adapte olabilmektedir.
- 12 yaşına kadar yaşayabilmekte ve bu yaşa kadar damızlık olarak ifade edilebilmektedir.
- Romanov koyunları yılın her döneminde çiftleşebilmekte ve 6 ayda bir doğum yapabilmektedir.
- Tek bir hayvandan 14 kuzu ortaya çıkabilmektedir.
- Romanov koyunlarının kuzuları 4 aylıkken suni döllenme yöntemiyle gebe kalabilmektedir. Ancak bu konuda tavsiye edilen zaman dilimi 6 aylık oldukları zamandır.
- Hastalıklarla ve kötü hava şartlarına karşı dayanıklıdır.
Romanov koyunlarına dayalı damızlık küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyecek olan kişi ya da işletmelerin en az yüz en fazla 1000 hayvan talebinde bulunabileceklerdir. Bu rakamdaki damızlık dişi oranı ise %5 olarak ifade edilebilmektedir. Uygun sözleşmelerin yapılması halinde ise ithal edilen Romanov koyunlarının sayısı 50’ye kadar düşebilmektedir.
Romanov koyunlarının ithal edilmesi sonrasında da uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu hayvanların 2 yıl süre boyunca satılması ya da devredilmesi söz konusu değildir. Ancak doğan kuzular için bu durum geçerli değildir.
İthalat taleplerinde bulunma sonrasında bir ay içerisinde Romanov koyunlarının sahiplerine ulaştırılması söz konusu olabilmektedir.
Romanov Koyunları İthal Etmek İçin Yapılacaklar
İlk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından istenilen belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Sonrasında da ikamet edilen noktalardaki müdürlüklerden bu evrakları çıkarma işlemlerini tamamlamak işlemini gerçekleştirilmesi söz konusu olmalıdır.
Bakanlıktan gerekli izinlerin alınmasından sonraki zaman diliminde, bakanlık görevlilerinin Romanov koyunlarını yetiştiriciler için seçmeleri durumu söz konusu olacaktır. Bakanlık çalışanlarının tüm faaliyetleri yetiştiriciler adına gerçekleştirmeleri adına resmi vekaletlerin verilmesi de gerekmektedir. Böylelikle Romanov koyunlarının ithalatının başlamasına dair süreç işleyecek ve istenilen sonuçlar da kısa süre içerisinde alınabilecektir.