Saanen Keçi Yetiştiriciliği Yaparak Nasıl Para Kazanılır?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Saanen Keçi Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak
Saanen keçisi yetiştiriciliği yaparak para kazanmak elbette mümkün. Ancak yetiştiricilik baş başına özen, bilgi birikimi, iş takibi gibi birçok konunda bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. Yerli keçi ırklarımıza nazaran daha fazla süt verimi elde edebileceğiniz saanen keçilerinin ana vatanı İsviçre’nin Saanen vadisidir. Erkek saanen keçileri boynuzludur. Bu keçi türünün ülkemize geliş tarihi ise 1959 – 1960’lı yıllara kadar dayanmaktadır. Bizim fikrimizi sorarsanız keçi yetiştiriciliğinde iki noktadan para kazanmak mümkün görünmektedir.

  • Keçi sütü üretimi amacı ile keçi çiftliği kurmak,
  • Mevcut keçi çiftliğinizi damızlık olarak değerlendirerek yeni kurulacak işletmelerin içi hayvan temini sağlamak.
Saanen keçi çiftliği kurarak yerli keçi ırklarımıza nazaran iyi bakım koşullarının sağlandığı işletmelerde 5 – 6 kat kadar fazla süt üretimi gerçekleştirebilirsiniz. Ülkemizin iklim koşulları göz önüne alındığında Ege ve Akdeniz bölgesi keçi yetiştiriciliği açısından biraz daha öne çıkmaktadır. Genel olarak 7 adet küçükbaş hayvan 1 adet büyük baş hayvana karşılık gelmektedir ve yapılacak tüm gelir – gider hesabı da bu noktadan yola çıkılarak yapılabilir.

Tarımsal işletmeleri sadece hayvandan veya bitkisel üretimden ibaret saymak yapılacak en büyük yanlışlardan olacaktır. Bitkisel üretim ve hayvansal üretim bir düşülmeli ve yapılacak yatırımlar bu doğrultuda planlanmalıdır. Sadece bitkisel üretimi olan bir işletme kurak yıllarda çok zorlanacağı gibi, sadece hayvancılık işletmesi olan bir yapıyı düşündüğümüzde de işletme girdilerinde artışlar olabileceği ve işimizin her zaman girdilere bağımlı kalacağını unutmamalıyız. İşletmemizin ihtiyacı olan kaba ve kesif yem ihtiyacının tamamını işletme imkanları ile karşılamak size bu iş de çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Yem ihtiyacını dışarıdan satın alarak karşılayan bir işletme her zaman dışa bağımlıdır ve fiyat dalgalanmalarından sürekli etkilenecektir.


Saanen Keçisi Süt Verimi
Saanen keçisi yetiştiriciliği yapan bir işletme iyi koşularda laktasyon süresi boyunca 850 – 1050 kg. süt verim değerleri elde edilebilmektedir. Çok soğuk veya çok sıcak koşularda bu değerler düşmektedir. İşletmeye ve iklim koşullarına tam olarak adaptasyon sağlayan keçiler sizleri fazlası ile memnun edecektir. Ortalama laktasyon süresi ise yaklaşık olarak 240 – 290 gün kadardır. Saanen keçisinin sütündeki yağ oranı % 2,6 – 3,1 kadar olup dezavantaj olarak söyleyebileceğiz tek noktası da budur. Canlı ağırlıkları 48 – 56 kg’ kadar çıkabilmektedir. Bir doğumda ortalama olarak elde edilebilecek yavru sayısı ise 1,7 – 1,9 kadardır. Saanen keçisi süt verimi oldukça iyi olup iyi bir Pazar bulunması durumunda işletmenin en önemli gelir kalemleri arasında yer alacaktır.

İnek sütü üretenler mahalle aralarında sütün litre fiyatını 2 TL ile 2,5 TL’den tüketicisine sunmaktadır. İyi pazar koşullarında keçi sütü fiyatı çok daha iyi noktalara ulaşacaktır. Önemli olan nokta pazarı bulabilmekten geçiyor. Pazara bulamazsanız ürettiğiniz ürünün neredeyse hiçbir önemi kalmayacağı gibi sizde ürününüzü değerlendirirken zorluklar yaşayacaksınız.

Saanen Keçisi Fiyatları
Çiftlik kurma işine karar verdiğinizde ilk önce Pazar araştırması yapmanızı öneririz. Alacağınız hayvanların hastalıktan ari olması ve ülkemiz koşullarına iyi adapte olmuş çiftliklerden hayvan almanız oldukça önemlidir. Yapacağınız iyi bir piyasa araştırması ile uygun fiyat keçi alabilirsiniz. Alacağınız hayvanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca oluşturulan hayvan kayıt sistemine kayıtlarının olmasına mutlaka dikkat ediniz. Hayvan Kayıt sisteminde kaydı olan hayvanların mutlaka küpeleri olacaktır ve bu hayvanları aşı işlemleri tam yapılmış olacaktır. Dikkat edilecek bu basit noktalar ile iyi bir keçi çiftliği kurmanın temelleri sağlam olarak atılmış olacaktır.

Keçi seçimi yapacağınızda bu işlerin ehli olan iyi bir Veteriner Hekimden yardım almanızı tavsiye ediyoruz. İyi bir hayvan seçimi ile işletmenizin kısa vadede zarar etmesinin önüne geçmiş olursunuz. Piyasada muhtelif fiyatlardan saanen keçisi fiyatlarına ulaşabilirsiniz. Sizlere tavsiyemiz iyi bir piyasa araştırması yaparak ilk yatırım maliyetini aşağılara çekebilirsiniz. Oluşan yüksek talep sonucu olarak saanen keçisi fiyatları artış eğilimi göstermektedir.


Saanen Keçisi Çiftliği Kurmak İçin Basit Ön inceleme ve Fizibilite Raporu
Her işte olduğu gibi iyi bir ön inceleme yapmak ve bunun sonucunda iyi bir fizibilite raporu hazırlamak ileride karşınıza çıkacak sürprizlere karşı önceden hazırlı olma imkanı sunacaktır. Biz sizlere basit bir hesaplama yaparak bu iş için neler gerektiğini ana başlıkları ile vermeye çalışacağız. Yapılacak hesaplamalar 100 başlık bir keçi işletmesi için elde edilen sonuçlardır.

– Kesif yem hesaplarken: ( 850 gram/gün tüketim x 365 gün x 100 baş saanen keçisi )

Günlük 850 gr. kesif yem tüketimi ile yapılacak bir hesaplama da 100 başlık bir işletmenin yıllık tüketimi yaklaşık olarak 31.000 kg olacaktır.

– Kaba yem hesaplarken: (Yonca 1 kg/gün tüketim x 365 gün x 100 baş saanen keçisi )

Günde 1 kg yonca tüketimi gerçekleşir ise 100 başlık bir işletmenin senelik yonca ihtiyacı 36.500 kg olacaktır. Buda 25 kg yonca balyalarından en az 1.500 adet işletmeniz stoklarında olması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır.

– İyi bir bakıcının yıllık giderinin aylık 3.500 TL maaştan aylık 2.500 TL maaştan yıllık 42.000 TL maaş giderinin oluşacağı unutulmamalıdır. Ayrıca SGK prim miktarları da hesaplamalarda unutulmamalıdır.

– Hayvan sağlığı için: Oluşabilecek hastalık, aşılama vb. giderlerin senelik 10.000 TL civarlarında oluşacağı aklımızdan çıkmamalıdır. Ayrıca amortisman ve beklenmeyen giderler için en azından 10.000 TL öngörmeliyiz.

Bu hesaplamalar yapılırken yaklaşık değerler alınmıştır. İşletmenin ilk kurulum maliyetleri ve hayvan alımı için harcanacak miktarlar hesaplamada yer almamaktadır.

Üreteceğiniz saanen keçi sütünü dondurma üreten işletmelere pazarlayabilirsiniz. İşin bu noktasında dondurma üreticileri ile görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Dondurma için bilinen ve her kes tarafından kabul edilen gerçek iyi dondurmanın keçi sütünden yapıldığıdır. İşletmenizi büyütüp yeni keçi yavrularını elde ettiğiniz noktada ise yetiştireceğiniz keçileri damızlık olarak satarak işletmenize nakit akışı sağlayabilirsiniz.

Her işte olduğu gibi her zaman işinizin başında olmanız ve işinizi benimsemeniz size çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Eğer zamanınız ve imkanınız var ise bakıcı tutmadan işletmenizin işlerini kendinizde hallede bilirsiniz. Kaba yem üretiminizi işletme imkanları ile kendiniz üretebilirsiniz. Böylece de buraya vereceğiniz paranın büyük bir kısmı cebinizde kalacaktır. Sadece yonca yetiştiriciliği için yapacağınız masraflar cebinizden çıkacaktır.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst