Sığırcılık Nedir? Sığır Irkları Nelerdir? Sığırcılık Hakkında Bütün Bilgiler

Çoban

Yeni Üye
Sığır Irkları Nelerdir? Kızgınlık Nedir? Kızgınlık Nasıl Anlaşılır? Tohumlama Ne Zaman Yapılır? Damız Düve Seçimi Nasıl Yapılır? Damızlık Boğa Seçimi Nasıl Olur? SÜT İNEKLERİNİN BAKIMI ve BESLENMESİ NASIL YAPILIR? KURUYA NASIL GEÇİLİR? İNEKLER İÇİN ÖRNEK YEM RASYONLARI NASIL OLMALI? SÜT İNEKLERİNDE SAĞIM ve SAĞIM TEKNİKLERİ NELERDİR? NASIL YÜKSEK KALİTELİ SÜT ÜRETEBİLİRİZ? KALİTELİ ve SAĞLIKLI SÜT NASIL ÜRETİLİR ?

BASLICA YERLİ SIĞIR IRKLARIMIZ;

YERLİ KARA

Adı gibi kendi de karadır. Orta Anadolu’ya yayılmıstır. Alçak boylu ama bedeni uzun yapılıdır. Boynuzları kısa, öne doğrudur. Ufak, kara tırnaklıdır. Memeleri ve meme basları ufaktır. Memeler tüyle örtülü olabilir. Et verimi düsük, süt verimi azdır. İyi besi tutmaz. Son derece dayanıklıdır.
DOĞU ANADOLU KIRMIZISI
Yasadığı bölgeden ve renginden dolayı bu adı almıs: Doğu Anadolu’da yaygındır. Rengi açık kırmızıdan kestane rengine kadar değisir. Boynuzları kısa, öne doğrudur. Bedeni ve göğsü dar yapılıdır. Doğu Anadolu’nun sert iklimine uymus bir hayvandır. Geç gelisen bir ırktır. Yediğimiz etler çoğunlukla bu hayvanın etleridir. Ufak yapılıdır fakat iyi besi tutar.
BOZ IRK
Daha çok Ege ve Marmara bölgelerinde yaygındır. Açık renklidir. Gümüs rengi denilebilir. Bazıları koyu kül rengine doğru koyulasmıstır. Boğaları koyu renklidir, gözlerinin etrafında siyah bir halka vardır. Oldukça iri yapılıdırlar. Meme, boynuz uçları ve tırnakları koyu renklidir. Boynuzları öne doğrudur. En önemli özelliği, sağlam vücut yapısı ve iyi besi tutmasıdır.
GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI
Güney Anadolu’da yaygındır. Açık sarı ile koyu kırmızı arasında renkler tasır. Tarçın rengi olanlar çoktur. Yüksek boylu, uzun bacaklıdır. Eni boyu birbirine denk olduğundan kare seklinde bir görüntü verir. Kısa vücudu nedeniyle sallantılı bir yürüyüsü vardır Sıcak ortama adapte olmustur. Erken gelisen bir hayvandır. Yüksek süt verimi ile tanınır. Sağım yapılırken buzağısının yanında bulunmasını ister. İlk buzağısını 3 yasında verir. Sağım süresi 210 gün kadardır. İyi bakım sartlarında sahiplerini memnun eden yüksek süt verimlerine ulasır.
ÜLKEMİZDE YETİSTİRİLEN BASLICA KÜLTÜR IRKLARI:
Avrupa’nın çesitli yörelerinde özel olarak yetistirilen hayvanlardır. Türkiye’ye bu ülkelerden getirilmislerdir.
HOLSTAYN
Marmara ve Ege bölgelerinde yoğun olarak yetistirilmektedir. Zamanla Akdeniz bölgesinde de yaygınlastı. Çok kolay tanınabilir. Çünkü bedeni siyah ve beyaz parçaların birlesmesiyle renklenir. Gayet iri yapılıdırlar. Amerika’dan getirilenlerin süt yönü üstündür. Hollanda’dan getirilenlerin et yönü üstündür. Memeleri büyük ve yumusaktır. Serin iklimi olan yerlerde bu hayvanlar daha verimli olurlar. Bakım ve besleme sartları iyi olursa, bu ırkla çok verimli ve kârlı bir hayvancılık yapılabilir. Az verimli yerli ırklarımız Holstayn ırkı hayvanlar ile melezlenince yerli hayvanlara göre daha çok verim elde edilmektedir.
JERSEY
Anavatanları İngiltere ve Fransa arasındaki Jersey adası olup, Türkiye’ye Amerika’dan getirildiler. Karadeniz bölgemize uyum sağlayan Ufak, sevimli, hassas yapılı hayvanlardır. Rengi açık
kahverengiden koyu kahverengine kadar değisir. Genellikle geyik rengi hakimdir. Yediği yemi en yüksek oranda süte çevirir. Sütü çok yağlıdır. Yumusak davranıslar karsısında sakin ve iyi huyludur. Sert davranıstan hoslanmazlar. Sıcak havalardan etkilenmezler. Et verimi düsüktür. Yerli ırklarla melezlemeden çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Yavruları cılız ve zayıf olduğu için iyi bakım ister.
ESMER
Anavatanı İsviçre’dir. Aslında Esmer ırk olmasına karsılık Montafon adıyla bilinmektedir.Türkiye’de boz ırk sığırlarla yapılan melezlemelerle Karacabey Esmeri gelistirilmistir. Bugün bu ırktaki hayvanlar Türk Esmeri denecek kadar ülkemize ait olmustur. Rengi gümüs renginden koyu esmere kadar değisir. Sırtta açık renk bir çizgi bulunur. Burun ucu, boynuz ucu, kuyruk ucu siyahtır. Çok iri gövdelidirler. Hem süt verimi, hem et verimi çok yüksektir. Besi tutma özelliği en üstün ırklardandır. Türkiye’nin her yerine yayılmıstır. Her iklime ve her bölgeye kolayca uyum sağlar
SİMMENTAL
Aslen İsviçre menselidir. Alaca renklidir. Gövdesinde kaplayan derinin sarı-beyaz veya kırmızı beyaz parçalardan alacası vardır. Bas beyaz olup, sarı veya kırmızı beneklidir. Tırnakları ve bedeni sağlamdır. Çok iri yapılı, sırtı uzun, göğsü ve sağrısı genistir. Besi hayvanı olarak çok elverislidir. Çabuk besi alır, et verimi yüksektir

Süt ineklerinde üreme ve döl verimi
Bir süt sığırı isletmesinde her inekten yılda bir yavru almak amaçlanmalıdır. Aksi halde karlılık düsecektir.
KIZGINLIK NEDİR?
Kızgınlık, düve ve ineklerin çiftlesme isteği göstermeleridir. Bu durumdaki hayvanlara boğasak veya örsek de denir. Kızgınlık süresi ortalama 14-18 saat devam eder ve hayvan gebe kalmazsa 18-24 gün arasında değismek üzere, ortalama 21 gün sonra tekrarlanır.
NASIL ANLASILIR?
* Diğer hayvanların üzerine atlar. Baska hayvanların kendiüzerine atlamasına izin verir.
* Ferç (üreme organının dıs kısmı) sismis ve kızarmıstır. Yumurta akına benzer bir akıntı gelir. Buna çara denir.
* Diğer hayvanların fercini koklamaz, kendisinin koklanmasına izin verir.
* Yem yemez. Huzursuzdur.
* Merada kuyruğunu diker, sağa-sola kosar.
* Gece diğer hayvanlar yatarken o ayakta durur.
* Göz bebeklerinde büyüme olur.
* Böğürür.
* Sık sık havayı koklar
* İstah ve sütü azalır
* Bakıcısına davranısı normal zamankinden farklıdır.
TOHUMLAMA NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
En iyi tohumlama zamanı, kızgınlık basladıktan 12 saat sonradır. Pratik olarak inek; sabah kızgınlık gösterdi ise öğleden sonra, aksam kızgınlık gösterdi ise ertesi sabah tohumlanmalıdır.
İLK TOHUMLAMA
Ülkemizdeki kültür ırklarının ve melezinin düvelerini ilk tohumlamada söyle bir tablo kullanılabilir:
ERKEN TOHUMLAMANIN ZARARLARI;
Hayvanlarımız ilk tohumlama için uygun olan yasa ve canlı ağırlığa ulasmadan gebe kalırlarsa büyümelerini tamamlayamaz, ileriye dönük olarak süt verimleri düsük olur ve ayrıca cüsse olarak küçük kaldıkları için yavruları da küçük yapıda olur. Güç doğumlar görülür. Tohumlanan bir düveden ne zaman yavru alınacağı hesaba katılmalıdır. Buzağının iyi bakılabileceği bir zamanda doğması önemlidir. Bunun için, düvenin tohumlanması ona göre zamanlanabilir.
BİLGİLİ YETİSTİRİCİ
Sabah ve aksam hayvanlarını gözden geçirir. Yem yemeyen, huzursuz hayvanlara dikkat eder. Kızgınlık gösterenleri belirler. 12 saat sonra tohumlanmasını sağlar. Hayvanlarımızı iki türlü tohumlatabiliriz, Tabii Tohumlama ve Suni Tohumlama. Biz mümkün olabildiği yerlerde suni tohumlamayı öneriyoruz.
SUNİ TOHUMLAMA TEKNİĞİ
Bunun için boğa ineğe asım yapmaz, suni vajen denen ve boğanın spermasını bıraktığı cihaz kullanılır. Bu cihaza alınan sperma uygun sıvılarla karıstırılıp çoğaltılır. Böylece 300 ineği dölleyebilecek bir miktara ulasır. Sonra payet denen ince plastik muhafazalara konarak eksi 196 derecede dondurulur. Dondurma islemi için sıvı azot kullanılır.
NEDEN SUNİ TOHUMLAMA
Çünkü;
* Bir boğa tabii asım ile yılda en fazla 200 ineği dölleyebilir. Bundan da ortalama 160-170 yavru elde edilir. Aynı boğanın spermasıyla suni tohumlama yapılırsa bir yılda 20.000 bas inek döllenir.
Bundan da yaklasık 16.000 bas yavru elde edilebilir.
* Suni tohumlama ile hayvandan hayvana hastalık bulasması önlenir.
* Çok masraflı olan boğa bulundurmaya gerek kalmaz.
* En iyi boğayı seçebiliriz. Yüksek verimli olduğu kesinlesmis olan boğaların sperması ile yüksek verimli yavrular elde edebiliriz.
İNSAN UNUTUR, DEFTER UNUTMAZ!
Yetistiricinin kayıt tutmak için bir defteri olmalıdır. Kızgınlık gösteren bir inek için tarih atılır. Tohumlama yapıldığında tarih atılır. İneğine suni tohumlama yaptıran kisi tohumlama yapan teknisyenden tohumlama belgesi almalıdır. Hayvan gebe kalmazsa gelecek sefere hangi gün kızgınlık gösterebileceği tahmin edilir. O günlerde inek iyice gözlenir. Böylece bir dönemin daha kaçırılması önlenir, hayvan zamanında tohumlanır. Kayıtlara bakarak doğumun zamanı bilinir, ona göre hazırlıklı olunur. Hayvanlar isaretlenmeli veya numaralanmalıdır. Kulak küpesi, boyun numarası, dağlamalı numara hayvanları ayırt etmede ise yarar. Tohumlanan bir ineğin gebe olup olmadığı, 45-60 gün sonra bir veterinere yaptırılan gebelik muayenesiyle anlasılır. Diğer bir yöntemde ise 60-90 gün sonra tekrar kızgınlık göstermeyen inekler gebe olarak kabul edilir. Buna karsılık, bazı bozukluklarda bu süre içinde kızgınlık görülmeyebilir.
İKİ DOĞUM ARASI SÜRE NE OLMALIDIR
Doğum aralığı, ilk doğumunu yapan düvelerde 13 ay, ineklerde ise 12 ay olmalıdır. Bu aralık 13-14 aya uzadığı zaman verimde kayıplar baslamaktadır. Bir sürüde ortalama her buzağı için en fazla 2 tohumlama olmalıdır. Döl verimi normal bir inek tohumlandıktan yaklasık 280 gün sonra bir yavru verir.
BUZAĞILAYAN İNEK HEMEN TOHUMLANMAZ.
Buzağılamayı takiben birden süt verimi basladığından inek büyük bir stres altındadır ve hastalıklara karsı duyarlıdır. Buzağılayan inek 60 gün süre ile dinlenmeli, sonra tohumlanmalıdır. Döl verimi iyi takip edilmelidir. Çünkü tohumlamanın zamanında yapılamaması, verim kayıplarına yol açacaktır. Bunun için ilk sart kayıt tutulmasıdır. Sağılan inekler için tutulan kayıt defterine doğum tarihi ve herhangi bir problemle karsılasıldı ise yazılır. Doğumu takiben 2-3. günden baslayıp, 8. güne kadar azalan miktarda kahverengi-kanlı ve kokusuz bir akıntı görülür. Koku hissedilirse rahimdeki bir iltihaplanmaya isaret eder. Bir veteriner hekime basvurulmalıdır. Buzağısı 2 aylığı geçen inek hâlâ kızgınlık göstermediyse, mutlaka veteriner hekime göstermelidir.
İNEKLERİN KISIR KALMAMASI İÇİN:
* İyi bakım ve besleme gerekir. İneğin zayıf kalması doğru değildir. Ancak, asırı beslenmeden dolayı asırı yağlanma da döl verimini düsürür.
* Kızgınlık dönemi iyi takip edilmelidir. Kızgınlığın farkına varılmazsa, buzağılama en az 3 hafta daha gecikmis olur.
* Kızgınlığın baslamasından 12 saat sonra tohumlama yapılmalıdır.
* Buzağılamadan 2 ay sonraki kızgınlıkta tohumlama yapılmalıdır.
* Zamanında kızgınlık göstermeyen inekler veteriner hekime gösterilmelidir.
* Kayıt defterine her durum islenmeli, tarih atılmalıdır.
DÖL VERİMİNE ÇEVRE SARTLARININ ETKİSİ
* Çok sıcak ve nemli havalarda kızgınlık belirtileri kolay fark edilmez.
* Kapalı ve ısıklı yerlerde kızgınlık zor fark edilir. Açık yerlerde ve gün ısığı altında kızgınlık belirtileri daha kolay dikkati çeker.
* Çok genç ve çok yaslı hayvanların döl verimi düsüktür.
* Hayvan hastalıkları döl verimini azaltır.
*İkiz doğumlarda buzağının birisi disi ise, o buzağının dölvermeme ihtimali çok yüksektir.
EĞER,
* Güç doğum olmus ise, son atılamamıs ise,
* Fercinden (vulva) normal dısı akıntı geliyorsa,
* Yavru atmıs ise,
* Kızgınlık arası 15 günden az veya 28 günden fazla ise,
* Üç kez tohumlandığı halde gebe kalmamıs ise,
* Buzağılamadan sonra 60 gün geçtiği halde kızgınlık göstermiyorsa, İneklerin üreme organları bir veteriner hekime muayene ettirilerek nedenleri arastırılmalıdır.
1-DAMIZLIK DÜVE SEÇİMİ
Düve seçimi, boğalarda olduğu gibi dıs görünüsüne ve diğer özelliklerine göre yapılır. Düvelerin dıs görünüsünde istenen özelliklerin olup olmadığı aranır. Varsa anasının verim, tip ve meme yapısı ile ilgili kayıtlarına bakılır. Dıs yapıya göre yapılan değerlendirmede birden fazla düve var ise yasları dikkate alınarak, hepsinin bir arada değerlendirilmesi gerekir. Değerlendirme islemi çoğunlukla kisiden kisiye değisebilir. Bu nedenle değerlendirme isleminin temeli tecrübe ve mukayese etmeye dayanır. Değerlendirme yapılırken, düvede arayacağımız özellikleri bilmemiz gerekir. Tip özellikleri olarak; sağrı yüksekliği, vücut derinliği, sağrı eğimi, sağrı genisliği, kas gelisimi, arka bacak yapısı, tırnak yapısı, genel sütçülük karakterleri, ön göğüs genisliğine ait gelisme durumlarının istenen oranda olup olmadığı aranır. Sağrı yüksekliği, Sağrısı yüksek düvelerin gelecekte genellikle derin ve uzun vücut yapısına sahip olduğu görülür. Değerlendirirken hayvanın yas ve ırkı göz önüne alınmalıdır. Vücut derinliği, son kaburganın hizasından, sırt ve karına kadar olan uzaklığa göre değerlendirilir. Direnç ve yemyeme kapasitesi yönünden önemlidir. Orta derinlik istenir.

Kas gelisimi,

Hayvanın genel olarak tüm kaslarının gelişimi durumuna bakılır. Hayvanın bakım, beslenme ve çevre şartlarından nasıl etkilendiğini yansıtır. Az olması zayıflık, çok olması süt üretimi ve sürüde kalma süresi bakımından istenmez.

Arka bacak yapısı,
Arkadan ve yandan bakıldığında diz ekleminin ön kısmının açısının genise yakın olması gerekir. Açının dar ya da 180 derece olması, bacak direncini azaltacağından verim düsmesine yol açar.
Bunların dısında ön göğüs genisliğine ve genel sütçülük özelliklerine bakılır. Sütçülük özellikleri açısından; Cidago yapısının yuvarlak değil keskin olması, kaburga aralıklarının genis olması, ince
bir iskelet yapısı, ince bir deri, uzun bir boyun istenir. Gerek damızlık boğa gerekse düve seçimi sürünün geleceğini etkileyeceği için, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Her ikisinde de ıslah hedeflerinin iyi belirlenmesi, ne istediğimizin ve neye ihtiyacımızın olduğunun iyi bilinmesi gerekir. Damızlık seçiminde tip özelliklerinin belirlenmesinde her ne kadar kisisel değerlendirme yapılıyorsa da, buna uygun bir puanlama gelistirildiği zaman seçim daha kolay ve sağlıklı olacaktır.

2-DAMIZLIK BOĞA SEÇİMİ
Seçilecek boğa adayları; sütçü yada kombine verimli ırklar için, ırk özelliklerine göre belirlenen ortalama süt verimleri ortalamasından en az %70 daha fazla süt veren annelerden doğan
yavrular arasından seçilir. Gerek sütçü, gerek etçi, gerekse kombine verimli ırklarda boğa adayı olarak seçilecek erkek buzağıların kendi ırk özelliklerini göstermesi gerekmektedir. Yine boğa adayı olacak buzağılar; baba, anne ve anneannelerinin süt verimleri, canlı ağırlıkları, hastalıklara dayanıklılık durumları, güç doğumların görülme sıklığı ölçüsünde arastırılır. Önemli bir nokta, sürünüzün zayıf ve güçlü taraflarının tespit edilmesidir. Örneğin, süt verimi düsükse, yüksek süt verimli
boğaların seçimi; doğum kanalı darlığına bağlı güç doğumlar fazla ise, genis arkalı (pelvisli) boğaların seçilmesi, gibi özellikler aranır. Buna göre boğanın belirli özelliklerine belirli puanlar verilerek damızlık erkek danalardan ya da genç boğalardan seçim yapılır.
CİNSİYET ORGANLARININ MUAYENESİ
Fiziksel Muayene:Sperma almadan önce yapılır. İstenmeyen fiziksel karakterler ya da anormallikler var ise boğa elden çıkarılır.
1- Haya kesesi (Skrotum) ve hayanın (testis) muayenesi: Haya kesesinin muayenesi ayakta tutulan hayvanın arkasından ve yandan, gözle ve elle yapılır. Pratik olarak, ısı sartları da göz önüne alınarak, arkadan bakıldığında sarkık hayaya sahip hayvanların normal ölçülerde olduğu söylenebilir. Hayaları sarkık olmayıp, karın duvarına yakın ya da birlesmis gibi görünen hayvanların hayalarının normalin dısında olduğu göz önüne alınmalıdır. Ayrıca deri kalınlığı ve renk durumuna da bakılır. Hayalar normal olarak yumusak ve kaygan bir yapıya sahiptir. Çesitli hastalık hallerinde ve kalıtsal kusurlarda, hayaların kıvamı ve yapısı değisir ve anormal sperma üretimi artar.
2- Kamıs (penis) ve kamıs kılıfının (prepusyumun) muayenesi: Kamıs kılıfının kıllanma durumu, rengi, büyüklüğü, konumu, iltihaplanması, akıntısı, parazit ve mantar yönünden muayene edilir. 15
Spermanın değerlendirilmesi:Mümkünse veteriner hekime sperma muayenesi yaptırılmalıdır. Böyle bir imkan yoksa ve her seyi normal ise yaptığı asımlar ve gebe bıraktığı inek sayısına göre spermasının normal olup olmadığı hakkında fikir sahibi olunabilir. Yukarıdaki bilgiler ısığında boğa adayı olarak ayrılmasına karar verilen erkek buzağılardan kan alınarak veteriner kontrol ve arastırma enstitülerinden bir tanesinde yetistirme hastalıkları yönünden gerekli muayeneler yaptırılır. Sonuçta hastalıksız olduğu anlasılan hayvanların gelisimi 18. ayın sonuna kadar izlenmeye devam edilir. 18 aylık yasa gelen adaylar asağıda belirtilen muayenelerden geçirilir.
VÜCUT KONDİSYONU
Boğanın yeteri kadar güçlü kondisyona sahip olması gerekir. Fazla enerji vücutta yağ seklinde depo edilmektedir. Dıstan görünen ve kondisyon değerlendirmesine tabii tutulan bölgelerde normal
düzeylerde yağlanma olması gerekmektedir. Asırı yağlı hayvanların döl verimleri düser ve kızgın ineğe atlama ve yüklenme hareketi zayıflar.
1- Ayak, bacak ve eklemler: Bir boğanın ayak, bacak ve eklemlerinin sağlıklı ve normal olması, gerek hareketi gerekse asım için gereklidir. Bu nedenle bir anormalliğin olmamasına dikkat edilmelidir.
2- Gözler: Körlük yönünden muayene edilmesi gerekir. Bir gözü kör ise bakıcılar için tehlikeli olabileceği gibi, asım için atlayacağı inek içinde tehlikeli olabilir.
3- Pelvis (kalça kemiği) ölçüsü:Bazı saf ırklarda ergin boğalardak pelvis genisliği kalıtsal olması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir özelliktir. Bir görüse göre büyük pelvisli boğaların kızlarının da büyük pelvisli olacağı ve doğum güçlüğünün de azalacağı ileri sürülmektedir. Genel bir kural, büyük vücutlu ineklerin, büyük pelvisli olacağı ve daha ağır buzağı doğuracağıdır.
4- Asım isteği: Boğanın sperma üretimine etki eden önemli bir faktördür. Bu nedenle kaliteli sperma asım isteği iyi olan boğalardan elde edilir. Buna karsılık, hem az sayıda hem de fazla sayıda asım yapan boğaların döl verimleri düsük olmaktadır. 16 Yukarıda anlatılan muayeneler sonucunda, boğa olarak kullanılmalarına karar verilen hayvanların yılda iki kez, yetistirme hastalıkları yönünden muayeneleri ve testleri yapılmalıdır. Ayrıca, sürüde birden çok boğa bulunması durumunda, üstün duruma geçen boğaların daha çok yavruları olduğu görülmüstür. boğanın döl verimi düsükse, sürünün döl verimi de düsük olacaktır. Diğer önemli bir nokta ise değisik yas gruplarının bir arada tutulması durumunda, güçlü boğalar üstün duruma geçerken, yasça küçük ve zayıf boğalar pasif kalmaktadır. Bu nedenle ergin, iki ve daha yaslı boğaların karısık halde tutulmaması, asım isteği yönünden uygun olur.

SÜRÜ YÖNETİMİ VE KAYIT TUTMA
DOĞUM

Doğum bölmesinin seçimi önemli bir konu olup gözden kaçırılmaması gerekir. Bu bölmenin temiz, rahat mümkünse diğer ineklerden ayrı bir yerde olması gerekir. Bol temiz ve kuru altlık serilmelidir. Bu, hem doğacak yavru için gerekli olduğu gibi, hem de doğum sonrası annede görülebilecek süt humması ve benzeri hastalıklarda hayvanın zarar görme riskini azaltır. Bölme birden fazla doğumda kullanılacaksa, her doğum sonrası iyi bir sekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Doğum süresince, yardım gerekmedikçe hayvan tek basına bırakılmalıdır. En iyisi herhangi bir probleme karsı belirli aralıklarla hayvan kontrol edilmelidir. Doğuma yardım gerekiyorsa, buzağıyı çekme anında anneyi korkutmamak gerekir. Bazı doğumlarda, yavrunun rahim içindeki durusu ters olabilir, bu gibi durumlarda, bir veteriner hekim çağırılması uygun olur.
DOĞUM SONRASI YAVRUNUN BAKIMI
Yeni doğan buzağı soluk alamıyorsa, kaburgalarının üzerine avuç içi ile birkaç defa kuvvetlice vurulur. Gene soluk alamıyorsa yan yatırılır, kaburgaları üzerine el ile bastırılıp çekilir. Solunum baslayana kadar bu hareket 3 saniyede bir tekrarlanır. Doğum sonrası inek kalkıp yavruyu yalayarak kurutacaktır. Bazı durumlarda yavruya ilgi göstermez. Böyle anlarda yavrunun üzerine az
miktarda yem ya da tuz dökerek yalaması sağlanabilir. Eğer ilgilenmiyorsa, temiz bir bez ile yavru kurutulur. Göbek kordonunun kesilmesi; buzağı kurutulduktan sonra göbek kordonu yavru göbeğinin 5 – 6 cm ilerisinden tentürdiyotlanmıs bir sicimle sıkıca bağlanır. Bağlama yerinin 1 cm ötesinden yine tentürdiyotlanmıs bir makasla kesilir. Kesilen yerde tentürdiyot sisesine batırılır. Yavrunun böylece hastalık kapması önlenebilir. Buzağı doğar doğmaz anasının memesini arar, emmeye çalısır. Eğer ememiyorsa yardım edilir. En iyisi bir biberon yardımı ile yavruya ağız sütünü içirmek ve suni emzirmeye alıstırmaktır. Doğum sonrası ilk 1-2 saat içinde ağız sütü mutlaka yavruya verilmelidir. Çünkü ilk 6 18 saatte ağız sütünde bulunan maddeler bağırsaktan daha çabuk emilir. Ayrıca bu sütün mikroplar bağırsaklara girmeden önce verilmesi gerekir. Sebebine gelince, bağırsakta mikrop olduğunda, ağız sütünün emilimi azalmaktadır. Doğumdan sonra ilk 24 saat içinde canlı ağırlığının % 10-12′si kadar ağız sütü içirilmelidir. 3-4 gün süre ile ağız sütü emzikle veya kova ile yavruya içirilir. Yavrunun ne kadar süt içtiği kontrol edildiğinden, hem fazla emmeden dolayı ishaller önlendiği gibi hem de yeteri kadar süt içip içmediği kontrol edilmis olur. Sütün sıcaklığı 36 derece dolayında olmalıdır. Doğumdan hemen sonra yada 24 saat içinde yavru anneden ayrılmalıdır. Bu sayede hastalık yapıcı mikroplara karsı korunmus olur. Ayrıca, suni emzirmeye çabuk alıstığı gibi, annenin de buzağıyı çabuk unutması sağlanmıs olur.
BUZAĞILARIN BARINDIRILMASI
Buzağıların, doğumdan baslayıp sütten kesilinceye kadar diğer hayvanlardan uzak bir yerde tutulması gerekir. Bu amaçla buzağı kulübeleri yapılıp, buralara konabilir. Bu sayede buzağı bakım ve beslenmesi kolay olabildiği gibi, kulübelerinin kolay temizlenmesinden dolayı ölümleri de azaltacaktır. Ayrıca, buzağılar dört mevsim dısarıda tutulabilmektedir. Yapımı ucuz ve kolaydır. İlk bir ay içinde kulaklarına numaralar vurulup, boynuzlarının köreltilmesi gerekir. Fazla meme baslarının 1-2 aylıkken alınması gerekir. Buzağılar 2.5-3 aylıkken, sütten kesilirler. Ferdi buzağı bölmelerinden ya da tutuldukları yerlerden çıkartılarak, yaklasık 1-2 ay erkek ve disiler bir arada tutulmalı, grup halinde yemleme ve barındırılmaya alıstırılmalıdır. Eğer, sütten kesilen buzağılar birdenbire diğer büyük buzağı ve danaların arasına bırakılırsa, yeterince yem yiyemediğinden zayıf kalıp hastalanmaktadırlar.
BOYNUZ KÖRELTME
Boynuz köreltmede iki yöntem vardır;
1- Kimyasallarla boynuz köreltme
2- Dağlayarak boynuz köreltme
Kimyasallarla boynuz köreltme: 1-3 haftalık yaslarda yapılır. Bu yöntemde buzağı sıkıca tutulduktan sonra, boynuz düğmesinin etrafındaki kıllar bir makasla kırkılır. Boynuz düğmesine sürülecek olan kimyasalın akarak baska dokulara zarar vermemesi için boynuz düğmesinin etrafı parafin, gres yağı veya vazelinle çevrilir. Boynuz düğmesinin üst kısmı veya kostik çubuk hafifçe ıslatılır ve kostik çubuk boynuz düğmesine sürülür. Kostik çubuk boynuz düğmesinin üzerinde boynuz düğmeciği yumusayıncaya kadar dolastırılır. Kanama görülürse kostik çubuğunu yavasça sürmek yeterlidir. Kostik çubuk sürülen bölge kuruyuncaya kadar buzağılar diğer hayvanların yanına bırakılmamalıdır. İslem tamamlandıktan 7-10 gün sonra boynuz düser ve yerini bir kabuk tabakası alır.

Dağlayarak boynuz köreltme: Bu yöntem için en uygun zaman 3-6 haftalık yaslardır. Bu amaçla daha çok elektrikle ısıtılan dağlayıcılar kullanılmakta olup, elimizde böyle bir aracımız yoksa, yaklasık 20 milimetre çapındaki yuvarlak demirin ortasına 12-13 milimetre genisliğinde ve 7-8 mm derinliğinde bir bosluk açılarak ve demirin öbür ucuna da elimizi yakmaması için bir sap yapılmıs bir
araçtan da yararlanmak mümkündür. Bu yöntemde buzağı sıkıca tutulur, boynuz etrafındaki kıllar kırkılır, boynuz köreltme aleti yeterince ısıtıldıktan sonra, boynuz düğmesinin üzerinde boynuz büyüklüğüne bağlı olarak 10-20 saniye tutulur. İslemin sonucunda boynuz düğmesinin etrafında yanma sonucu olusmus yaklasık 2 milimetre derinliğinde bir halka meydana gelir.
FAZLA MEME BASLARININ ALINMASI
Fazla meme baslarının alınması özellikle doğum sırasında veya doğuma yakın zamanlarda olusabilecek enfeksiyonların engellenmesi açısından önemlidir. Fazla meme baslarının süt verimi ile iliskisi yoktur. 20 Bunların 1- 2 aylık yasta kolaylıkla alınması mümkündür. Hayvan sıkıca tutulup fazla meme basları belirlendikten sonra meme bastanbasa silinerek dezenfekte edilir. Fazla meme bası tutulup çekilerek memeye yakın bir yerden, steril keskin bir makas ile kesilir. Kesilen bölgede genellikle çok az bir kanama meydana gelir. Kesilen bölge tekrar dezenfekte edilmeli ve dezenfektan içeren bir parça pamuk bu bölgede bir kaç dakika tutulmalıdır.
 

Çoban

Yeni Üye
DANALARIN SEÇİLMESİ VE BAKIMI
Bes ya da altı ayını dolduran danaların erkek ve disileri seçilerek ayrı yerlerde barındırılmalıdır. Bu süre içinde, hayvanları 6-8 aylık ve 8-10 aylık yas grupları halinde ayrı bölmelerde tutulmaları gelismeleri açısından yararlı olacaktır. Çünkü büyük danalar, küçüklere fazla miktarda yem yedirmeyecek ve sürü içinde rahatsız edecektir. Bu dönemde iyi kalite kuru ot ya da yonca olması halinde, % 12-13 ham proteinli kesif yem verilmesi yeterli olacaktır. Saman gibi kötü kaliteli kaba yem verilmesi halinde ise, % 15-16 ham proteinli yem verilmelidir. Bu protein oranlarını içeren ticari yemler olduğu gibi, bir zooteknist ziraat mühendisi veya veteriner hekime basvurularak aynı proteinli kesif yemlerde yapılabilir. Yeteri miktarda kesif yem yiyen danalar çabuk büyüyecektir. Danaların yağlanmamasına dikkat etmek gereklidir. Yemin miktarını ayarlamada en pratik yol kondisyonunu yani besi durumunu takip etmektir. Yağlanıyorsa fazla, zayıf kalıyorsa az yem tüketiyor demektir.
DÜVELERİN SEÇİLMESİ VE BAKIMI
Gelismesine bakılarak, 11-12 aylık danalar ayrılarak düvelerin tutulduğu bölmelere konulur. Bu dönemde yüksek kaliteli kaba yem tek basına yeterli olmaktadır. Kaba yemin kalitesi düsükse % 12 ham proteinli yemden ihtiyacı kadar verilir. Bu dönemde de yağlanmamalarına dikkat etmek gerekir. Besi durumları (kondisyonları) iyi olmalı ve buna göre yemleme yapılmalıdır. Asırı yağlanan düvelerde döl verim problemi, doğum güçlükleri ile karsılasılabildiği gibi süt verimi de az olmaktadır. Gebe düvelerin doğumundan birkaç ay öncesinde gebeliğin ihtiyaçlarını karsılamak için kesif yem miktarı artırılabilir. Düveler yaklasık ırklara göre, 15-18 aylık yaslar arasında (ırklara göre değisir) olduklarında tohumlanmaları için hazırlanır. Bunun 21 için tohumlanacak ve zayıf kalmıs düveler ayrılır. Aynı zamanda sürü içinde elimizde bulundurduğumuz ırkın özelliğini tasımayan, yasıtlarına göre küçük kalmıs ya da çesitli kusurları görülen hayvanlar elden çıkarılır. Gelismesi iyi olanlar 15 aylıktan itibaren tohumlanabilir. Tohumlamadan 2.5-3 ay sonra gebe kaldığı tespit edilenler gebe düvelerin olduğu kısma ayrılırlar. Böylece yas farkından dolayı bakım ve besleme güçlükleri azalacağı gibi, kızgınlığa gelecek, kızgın ve gebe düvelerin takibi daha kolay olur.
KURUDAKİ İNEKLERİN BAKIM VE BESLENMESİ
Süt inekleri kuru dönem süresince sağlık problemlerinin azaltmak ve bir sonraki sağımda süt verimini artırmak için gereği gibi idare edilmelidir. Eğer bu dönemde gereği gibi yemlenmez ve
bakılmazsa süt humması, doğum güçlüğü, meme hastalıkları, rahim hastalıkları ve çesitli beslenme ile ilgili hastalılara yakalanma riski artar. Ayrıca doğacak olan buzağının sağlık durumunu bu dönemin bakım ve beslenmesi etkiler. Kuru dönem, olması gerekenden kısa olursa, ineğin vücudu ve memesi bir sonraki sağım için yeteri kadar hazırlanamaz ve süt verimi düser. Aksine kuru dönem normalden uzun olursa, yağlanmaya bağlı olarak süt verimi düser ve metabolik hastalıklara yakalanma riski artar. Kuru dönemin uzunluğuna karar verirken bazı faktörlere bakılır. Bu faktörler; yas, iki doğum arasındaki süre ve önceki sağımında verdiği süt miktarıdır. İlk sağımında olan düvelerin, gelismeye de ihtiyaçları olduğundan yaslı hayvanlara göre kuru dönemi genellikle uzun olmalıdır. İki doğum arası kısa olan ineklerin, doğum aralığı fazla olanlara göre kuru dönemi uzun olmalıdır. Çünkü doğum aralığı uzun olan inekler yağlanmaya daha çok meyillidir. Genel olarak, 40-70 gün arası kuruda bulunan inekler daha çok süt vermektedirler. Yüksek süt verimli inekler kuruya çıkartılırken, birkaç gün
öncesinde yem ve su miktarı azaltılır. Buna karsılık sıcak havalarda su kısıtlanmamalıdır. Önceden memesinde hastalık görülen hayvanlarla ilgili olarak bir veteriner hekime basvurarak kuru dönemle ilgili koruyucu önlem ve tedavileri yaptırılmalıdır. Çünkü kuruya çıktığı ilk haftalar ve doğumun yaklastığı son haftalar, yeni enfeksiyonlar yönünden memenin en hassas olduğu dönemlerdir. Birçok meme hastalıkları doğum sonrası görülür ve kaynağı da kuru dönemdir. 22 Kuru dönemde besleme iki devrede yapılmalıdır. İlk devrede, kuru dönem yemlemesi yapılmalıdır. Kaba yem olarak, kaliteli kuru ot ya da yonca verilmelidir. Enerjice zengin yemler, fazla miktarda verilmemelidir. Yemleme, hayvan ne fazla yağlı nede zayıf olmayacak sekilde yapılmalıdır. Vitamin ve mineral maddeler verilmelidir. Burada özellikle kalsiyum ve fosfor gibi mineral maddeler ile A, D ve E vitaminlerine dikkat etmek gereklidir. İkinci devrede ise doğum öncesi bakım ve beslenme uygulanmalıdır. Beklenen doğum tarihinden iki hafta önce diğer kurudaki hayvanlardan ayrılmalıdır. Sağılan ineklere verilen yemlere alıstırmak gereklidir. Bu dönemde meme ödemini artıracağı için önünde bulunan tuz alınmalıdır. Süt hummasına karsı yeme fazla miktarda kalsiyum katmamak gerekir. Ketozise karsı ise fazla yağlandırılmaması gerekir. Kurudaki ineklerin eksersize ihtiyacı vardır ve bu sağlanmalıdır. Çamur ve gübre özellikle meme için hastalık etkenlerini tasıdığı için çevre temizliğine dikkat edilmelidir. Sıcak mevsimler için yeteri kadar gölgelik sağlanmalıdır.
SAĞILAN İNEKLER
Doğuran inekte görülen kilo kaybını telafi etmek için beslenmesine dikkat edilmelidir. Sağılan ineklerde yemleme, süt verimine göre yapılmalıdır. Bunu ayarlamak içinde boyunlarına renkli
halkalar takılabilir. Örneğin 5-10 litre süt verenlere beyaz, 10-15 litre süt verenlere mavi, 15 litrenin üstünde verenlere yesil, çok yüksek süt veren inekler var ise kırmızı halka takılabilir. Bunun için renkli hortumlar bir ip ile boyuna asılabilir. Bu mümkün değil ise, yüksek süt verenler ile düsük süt verenler ayrılır, buna göre yem verilir. Döl verimi kontrol edilmelidir. Çünkü sürünün devamı yavruları ile sağlanabilir. Bunun için, doğum sonrası 60. günden sonra kızgınlıkları takip edilmeli ve görüldüğü zaman tohumlanmalıdır. Doğum aralığının yaklasık bir yıl olup olmadığına bakılmalıdır. Hastalıkların bulasmasını önlemesi ve iyi bir yavru elde etmek için suni tohumlama tercih edilmelidir. Hayvanın gebe kalıp kalmadığı bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir. Ayda bir sabah ve aksam verdiği süt miktarı ölçülerek kayıt edilmeli ve bu miktarı 30 ile çarparak aylık süt miktarı hesap edilmelidir. Çünkü süt kontrolü, hayvanın hem sağlığının hem de veriminin normal olup olmadığını gösterdiği gibi, ne düzeyde ve ne miktarda beslenmesi gerektiği konusunda bize fikir verir. Yaklasık 10 aylık süt veriminden sonra kuruya ayrılmalıdır.

KAYIT TUTMA
Sürü yönetiminde doğru ve yerinde kararlar verebilmek ve damızlık seçimini isabetli yapabilmek için sürü ve hayvanlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Bu da ancak isletmenin kayıt
tutmasıyla sağlanabilir. Öncelikle her hayvanın gerekli bilgileri bulabileceğimiz bir kartı olmalıdır,
GEREKLİ BİLGİLER NELERDİR?
* Hayvanın kulak numarası, doğum tarihi, biliniyorsa anasının ve babasının adı veya kulak numarası,
* Doğum, sütten kesim, 6 aylık, 1 yıllık, ilkine asım, kuruya çıkarma, doğum öncesi ve doğum sonrası ağırlıkları gibi gelisme bilgileri,
* Tohumlanma tarihi, tohumlamada kendisi veya sperması kullanılan boğanın kulak numarası, gebelik kontrolü, doğurduğu tarihler, doğumun normal olup olmadığı, yavrunun akıbeti, doğum sonrası hastalık görülüp görülmediği,
* Kuruya çıkarılma tarihi ve zorunlu çıkarıldıysa bunun nedeni yazılmalı,
* Hastalıklar, yapılan tedavi ve asılar, elden çıkarıldı ise sebebi kaydedilmeli,
* En az ayda bir defa süt verim kontrolü yapılmalı, ayda ve yılda ne kadar süt elde edildiği islenmelidir.

SÜT İNEKLERİNİN BAKIMI ve BESLENMESİ
GEBE İNEĞİN BAKIMI

Gebeliğin ilk aylarında özel bir bakım gerekmez. Asırı besleme yarar getirmez. Yetersiz besleme durumunda hayvan zarar görür. Gebeliğin son 2-3 ayında diğer hayvanlardan ayrılmalı, özel bir bölmeye konmalıdır. Böylece diğer hayvanlar tarafından boynuzlanmaz, sıkıstırılmaz, rahatsız edilmez.
Ahırın zemini ıslak ve kaygan olmamalıdır. Hayvanın altına bolca temiz ve kuru yataklık ot koymalıdır. Doğuma yakın zamanda gürültü olmamalıdır.
SAĞIMSIZ DÖNEM (KURUYA ALMA)
İneğin sütünü sağmaktan vazgeçerek sütünün kesilmesini sağlamaya kuruya alma denir. Doğurmasına 2 ay kalan ineklerin sağımdan kesilmesi gerekir. Çünkü;
* 10 ay sürekli sağılan hayvan yorulmustur. Süt yapan organların dinlenmesi gerekir.
* İnek yediği gıdayı süt verimi yerine karnındaki yavrunun gelismesine kullanmıs olur.
* Sürekli sağım nedeniyle kaybettiği mineral maddeler vücudunda tekrar biriktirmek için zaman verilmis olur.
* Uzun süren sağım nedeniyle vücut yapısı bozulmustur.Dinlenme döneminde vücut yapısı düzelerek normal doğum yapmaya imkan verir.
* Kuru dönem geçiren ineklerin, sonraki sağım döneminde daha çok süt verdikleri görülmektedir.
* Gebeliğin 7. ayından itibaren (kuru dönemde) günde 8-10 kilo süt veriyormus gibi yemlenmesine özen gösterilmelidir.
* Doğuma yaklasık 3-4 hafta kala günlük kesif yem miktarı yavas yavas artırılmalı ve inek yeni süt verim dönemine hazırlanmalıdır. Bu uygulamaya tesvik yemlemesi denir.
* Gebeliğin son döneminde asırı kaba yem verilmemelidir. 500 kg canlı ağırlıktaki verim döneminde %4 yağlı süt veren kurudaki inekler için örnek rasyonlar;
1- Doğuma 4 – 6 hafta kala (günde kg olarak) ;
3 kg kuru ot(1.kalite) + 2 kg buğday samanı + 0,5 kg kuru fiğ otu +
1 kg arpa kırması + 0,1 kg mineral karısımı
2-Doğuma 21 – 10 gün kala arası (günde kg olarak);
3 kg kuru ot(1.kalite) + 2 kg buğday samanı + 0,5 kg kuru fiğ otu + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 2 kg + 1 kg arpa kırması
3-Doğuma 10 gün kala dan Doğuma kadar (günde kg olarak);
3 kg kuru ot(1.kalite) + 2 kg buğday samanı + 0,5 kg kuru fiğ otu + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 2 kg (süt yemi miktarı doğuma yaklasılan her gün yaklasık 400 – 500 gram arttırılmalıdır.)
KURUYA NASIL GEÇİLİR?
Doğuma 2 ay kala kuruya geçilmelidir. Zaten bu sırada süt verimi azalmıstır. Verilen yem de azaltılır. Böylece süt verimi daha da düser. Günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir. Sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulasır ve memede bir siskinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur. Artık doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
DOĞUMDA BAKIM
Doğuma yakın gürültüden kaçınmalıdır. Ani ve sert hareketlerle hayvan ürkütülmemelidir. Altına bol ve genis yataklık koymalıdır.
GEBELİK SÜRESİ
İneklerde ortalama gebelik süresi 280 gündür. Bu süre Esmer ırk ineklerde 285 güne kadar ulasır. Genç düveler yaslı ineklerden birkaç gün daha erken doğurur. Doğuma yakın memeler siser. Doğum sancıları nedeniyle hayvan huzursuzdur. 5-10 saat sonunda buzağının bası ve ön ayakları dısarı çıkar, sonra tamamen kurtularak doğum tamamlanır. Arkadan yavru zarı (son) dısarı atılır. Buna dikkat etmek gerekir. Doğumdan sonraki iki gün içerisinde yavru zarı atılmalıdır. Atılmaz ise veteriner hekime basvurmalıdır. Yavru zarının içeride kalması hayvanı hasta eder. Döl verimini sona erdirir.
DOĞUMDAN SONRA BAKIM
Hava soğuksa, doğumdan sonra ineğe ılık su vermelidir. İneğin doğumu müteakip hemen sağılması sonun düsmesine engel olabileceği gibi, aynı zamanda doğum felcine (Süt humması) neden olabilir. Eğer hayvan yattığı yerden kalkamıyorsa veteriner hekime bas vurmalıdır.

Dana humması veya süt humması denen hastalığın en önemli belirtisi, hayvanın ayağa kalkamamasıdır. Bu nedenle 3-4 gün ineğin sütü tamamen bitecek sekilde sağılmamalıdır.
SAĞILAN İNEKLERİN BAKIMI ve BESLENMESİ
Hayvanın canlı ağırlığı, süt verimi, sütün yağ oranı ve hayvanın sağlık durumu hayvanı ne düzeyde beslememiz konusunda bize fikir verecek en önemli unsurlardır.
Süt inekleri sağım dönemine göre beslenmelidir. İneklerden bir sağım döneminde (laktasyonda) alınan sütün normal sartlarda yaklasık %45′i ilk 100 günde, %30-35′i ikinci 100 günde, %20- 25′i üçüncü 100 günde alınır. Bütün bunları dikkate alarak; ineklerimize devamlı aynı miktar yem vermek yerine yapacağımız aylık süt verim kontrollerinin de ısığında verimlerine ve verim dönemlerine göre yemleme yapmalıyız.
SAĞILAN İNEKLER İÇİN ÖRNEK YEM RASYONLARI
350 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 8 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3,5 kg + kuru ot (2. kalite) 4,5 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 1,5 kg veya Buğday samanı 4,5 kg + yesil çayır otu 10 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg veya Buğday samanı 4 kg + mısır hasılı 10 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg 350 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 10 kg süt veren
inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3,5 kg + kuru ot (2. kalite) 3 kg + kuru yonca otu 2 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 1,5 kg veya Kuru ot (1. kalite) 6,5 kg + mısır kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg + seker pancarı posası 5 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + kuru fiğ otu 2 kg + mısır silajı ( %30 kuru madde) 15 kg + arpa kırması 1 kg + ayçiçeği küspesi (%30 Ham proteinli) 1 kg
350 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 12 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 1,5 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 13kg + fiğ kırması 0,5 kg + yulaf kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + kuru ot (2. kalite) 2,5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 17 kg + arpa kırması 1 kg + pamuk tohumu küspesi 1 kg veya Buğday samanı 3 kg + kuru ot (2. kalite) 4 kg + kuru yonca otu 2 kg + arpa kırması 1,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2 kg
400 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 10 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 5 kg + yesil çayır otu 13 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3 kg veya Buğday samanı 4,5 kg + kuru ot (2.kalite) 5 kg + mısır kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 1,5 kg veya Buğday samanı 3 kg + kuru yonca otu 2 kg + kuru fiğ otu 3 kg + yulaf kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg
400 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 12 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3,5 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır hasılı 10 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3,5 kg veya Buğday samanı 3 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 10,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 5 kg veya Buğday samanı 3 kg + kuru ot (1.kalite) 5 kg + fiğ kırması 0,5 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg
400 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 14 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 2,5 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 8 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 8 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg veya
Buğday samanı 3 kg + kuru fiğ otu 2,5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 10 kg + arpa kırması 1 kg + pamuk tohumu küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2 kg veya Buğday samanı 2 kg + kuru yonca otu 2,5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 17 kg + yulaf kırması 1 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 1 kg
400 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 16 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 2 kg + kuru ot (2.kalite) 2 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 17 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg + yas seker pancarı posası 3 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 18 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 6 kg + yas seker pancarı posası 3 kg veya Buğday samanı 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 21 kg + arpa kırması 1,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg
400 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 10 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 4 kg + kuru ot (2. kalite) 5 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2 kg veya Buğday samanı 4 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır kırması 1 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg + yas seker pancarı posası 6 kg veya Buğday samanı 3 kg + kuru ot (1. kalite) 3 kg + kuru fiğ otu 3 kg + yulaf kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2 kg
400 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 12 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3,5 kg + kuru ot (2. kalite) 2,5 kg + yesil çayır otu 11 kg + fiğ kırması 0,5 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + kuru yonca otu 2 kg + kuru fiğ otu 2,5 kg + mısır hasılı 6,5 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg veya Buğday samanı 3,5 kg + kuru fiğ otu 4 kg + arpa kırması 1 kg +
Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4,5 kg
400 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 15 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3,5 kg + mısır silajı ( %30 kuru madde) 16,5 kg + pamuk tohumu küspesi 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 7,5 kg + mısır silajı ( %30 kuru madde) 8 kg + fiğ kırması 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 5 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 7,5 kg +
mısır silajı ( %30 kuru madde) 8 kg + mısır kırması 0,5 kg + arpa kırması 0,5 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg
450 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 13 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 4,5 kg + kuru ot (2.kalite) 4,5 kg + yulaf kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg veya Buğday samanı 4 kg + kuru ot (2.kalite) 3 kg + kuru yonca otu 3 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3 kg veya Buğday samanı 3,5 kg + kuru yonca otu 3,5 kg + yesil çayır otu 9 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3 kg
450 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 15 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3 kg + kuru ot (1.kalite) 2 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 10 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 6 kg veya Buğday samanı 4 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 18 kg + mısır kırması 0,5 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + pamuk tohumu küspesi (%30 ham protein) 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2 kg
veya Buğday samanı 3 kg + kuru fiğ otu 2 kg + mısır hasılı 10 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 6 kg + fiğ kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg
450 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 17 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Kuru yonca otu 2,5 kg + kuru fiğ otu 3,5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 16 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2,5 kg veya Kuru fiğ otu 4 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 17 kg + arpa kırması 0,5 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3 kg veya Buğday samanı 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 17 kg +
pamuk tohumu küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 5 kg + yas seker pancarı posası 3 kg
450 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 19 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 2,5 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 7,5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 10 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 7 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + kuru yonca otu 4 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 12 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg veya Kuru ot (1.kalite) 3 kg + kuru yonca otu 2 kg + kuru fiğ otu 2 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 7 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4,5 kg
450 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 12 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 4 kg + mısır silajı ( %30 kuru madde) 18 kg + arpa kırması 1 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 1 kg veya Buğday samanı 4 kg + kuru ot (2. kalite) 3,5 kg + kuru yonca otu 2 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3 kg veya Buğday samanı 3 kg + kuru ot (1. kalite) 6,5 kg + mısır hasılı 6 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 1 kg + yas seker pancarı posası 4 kg
450 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 15 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 8 kg + mısır silajı ( %30 kuru madde) 8 kg + yulaf kırması 1 kg + pamuk tohumu küspesi (%30 ham protein) 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4,5 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + kuru ot (2. kalite) 2 kg + kuru fiğ otu 1,5 kg + yesil çayır otu 10 kg + mısır kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4,5 kg + yas seker pancarı posası 4 kg veya Buğday samanı 3 kg + mısır silajı ( %30 kuru madde) 21 kg + ayçiçeği küspesi 1,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3 kg
450 kg Canlı ağırlıkta günlük %4 yağlı 17 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 2,5 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı ( %30 kuru madde) 16 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4,5 kg veya Buğday samanı 1,5 kg + kuru fiğ otu 1,5 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 15 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 6 kg veya Buğday samanı 4 kg + mısır silajı ( %30 kuru madde) 16 kg + fiğ kırması 0,5 kg + arpa kırması 0,5 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg
500 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 15 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 2 kg + kuru ot (2.kalite) 2 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 13 kg + Arpa kırması 1 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3,5 kg veya Buğday samanı 2 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 15 kg + fiğ kırması 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3,5 kg veya Kuru yonca otu 1,5 kg + kuru fiğ otu 3 kg + yesil çayır otu 5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 18 kg + mısır kırması 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 2 kg
500 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 18 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Kuru yonca otu 1,5 kg + kuru fiğ otu 2 kg + mısır hasılı 5 kg + fiğarpa silajı (%28 kuru madde) 14 kg + yulaf kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 5 kg veya Kuru ot (1.kalite) 7 kg + kuru fiğ otu 3 kg + Arpa kırması 1,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3,5 kg veya Buğday samanı 3,5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 21,5 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + pamuk tohumu küspesi (%30 ham protein) 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3,5 kg
500 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 21 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 2,5 kg + kuru yonca otu 2 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 20 kg + Arpa kırması 1 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg
veya Buğday samanı 2 kg + kuru ot (1.kalite) 1,5 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 18 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 5 kg veya Buğday samanı 2 kg + kuru ot (1.kalite) 1,5 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 16 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 5 kg + yas seker pancarı posası 5 kg
500 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 25 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 1,5 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 19 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 8 kg veya Buğday samanı 1,5 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı (%30
kuru madde) 19 kg + Arpa kırması 1 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 6 kg veya Buğday samanı 2 kg + kuru yonca otu 3,5 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 8,5 kg + mısır kırması 1 kg + Arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 6 kg
550 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 15 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 4 kg + kuru ot (2.kalite) 2 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 13 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg veya Buğday samanı 3 kg + kuru fiğ otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 16 kg + arpa kırması 1 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 1,5 kg veya Buğday samanı 3 kg + kuru ot (1.kalite) 4,5 kg + kuru yonca otu 2 kg + arpa kırması 1,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 3,5 kg
550 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 18 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3,5 kg + kuru yonca otu 2,5 kg + yesil çayır otu 8 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 9 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 6 kg veya Buğday samanı 3 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 10 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 11 kg + yulaf kırması 1 kg + pamuk tohumu küspesi (%30 ham protein) 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 5 kg veya
Buğday samanı 3,5 kg + fiğ-arpa silajı (%28 kuru madde) 11 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 10 kg + fiğ kırması 1 kg + mısır kırması 0,5 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 4 kg
550 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 21 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 3 kg + kuru yonca otu 3 kg + kuru fiğ otu 3 kg + mısır hasılı 5 kg + mısır kırması 1 kg + Süt yemi (%16 HP 2400 ME kcal/kg) 7 kg veya Buğday samanı 2,5 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 20 kg + arpa kırması 1 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 3,5 kg veya Buğday samanı 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 20 kg + ayçiçeği küspesi (%30 ham protein) 0,5 kg + pamuk tohumu küspesi (%30 ham protein) 1 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 5,5 kg + yas seker pancarı posası 5 kg
550 kg Canlı ağırlıkta günlük %3,5 yağlı 25 kg süt veren inekler için günlük yem rasyonları;
Buğday samanı 2 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 20 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 7,5 kg veya Buğday samanı 2 kg + kuru yonca otu 2 kg + kuru fiğ otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru madde) 10 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 8,5 kg veya Buğday samanı 3 kg + kuru yonca otu 3 kg + mısır silajı (%30 kuru
madde) 15 kg + arpa kırması 1 kg + Süt yemi (%18 HP 2500 ME kcal/kg) 7,5 kg
* Yukarıda adı geçen yemlerden, hububatlar uygun büyüklükte kırılarak veya ezme seklinde verilmelidir.
** Yukarıdaki günlük yem miktarlarının içinde verilen % 16 HP, 2400 ME kcal/kg Süt yemi ve %18 HP, 2500 kcal/kg Süt yemi Yem Fabrikalarında üretilen standart yemlerdendir. Ama bu özellikteki
yemleri gerekli hammaddemiz ve düzeneğimiz varsa kendimizde yapabiliriz. Asağıda bu yem değerlerine sahip iki rasyon örneği veriyoruz.
1 – En az % 16 ham protein ve en az 2400 ME K.cal/kg enerji değerine sahip rasyon örneği (50 kilogramlık bir karısım); 15 kg arpa kırması + 5,5 kg buğday kırması + 12,7 kg buğday kepeği + 2,5 kg melas + 7,5 kg ayçiçeği tohumu küspesi (en az %30 ham protein) + 5 kg pamuk tohumu küspesi (en az %30 ham protein) + 1,5 kg mermer tozu + 250 gr tuz + Vitamin-mineral premiksi 50 gr ( kullanılacak olan vitamin-mineral premiksi ambalaj etiket bilgileri dikkate alınarak kullanılmalıdır.)
2 – En az % 18 ham protein ve en az 2500 ME K.cal/kg enerji değerine sahip rasyon örneği (50 kilogramlık bir karısım); 15 kg arpa kırması + 5,5 kg buğday kırması + 5 kg mısır kırması + 5,2 kg buğday kepeği + 7,5 kg ayçiçeği tohumu küspesi (en az %30 ham protein) + 7,5 kg pamuk tohumu küspesi (en az %30 ham protein) + 2,5 kg soya fasulyesi küspesi (en az %42 ham protein) + 1,5 kg mermer tozu + 250 gr tuz + Vitamin-mineral premiksi 50 gr ( kullanılacak olan vitaminmineral premiksi ambalaj etiket bilgileri dikkate alınarak kullanılmalıdır.)
Yukarıda saydığımız yem maddeleri temiz bir kabın içinde iyice karıstırılarak hayvanlara verilmelidir.
PRATİK OLARAK; süt ineklerinin yasama payı ihtiyacının kaba yemlerle karsılanacağı kabul edilmekte olup, verim payı için kaba yem dısında verdiği her 2,0 – 2,5 kg süt için 1 kg süt yemi verilmelidir.
Hayvanın verdiği her 1 kg süt için 3 litre su gerekmekte olup ve bunun sağlanabilmesi için hayvanların önünde devamlı temiz ve uygun sıcaklıkta su bulundurulmalı bu mümkün değilse günde en az iki kez bol su verilmelidir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için Tarım ve Köyisleri Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerine basvurunuz.

SÜT İNEKLERİNDE SAĞIM ve SAĞIM TEKNİKLERİ
Sağımın zamanını ve tekniğini bilmek gerekir. İyi sağılamayan ineğin süt verimi az olur. Sağım tekniğine göre yapılmazsa ineğin memeleri zarar görür. Sağımda temizliğe çok önem vermek gerekir.
SAĞIMIN ÖNEMİ:
Süt sığırcılığında, fazla miktarda ve kaliteli süt elde edilmesi amaçlanır. Süt; buzağılamadan sonra meme içinde olusup, depolanan ve sağılmak suretiyle alınan bir maddedir. Sütün, memeye zarar vermeden alınması gerekir. Eğer sağım uygun bir sekilde yapılmaz ise, hem alınan süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları olusur. Bu da karı azaltır.
NEDEN YÜKSEK KALİTELİ SÜT ÜRETMELİYİZ?
Yüksek kaliteli süt; Size daha fazla para kazandırır, Besin maddelerince zengindir, sizi güçlü ve sağlıklı tutar, Daha uzun süre dayanır.

NASIL YÜKSEK KALİTELİ SÜT ÜRETEBİLİRİZ?
· Hayvanınız temiz ve sağlıklı ise,
· Sağıcı temiz ve sağlıklı ise,
· Sağım yeri ve sağım aletleri temiz ise,
· Sağılan süt serin tutulur ve toplama yerine çabuk ulastırılırsa,
sağlıklı süt elde edersiniz.

SÜT KALİTESİNİ NELER ETKİLER?
· Mikrop sayısı fazla olan süt düsük kalitelidir.
· Bazı mikroplar asit üretir. Bu asit sütü eksitir.
· Bazı mikroplar sütün besin içeriğini azaltır.
· Bazı mikroplar ise sizi hasta edebilir.
MEMENİN YAPISI:
İneğin memesi, birbirinden bağımsız 4 bölümden olusur. Dıstan bakıldığında memenin sağ ve sol yarımlarının birbirinden ayrıldığı, kesin olarak görülebilir. Meme yandan bakıldığında orta uzunlukta ve karın duvarına sıkıca bağlı olarak görülür. Genel olarak arka meme bölmeleri ön meme bölmelerinden daha büyüktür ve günlük üretilen sütün %60′ı arka meme bölmelerinden alınır. Her meme bölmesi, bir meme bası ile bitmekte ve süt meme baslarından alınmaktadır. Meme baslarının orta uzunlukta olması, memeye düzgün bir sekilde yerlesmesi, meme bası deliğini büzen kasın sıkı olması gerekir. İneklerin bazılarında 4 meme basından baska küçük meme basları da bulunabilir. Fakat bunlar süt vermezler. Her meme bölmesinin içinde küçük odacıklar seklinde süt üreten bezcikler vardır ve üzüm salkımı gibi görünürler. Buradan gelen süt ince borularla kalın boruya, oradan da meme sarnıcına ulasır.

SÜT KANDAN MI OLUR ?
Memede süt yapımı için gerekli besinler, kan ile memeye tasınmaktadır. Üretilen sütün azlığı veya çokluğu, memedeki damarlardan geçen kan miktarı ile ilgilidir. 1 litre süt üretimi için memeden 400 litre kanın geçmesi gerekir. Memedeki damarlar ne kadar çok kıvrımlı ve kalın olursa o kadar çok kan geçer ve o kadar fazla süt olusur. Dikkat; Tımar hayvanda kan dolasımının hızlanmasına ve dolaylı olarak süt verimine olumlu bir etki yapar.
SÜTÜN İNDİRİLMESİ
Sütün indirilmesi sinirsel ve hormonal bir refleks olup ineğin verebileceği en yüksek sütün elde edilmesinde büyük önem tasır. Memenin yıkanıp temizlenmesi, meme baslarına yapılan masaj, buzağının sağım yerinde olusu gibi faktörlerle meme uyarılarak memeden sütün akısı baslatılır. Uyarının yapılmasını izleyen en geç bir dakika içinde sağım baslatılıp, 6 – 8 dakika içinde tamamlanmalıdır. Aksi taktirde memedeki sütün bir kısmı içeride kalır. İneğe yapılacak kötü muamele, gürültü veya ineğin kızmasına neden olabilecek herhangi bir olay, meme uygun sekilde uyarılmıs olsa bile süt çıkısını engelleyebilir. Bu olay ineğin sütünü tutması olarak isimlendirilir. Böylece memeden alınamayan süt miktarı artar.
SAĞIM TEKNİKLERİ
Süt sığırcılığında genel olarak 12 saat aralıklarla 2 sağım uygulanır. Memesinden süt akıtan veya kendi memesini emen inekler günde 3-4 kez sağılabilir.
Sağıma baslamadan önce sunlar yapılmalıdır:
1. Meme uygun sekilde uyarılarak sütün indirilmesi sağlanmalıdır. Bu uyarı; memenin yıkanıp kurulanması, sağımcı, sağım makinesinin sesi, ineğin önüne yem konulması seklinde olabilir.
2. Sağımcı sadece sağımla ilgilenmelidir.
3. Sağımcıların elleri, lastik çizmeleri, sağım tulumları ve sağım aletleri temiz olmalıdır. Sağımdan önce ellerinizi sabun ve suyla temizleyiniz.
4. İneğin memesi ve meme basları, ılık su ile yıkanmalıdır. Yıkamadan sonra, temiz bir bez veya kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Kağıt havlu pahalı olmasına rağmen çok sağlıklıdır. Memenin hastalanmasını önler.
5. Hayvanınızın tımarını yapınız.
6. Sağım yerini ve hayvanın yattığı yeri temiz tutunuz.
7.Hayvanın yattığı yerde yeterli miktarda yataklık bulunmasını sağlayınız. Bu, hem hayvanın ve sütün gübreyle kirlenmesini hem de meme hastalıklarını önler.
8. Sağımcının tırnakları kısa olmalıdır.
9. Sağımın basında siyah zeminli bir kaba ilk birkaç damla sütü sağarak sütteki pıhtılasma, renk bozuklukları gibi anormallikleri kontrol ediniz. Bu ön sağım sütünü temiz sütlere karıstırmayınız.

EL İLE SAĞIM TEKNİĞİ
Avuç içi sağım, en iyi elle sağım seklidir. Avuç içi sağımda meme bası avuç içine alınıp, bas parmak diğer parmakların üzerine gelecek sekilde kapatılır ve sıkılır. İlk defa sıkılıp süt akısı sağlanınca
parmaklar açılır ve yeniden sıkılır. Sağım bu sekilde devam edilerek tamamlanır. Sağım tamamlandıktan sonra, memeye yeniden masaj yapılarak süt bezleri tekrar uyarılır ve sağım yapılarak memedeki sütün tamamının alınması sağlanır. Böylece memede hastalık olusumu önlenir.

El ile yapılan sağımdaki yanlıslar:
· Meme ucunun büyük kısmının avuç dısında kalması, sütün tamamen alınamamasına sebep olur. Meme ucu siser ve meme zarar görür.
· Meme bası kesinlikle iki parmakla asağıya doğru çekilmemelidir.
· Bas parmağın birinci boğumunun sırtı ile diğer parmaklar arasına meme bası sıkıstırılarak sağım yapılmamalıdır. Aksi takdirde meme bası zedelenir ve yara olur.
· Memede süt bırakılmamalıdır. Memede mikropların üreyerek hastalanmasına sebep olur.
Sağımdan sonra sütü süzün. Böylece kıl vs. gibi kaba pisliklerin süte karısmamasını sağlarsınız. Ancak, bunların kaynağını önlemeyi de ihmal etmeyiniz.

Süt kaplarını ve sağım aletlerini deterjan ve dezenfektan kalıntısı kalmayacak sekilde durulayın. Daha sonra ters çevirerek suyun süzülmesini sağlayın.
MAKİNE İLE SAĞIM TEKNİĞİ
Makine ile sağımın esası, vakum uygulayarak sütün memeden dısarı alınmasıdır.Daha çok büyük isletmelerde uygulanır. Meme baslarına takılan emici tüpler sütü emerek sağar. Emzik denen bu tüp memeyi bir sıkar bir bırakır. Böylece hem sağım yapılır hem de memeye masaj yapılarak süt akımı sağlanır.
SAĞIM MAKİNESİ NASIL TAKILIR
Sağım baslamadan evvel her meme basından bir miktar kaba süt sağılarak süt kontrol edilmelidir. Eğer bozukluk var ise o meme bası tedavi edilmeli ve buradan çıkan süt normal süte karıstırılmamalıdır. Memeler kontrol edildikten 1 dakika sonra sağım makinesinin meme baslıkları memeye takılmalıdır. Eğer geç kalınırsa memede süt kalır ve meme hastalıkları ortaya çıkar. Sağım sonuna doğru memeye masaj yapılarak, sütün tamamının sağılması sağlanır. Masaj, meme sağlığı için önemli olup, yaklasık yarım dakika yapılmalıdır.
MAKİNE İLE SÜT SAĞIMINDA 12 ÖNEMLİ KURAL
Sağım Öncesinde
1. Meme sağlığını düzenli olarak kontrol ediniz.
2. Sağım sırasını düzenleyiniz. ( Hayvandan hayvana meme hastalığı bulasmaması için önce genç, sonra yaslı, en son tedavi görmüs inekler sağılır)
3. Her zaman ön sağım yapınız!
4. Memeleri dikkatle temizleyiniz. Sağım Sırasında
5. Sağım vakumunu kontrol ediniz.
6. Memenin hazırlanmasından hemen sonra sağım baslıklarını yerlestirip hortumları ayarlayınız.
7. Asırı sağım yapmayınız.
8. Meme ucunda süt kalmaması için, memeyi sürekli kontrol ediniz.
Sağım Sonrasında
9. Memeleri hemen dezenfektan dolu kaba daldırınız.
10. Sağım ekipmanlarını hemen deterjanlı suda temizleyiniz. Her zaman temiz sağım aletleri kullanınız.
11. Sütü hemen soğutarak, bakteri üremesine engel olunuz.
12. Ekipmanlarınızın bakımını servisine düzenli olarak yaptırınız.
( Özellikle asınan lastik parçaları değistiriniz. )

KALİTELİ ve SAĞLIKLI SÜT NASIL ÜRETİLİR ?
Süt insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır. Sütün kalitesini birçok faktör etkiler. Bunlar ineğin sağlığı, süt kovaları, süt kapları ve sağım makinesinin temizliği, sağım kurallarına uyma ve
sağılan sütün soğutulmasıdır. Kaliteli süt elde etmenin ilk sartı, ineğin sağlıklı olmasıdır. İneğin sağlıklı olması için, sürüye uygun aralıklarla sağlık testleri uygulanmalıdır. Sütle bulasan hastalıkların bir kaynağı da insandır. Bu nedenle bakıcı, sağımcı ve süt kapları ile uğrasan kisilerin temiz ve sağlıklı olması gereklidir. Sağımda kullanılan kova, sağım makineleri ve güğümlerin her kullanımdan sonra ilaçlı su ile temizlenmesi gereklidir. Her sağımdan sonra süt hemen ahırdan çıkarılmalıdır. Aksi halde ahırın kokusu kısa sürede süte geçer. Ayrıca yine süte koku geçmemesi için hayvanınıza silaj gibi keskin kokulu yemleri sağımdan sonra veriniz. Güğüm kullanılan çiftliklerde sağılmıs olan süt, en az 4 katlı bir tülbentten süzülmeli ve tülbent her sağımdan önce temizlenmelidir. Süt sağıldığında 37 0C’dir. Sağımı izleyen 2 saat içerisinde sütün sıcaklığının 4 – 5 0C’ye düsürülmesi mikropların çoğalmasını önler.

SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1. IRK

Irk, bir inekten alınacak süt miktarını belirleyen en önemli faktörlerdendir. Bazı ırkların süt verimleri çok yüksektir. Örneğin bir Yerli Kara inekten en iyi sartlarda bile bir Holstayn ırkının seviyesinde
süt alınamaz. Türkiye sartlarında yıllık ortalama süt verimleri; Holstaynlar da 5000 – 6000 kg, Esmer ve Simmentaller de 4000 – 5000 kg, Jerseyler de 2500 – 3000 kg, Yerli Karalar da 700 – 800 kg
arasında değisir. Sütteki yağ oranı da ırk özelliğidir.Bir ineğin süt verimi arttıkça sütteki yağ oranı azalır. Sütteki yağ oranı bakımından bu sıra tersine düser: Yerli Kara % 5,0 – Jersey % 5,0 – Esmer ırk %4,0 - Simmental % 4,0 – Holstayn % 3,5’tur.
2. YAS
Bir ineğin süt verdiği döneme “Laktasyon” denir. Laktasyon sayılarının ilerlemesine paralel olarak, ineklerin süt verimlerinde artıs olur. İlk laktasyonda düsük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yasına kadar yani 6-8 yasına kadar sürer. İnek 8-9 yasına geldiğinde süt verimi azalmaya baslar.
3. CANLI AĞIRLIĞI
Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler. İri yapılı ırklar iyi kaliteli ve zengin çayırlara daha çok ihtiyaç duyarlar.Yesil yem kaynakları daha zengin olan Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri için iri yapılı Holstayn ırkının daha uygun olduğu düsünülebilir.
4. GEBELİK VE KIZGINLIK
İnek gebe kaldıktan sonra hormonların etkisi ile süt veriminde derece derece bir azalma görülür. Genel olarak kızgınlık sırasında süt veriminde bir miktar azalma olur. Süt verimindeki bu azalma sütteki yağın artmasına neden olur.
5. BUZAĞILAMA MEVSİMİ
İlkbahar ve yaz aylarında buzağılayan ineklerin süt verimleri bu dönemde yesil yemlerin fazla olması sebebiyle yüksek olur. Sonbahar ve kıs aylarında ise bu durumun tam tersi söz konusudur.
6. ÇEVRE SICAKLIĞI
Sıcak havalarda hayvan fazla yem yiyemediğinden dolayı süt veriminde azalma olur. Çevre sıcaklığının 5 ila 20 0C olduğu dönemde süt verimi etkilenmez. 25 0C’nin üstündeki çevre sıcaklıklarında süt veriminde düsme olur. Çevre sıcaklığının artmasından en fazla Holstaynların etkilendiği, Esmerlerin yüksek çevre sıcaklığına oldukça dayanıklı oldukları, Jerseylerin bu iki ırk arasında oldukları tespit edilmistir.
7. BESLEME
Süt ırkı ineklerden istenilen miktarda süt alınabilmesi için hayvanların yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmesi gerekir. Hayvanın ırkı ne kadar iyi olursa olsun yeterli ve dengeli bir sekilde beslenmez ise, süt verimi düsük olur. İnekler için su da çok önemlidir. Hayvanların istedikleri an su içebilecekleri sekilde önlerinde su bulunması sağlanmalı, suyun temiz olmasına ve çok soğuk
olmamasına dikkat edilmelidir.
8. HASTALIKLAR
Sindirim bozuklukları, meme hastalıkları gibi çesitli hastalıklar süt verimini azaltır.
9. KURUDA KALMA SÜRESİ
Laktasyon dönemi sonunda ineğin sütünü sağmaktan vazgeçerek sütün kesilmesini sağlamaya ineğin kuruya çıkarılması denilir. Kuruya çıkma ile bir sonraki buzağılama arasında geçen süre de kuru dönemdir. Kuru dönem hayvan vücudunun dinlenmesi, memenin dinlenmesi, yavrunun daha iyi gelismesi için gereklidir. 10 ay sağıldıktan sonra 2 ay kuruda bırakılan ineklerin süt verimi daha fazla olur.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst