Süt sığırcılığında bir işletmenin kurulmasından, gelişimine, hayvanların bakımından beslenmesine kadar birçok bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
İşletmenin Kuruluşu ve Ön Hazırlıklar
- Öncelikle kurulacak işletmenin temel bir alt yapısı olmalı, yalnızca ticari açıdan bakılmamalı,
- İşletmenin kurulacağı alan iyi belirlenmeli ve planlamalar önceden yapılmalıdır.
- İşletmenin planları doğrultusunda ekonomik büyüme kısa sürede yakalanmalıdır.
- Hayvan barınakları esaslara uygun şekilde hazırlanmalıdır.
- İşletmede ihtiyaç duyulacak tüm araç ve gereçler hazır olmalıdır.
- Hayvancılıkta kullanılan tüm terimler bilinmelidir.
- Seçilecek hayvanların yüksek verime ve iyi cinse sahip olması önemlidir.
- Damızlık düve seçerken dikkatli olunmalıdır.
- İşletme içerisinde inek başı süt veriminde artış sağlanmalıdır.
- Her yıl mutlaka her inekten bir yavru alınmalıdır.
- İşletmede besiye alınacak hayvanların ihtiyaçları doğru planlanmalıdır.
- Hayvanların rahatsız edilmemesine özen gösterilmelidir.
- Sağımlar mutlaka hijyen şartlarına uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.
- Süt verimi ve kalitesi yüksek olmalıdır.
- Yemlerin tüm özellikleri bilinmelidir.
- Mutlaka işletme arazisinde kaliteli yem üretilmelidir.
- Silaj yapılması, hayvanların samana bağımlı olmasını önleyecektir.
- Kuruya alınmış inek ve düvelerin bakım ve beslemesine özen gösterilmelidir.
- İşletme içerisinde düzenli olarak kayıt tutulmalıdır.
- Doğumu yaklaşan hayvanlara diğerlerinden ayrı bölümlerde uygun şekilde muamele yapılmalıdır.
- Buzağılarda boynuz, küpeleme gibi işlemler zamanında yapılmalıdır.
- Süt sığırlarının ihtiyaç duyabileceği her şey ve yakalanabilecekleri hastalıklar iyi bilinmelidir.
- Koruyucu aşıların düzenli ve zamanında yapılmasına özen gösterilmelidir.
- Tırnak sorunları, mastis gibi hastalıklara karşı önlemler alınmalıdır.
- İhtiyaç duyulduğunda mutlaka karantina tedbirlerine uyulmalıdır.
- Hastalık riski önlenebilir şekilde azaltılmalıdır.