Tarhana Nedir?
Tarhana, ülkemizde en çok sevilen ve en sık tüketilen ürünler arasında yer almaktadır. İnsanların bir kısmı tarhanaya karşı ön yargılı olsa da büyük bir kısmı öğünlerinde tarhanaya mutlaka yer ayırıyor. Havaların soğuması ve kışın yaklaşması le tarhana sofralarımızda yerin almaya başladı. Doğanın bize sunduğu birçok şeyde olduğu gibi tarhanada doğal bir sağlık kaynağı olarak bilinmelidir. Yazı içerisinde tarhana hakkında birçok bilgiye ulaşabilir ve tarhananın yararlarını öğrenebilirsiniz.
Tarhananın Faydaları Nelerdir?
Tarhana sahip olduğu yüksek lif oranı nedeniyle, tüketim sonrası tokluk hissi yaratmaktadır. Ayrıca yine lif özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin daha kolay atılmasına yardımcı olmaktadır. Bilinen bir diğer yararı ise özellikle tansiyon problem bulunan hastalarda tansiyonun kontrol altında tutulmasını sağlamasıdır. Kalp ve damar hastalığı bulunanlar, hemoroid problem olanlar yine tarhana le şifa bulabilirler.Zayıflamak isteyenler ve diyet programlarını uygulayanlara, diyetisyenler tarafından tarhana sıkça önerilen besin maddeler arasında yer almaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi doyurucu etkisi ve tokluk hissi yaratması sebebiyle kilo problemlerine çözüm olabilir. Kolon kanser ve diğer birçok kanser türüne karşı yine doğal bir koruyucu etkisi bulunan tarhana kalp hastalıklarına karşıda önleyici bir etkiye sahiptir.
Tarhananın genel içeriği incelenecek olursa; Çinko, Protein ve B vitamin bakımından zengin bir besin türüdür. Yine yukarda belirttiğimiz şekliyle toksinlerin atılmasını sağlayan tarhana, vücutta bulunan zararlı materyallerinde kolayca uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır. Birçok sağlık sorununa çözüm olan tarhananın bir porsiyonunda, 132 kalori, 49gr proten, 20mg kalsiyum ve A, B1, B2 vtamnler bulunmaktadır.