Tarım ve Ziraat İçin Gerekli Bilgiler

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Tarım ve Ziraat İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?

Tarım, bitkisel ve hayvansal ürünler elde etmek amacıyla toprağı işlemeyi ve hayvan yetiştirmeyi içeren etkinliklerin tümüdür. Tarımla ilgili işler Dünya’nın bazı bölgelerinde binlerce yıl öncesinden pek farklı olmayan yöntemlerle yürütülürken, bazılarında ileri teknoloji içeren, makineleşmiş tekniklere dayandırılır.

Tarımda verimi arttırmanın birkaç yolu aşağıdaki gibidir.
- Toprak şartları ve toprak hazırlığı
- İklim şartları
- Sulama
- Toprak analizleri ve gübreleme
- Bakım
- Zirai mücadele
- Uygun hasat zamanı ve depolama
Bu kavramları en önemlilerini açıklayacak olursak;

1-Toprak şartları ve toprağın hazırlanması
Tarımsal bir ürünün yetiştirilmesi açısından belki de en önemli unsurlardan birisi toprak özelliğidir. Toprak özellikleri, ekimi ve dikimi yapılacak bitkilerin sağlıklı ve verimli bir şekilde yetişmelerini belirleyen unsurları bünyesinde barındırır. Toprağın yapısı ve bünyesi bu unsurlardandır. Toprağın yapısı; o toprağın killi, killi-tınlı, tınlı, humuslu, kireçli, kumlu ve taşlı oluşu ile toprağın bünyesi; yumuşaklığı, sertliği ve dokusal özelliği ile ilgilidir. Bitkiler bu özellikler hususunda seçici davranırlar. Toprak istekleri bitkiden bitkiye farklılık göstermektedir bu nedenle her toprakta her bitki yetişmez uygun olan toprakta uygun olan bitki yetiştirmek gerekir.

2-İklim şartları
İklim şartları, bitkilerin yetişmesinde belirleyici etkisi olan en önemli unsurlar arasındadır. Sıcaklık dereceleri, yağış rejimi, rüzgârlar ve bunların süreleri bitkiler üzerinde olumlu veya olumsuz rol oynamaktadır. Bu nedenlerle bitki çeşitleri binlerce yıllık bir sürecin sonunda yetişebilecekleri koşullara uyum sağlamışlardır Dünya yüzeyine ona göre dağılmışlardır.

3-Sulama
Su, bitkilerin olduğu kadar tüm canlıların en önemli ihtiyaç maddesidir. Suyu yeterli olmayan, yeterli ve düzenli bir yağış rejimine sahip olmayan yörelerde tarım ürünlerinin verimli bir şekilde gelişebilmeleri, meyve ve tohum verebilmeleri ve hayatlarını sürdürebilmeleri iyice zorlaşmaktadır bu nedenle üreticiler su ihtiyacını karşılayabilmek için sulama sistemleri kurar, kuyular açar ve bitkiye veriliş şekillerine göre de değişik sistemler denerler.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst