Tarımda Gübrelemenin Önemi

Çoban

Yeni Üye
Tarımda Gübrelemenin Önemi.jpg
Tarımsal faaliyetlerde yararlı tarımcılık kadar, organik ve doğru gübrelemede önemlidir. İnsanlar, tarımsal üretime başladıkları ilk günden beri gübreleme üzerine çeşitli denemeler yapmış başarılı ya da başarısız sonuçlara ulaşmıştır. Fakat bilinen bir gerçek var ki tarımsal üretimde gübreleme teknikleri geçmişe göre daha kötü bir şekilde gerçekleştirilmekte. Yazı içerisinde geçmiş ve günümüzde yapılan doğru ve yanlış teknikler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Organik maddeler ya da tarımda organik ürün elde edimi, doğal olarak doğa şartları içerisinde bulunmayan türlerin, canlı organizmalar yardımıyla oluşturulmasına verilen addır. Kısaca, tarımda gerçekleştirilen her türlü organik çalışma, yine bu canlı organizmalar yardımıyla gerçekleştiriliyor. Organik tarımcılığın en önemli yanı, üretim sonrası elde edilen ürünlerin hiçbir kimyasal içeriğe sahip olmaması ve vücudun bu ürünlere karşı herhangi bir olumsuz tepki göstermemesidir. Tarımsal üretimde üreticilerin en çok kararsız kaldığı konu organik gübrenin tanımıdır. Organik gübre, organik tanımında olduğu gibi doğal olmalıdır. Yani hayvanlardan elde edilen gübre organik olmayabilir. Gübrenin elde edildiği hayvanında organik ürünler ile besleniyor olması gereklidir.
Organik gübrenin elde edilmesinde düşülen bir diğer hata ise gübrenin yanmış ya da yanmamış olmasıdır. Genellikle yanmış gübre, üreticilerin hayvandan gübreyi elde ettikten sonra oksijenli ya da güneş ortamında bekletmesiyle elde edilir. Bu, organik olarak tanımlanıyor olsa da, kesinlikle organik içeriğe sahip değildir. Organik yanmış gübre eldesi, şu şekilde uygulandığında verimli olacaktır.
Hayvanlardan elde edilen atıklar, 60-70 derecede bekletilerek, atıklar içerisinde yer alan otların kuruması ve yok olması beklenir. Daha sonra bu atıklar arasında ortaya çıkan besin değeri en doğru şekilde bitkiye kazandırılır.
Tarım uygulamalarında daha verimli üretim için verimli gübrelemeye dikkat edilmelidir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst