Yabani Otlara Karşı Tarımsal Mücadele Ve Yöntemleri

Yuksel Birol

Yeni Üye
Yabani Otlara Karşı Tarımsal Mücadele Ve Yöntemleri
Tarım arazilerinde ürünlerden alınan verimin azalmasında yabani otların etkisi büyüktür. Özellikle canavar otu gibi türlerin, ürünler üzerinde %100’e varan oranlarda kayıp yaşattığı bilinmektedir. Yabancı otlar genellikle sulama ve gübreleme ile ağaçların köklerinden beslenerek ortak bir yaşam sürmeye başlamaktadır. Daha sonra bitki öz suyunu tüketmeye başlayan bu otlar ya bitkinin tamamen ölmesine ya da verimin büyük ölçüde düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca yabani otlar nedeniyle üreticiler, hasat sırasında büyük zorluklar ile karşılaşmaktadır. Yabancı otlar çoğalmaya başladıkça diğer zararlıların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Genellikle bu türlerin konukçusu olduğu bitki üzerinde uzun vadeli etkileri bulunmaktadır.

Yabancı otların en önemli özelliği bir bitkide ortalama 10-20 bin civarı tohum vermesi ve gübreleme, sulama ve toprağın karıştırılması ile daha çoğalmasıdır. Bu otların canlanabilmesi içinse herhangi bir bitkiye yakın olması yeterlidir. Yabancı otlara karşı alınabilecek önlemler arasında meyve bahçelerinde çapalama, gübreleme ve sulama ile yanmış gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre iyice yandıktan sonra bitkiye verilmeli ve sulama sırasında oluşan taşınma önlenmelidir. Aynı zamanda bir arazide birden fazla türün art arda ekimi otların daha hızlı türemesine neden olacaktır.
Genel olarak yabancı otlara karşı kimyasal bir mücadele şekli bulunmamaktadır. Bazı türlerde sadece çapalama ve toprağın sürülmesi ile yabancı otlar ortadan kaldırılabilir ya da etkisi azaltılabilir. Ancak genellikle ilaçlama döneminde otların topraktan uzaklaştırılması yararlı olacaktır
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst