Yerli Koyun ırkları

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Yerli Koyun cinsleri nelerdir? Yerli Koyun ırkları özellikleri nelerdir?

Sakız Koyunu

Sakız ırkı koyunlar Türkiye menşeli olup, yerli koyun ırklarımızdan birisidir. Adını Ege denizinde bulunan Sakız adasından alan sakız koyunları, yine bu bölgede yetiştirilmektedir. Genel olarak Ege kıyıları başta olmak üzere, çeşme, Karaburun, İzmir, Aydın, Söke, Marmara ve Ege sahillerinde yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak ülkemizde yetiştiriciliği bu alanlar ile sınırlı kalmayıp, doğu Anadolu bölgesinde de yetiştirildiği gözlenmiştir.

Sakız Koyunu.jpg

Süt verimi bakımından oldukça verimli bir ırk olan sakız koyunları, alacalı bir yüz yapısına ve ince bir tür yapısına sahiptir. Orta boylu bir ırk olan sakız koyunları, oldukça hızlı üreme kapasitesine sahiptir. Erkek sakız ırkında boynuzlar spiral boynuz yapısında olup, dişilerde boynuz görülmemektedir.

Sakız ırkında genel görünüm genellikle beyaz bir yapıdadır. Ancak göz, ağız, burun ve kulak bölgesinde siyah lekeler görülebilir. Yapağısında ise belirli bölgelerde nadir de olsa siyah lekeler görülebilir. Diz ve dirsek bölgesinde bazı alt türlerde nişaneler bulunmaktadır. Baş ve boyun bölgesi yapağısız olup, yapağı verimi orta derecelidir. Uzun ve yağsız bir kuyruk yapısına sahip olan Sakız ırkı koyunlarda, bacak yapısı ince ve zayıftır. Yürüme ve otlama yeteneği bakımından diğer ırklara göre zayıf olan Sakız ırkı koyunlar, sağım özelliği bakımından ideal besi hayvanıdır. Döl ve süt verimi yüksek olup yetiştirildiği yeni bölgelere uyum sağlama bakımından zorlanmaktadır. Bu bakımdan adaptasyon düzeyinin düşük olduğu düşünülebilir.

Bandırma Koyunu
Ülkemizde yer alan koyun ırklarından birsi olan Bandırma koyun ırkı, Alman Et Koçları ve Kıvırcık koyun ırkının çiftleştirilmesi ile elde edilen melez bir ırktır. Bandırmada bulunan Marmara hayvancılık araştırma ensttüsünde yetiştirilen bu ırk ülkemizde damızlık olarak kullanıma sunulmuştur. Bandırma Koyun Döl verim yüksek olan bu ırk, anne ve baba tarafının tüm özelliklerini almıştır. Ancak, anne ve baba ırkına göre daha verimli bir tür olarak bilinmektedir. Yetiştiriciliği genellikle üretim bölgesi olan güney Marmara’da daha yaygın olarak gerçekleşmektedir. Görünüm açısından beyaz bir vücuda ve siyah bir başa sahip olan bandırma ırkı, orta irilikte ve dolgun bir et yapısına sahiptir. Et verimleri oldukça yüksek olup, besicilikte de yaygın olarak kullanılırlar.
Bandırma Koyunu.jpg
Bandırma Koyun ırkı Bandırma koyun ırkında baş ve ayak bölgesi siyah bir görünüme sahiptir ancak vücut beyaz renktedir. Orta iriliğe ve dolgun bir et yapısına sahip olan ırk, yuvarlak ve geniş bir göğüs yapısına sahiptir. Sırt ve sağrı bölgesi ise orta uzunluğa sahip olup, yapağısız bir vücuda sahiptir. Kuyruk, ince uzun ve orta yağlıdır. Erken ve hızlı bir gelişime sahiptir. Bandırma koçlarında canlı ağırlık ortalama 90 kg koyunlarda ise 70 kg civarıdır. Bandırma koyun ırkında diğer ırklara göre süt verimi ideal seviyede olup, 40-60 kg arası değişiklik göstermektedir. Kuzularında yaşam gücü oranı ise % 95 düzeyindedir. Bir batında ortalama 1.3 kuzu verim vardır.

Asaf Koyun

Asaf ırkı koyunlar %50 oranında ivesi ve %50 oranında doğu friz koyun ırklarının çiftleştirilmesi ile elde edilen melez bir koyun ırkıdır. Ülkemizde yetiştiricilik bölgesi olarak genellikle orta Anadolu ve iç Anadolu bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Asaf Koyun.jpg
Et verimi iyi düzeyde olan bu ırkta yapağı verimi yüksek olup, vücut beyaz bir yün yapısına sahiptir. Kuyruk yapısı ise orta dereceli yağlı bir yapıya sahip, ince uzun bir görünümü vardır. Asaf koyunlarında canlı ağırlık ortalama 60-70 kg iken koçlarında bu ağırlık 100 kg kadar çıkabilmektedir. Yağsız bir eti bulunan asaf koyunları, bir batında ortalama 1.2-1.3 kuzu vermektedir. Ortalama kuzu doğum ağırlısı ise 4-5 kg arasında değişmektedir.

Asaf ırkı koyunlarda süt verimi 200-250 kg arası değişiklik gösterirken, genel olarak boynuzsuz bir yapıları vardır. Ancak koçlarda bazen boynuzlu olanlar görülebilir. İri ve uzun butları ile bilinen bu ırkta, vücut yüksek yapılı ve uzundur.
 
Son düzenleme:

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst