Zeytin Fidan Tırtılı

Yuksel Birol

Yeni Üye
Zeytin fidan tırtılı pullar ile örtülü bir vücut yapısına sahiptir. Vücudunda yer alan pulların %90’ı beyaz örtülü bir yapıdan oluşan bu zararlı gelişim döneminde beyaz-yeşil arası bir renge sahiptir. Zararlı sahip olduğu görünüm nedeniyle kolaylıkla fark edilemeyen bir yapıya sahiptir. Üzerinde örtülü olan pullar şeffaf bir yapıdan oluşmakta ve saçaklı kanat yapısıyla bütünleşmektedir.

Zeytin fidan tırtılı, larva döneminde yeşil bir görünüme sahiptir. Ancak larva döneminden sonra görünüm yeşilden beyaza dönecektir. Birçok mevsim koşuluna uyum sağlayan bu zararlı kış aylarında toprak altında larva olarak geçirmektedir. Zeytin fidan tırtılı, larvadan çıktığı ilk dönemden itibaren genç yapraklar ile beslenmeye başlamaktadır. Bu nedenle larva dönemi sonrasında taze yaprak arayışında olan bu zararlıların ilk hedefi taze zeytin fidanları ve yapraklarıdır. Zararlının bu denli büyük zarara neden olmasının temel sebebi, gelişim dönemi boyunca beslenme ihtiyacının artmasıdır. 3. larva döneminden itibaren oburca beslenme alışkanlığı kazanan larvalar tüm zeytin yapraklarını ve fidanlarını tüketecektir.

Zararlı zeytin yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde görülebilir. Zeytin meyvelerinde öncelikle eti yemeye başlayan zararlı daha sonra yapraklar ve fidelere zarar vermeye devam edecektir. Konukçusu olduğu bitkiler ise dişbudak, yasemin ve kurtbağrı bitkileridir.

Zararlı ile mücadele yöntemleri ise aşağıda belirtildiği gibidir.

1) Yetiştiriciliğin yapıldığı bölgelerde bulunan ve zararlının konukçusu olduğu bitkiler yok edilmelidir.
2) Toprak altında yaşayan larvalar toprak üzerine çıkmadan toprak sürümü ile ortadan kaldırılmalıdır.
3) Zararlının besin maddeleri içinde yer alan ve sevdiği sürgünler yakılarak yok edilmelidir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst