Zeytin Kara Koşnili

Yuksel Birol

Yeni Üye
Bitki zararlıları arasında bilinen ve en sık karşılaşılan, üretim değerine oranla ciddi sorunlara sebep olan zararlılardan biriside zeytin kara koşnilidir. Zeytin kara koşnili larva döneminde turuncu ve sarı renkleri arasında değişen görünüme sahiptir. Ayrıca aktif olarak larva döneminde hareketli olan bu zararlı, bitki yapısına göre kolaylıkla fark edilemeyebilir. Kış aylarını genel olarak bitki yapraklarında geçiren bu zararlı, gelişim dönemine bağlı olarak farklı alanlarda da ortaya çıkabilir.

Zararlı, özellikle mücadelesi yeterince gerçekleştirilmediğinde ciddi zararlara sebep olabilir. Üreme döneminde ortalama 300-5000 arası yumurta veren zararlı iklimin etkisine bağlı olarak artıp azalabilir.

Kış aylarında zararlı genellikle uyku dönemini yaşarken sıcaklığın 5-6 derece altına düşmesi durumunda toplu ölümler yaşayacaktır. Aynı zamanda yaz aylarında da etkili olan kuru sıcaklar ile yine zararlıda toplu ölümler ortaya çıkabilir. Zararlı, genel olarak ağacın öz suyu ile beslenmektedir. Bu nedenle bitkinin tüm öz suyunu emerek bitki üzerine salgı bırakmaktadır. Bıraktığı bu salgı zamanla tüm ağacı saracak ve bitkiye zarar vermeye başlayacaktır. Salgılanan bu madde, bitki üzerinde saprofitlerin artmasına ve mantar tabakasının çoğalmasına neden olacaktır. Öz suyu emilen ve savunmasız kalan bitki zaman içerisinde verim kaybı yaşayacak ve ölecektir.

Zeytin kara koşniline karşı yapılacak mücadele yöntemleri ve uygulama şekli ise aşağıda belirtildiği gibidir.

Kültürel Mücadele;

Koşnili genellikle savunmasız düşen ağaçlarda etkili olmaktadır. Bu nedenle yetiştirmiş olduğunuz ağaçları güçlendirmeli ve besleyici takviyelerde bulunmalısınız. Ayrıca ağacın daha rahat hava almasını sağlamalı ve güneş ile iletişimini kesmemelisiniz. Kuruyan ve etkisiz olan dallar kesilmeli ve ağaç temizlenmelidir.

Kimyasal Mücadele;

Mevsime göre ilaçlama şekli belirlenmelidir. Zararlının etki alanı ve sayısı doğru bir şekilde tespit edilmeli ve ilaçlama buna göre gerçekleştirilmelidir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst