Zeytin Sineği Nedir? Zeytin Sineği İle Nasıl Mücadele Edilir?

Yuksel Birol

Yeni Üye
Zeytin sineği dört ila altı milimetre boyları arasındaki küçük ve hızlı üreyen bir sinek türüdür. Kış aylarında toprağın iki üç santim altında pupa halinde bulunan zeytin sinekleri, haziran ayından itibaren toprağın yüzeyine çıkmaya başlamaktadır. Toprak yüzeyine çıkması ile birlikte çoğalmak üzere meyvelerle beslenmeye başlayan zeytin sineği, yirmi hazirandan sonra ilk yumurtalarını bırakmaya başlamaktadır. Bir dişi zeytin sineği ortalama olarak iki yüz ila ikiyüz elli adet arasında yumurtayı bir defada bırakmaktadır.

Haziran, temmuz ve ağustos aylarında zeytin sineğinin kuluçka süresi ortalama olarak iki gündür. Sonbahara gelindiğinde ise bu süre altı ila on gün arasına dek uzayabilmektedir. Üç dönemlik bir larvalık süreci yaşayan yumurtalardan çıkan yavru sinekler, on beş on altı günlük bir gelişim sürecine girerler. Meyvelerin içinde beslenmekte olan bu larvalar olgunlaşmaya başladıklarında meyve dış zarına dek meyveyi kemirmeye başlarlar. Yaz sıcakları boyunca zeytin sineği yavrulama ve çoğalma işlemleri meyveler üzerinde gerçekleşmektedir. Ancak yaz bitiminden itibaren ağaçlarda ve toprakta devam etmektedir.

Özellikle sofralık zeytin üzerinde zararları bulunan zeytin sineği meyvelerin çürümesine ve dökülmesine sebep olmaktadır. Normal zamanlarda %15 düzeylerinde olan zeytin sineği zararları salgın durumunun olması halinde %60lara dek ulaşmaktadır.

Zeytin sineği mücadelesi için iki yöntem bulunmaktadır. Kışın toprağın derin sürülmesi ve çürük zeytinlerin sık sık toplanıp imha edilmesi doğal uygulamalar olarak her zaman yapılabilmektedir.

Ancak zeytin sineği ilaçlaması belirli dönemlerde, belirli ilaçlarla yapılmaktadır. Bölgeye ve toprak yapısı başta olmak üzere birçok etkene bağlı olarak belirlenen zeytin sineği ilaçlama zamanı geldiğinde kullanılacak çeşitli ilaçlar su ile karıştırılarak hazırlanmaktadır.

Büyük zeytinliklerde ilaçlama yöntemi olarak uçakla ilaçlama sık sık kullanılmaktadır. Ancak 2012 yılı itibarı ile, zeytin sineği uçakla ilaçlama işlemi yasaklanmıştır.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst