AHIR NASIL YAPILIR?

kubilayA

Yeni Üye
Büyükbaş hayvancılıkta hayvanların barınacağı yerler ürünlerin kalitesi için büyük öneme sahiptir. Hava koşulları, çevre koşulları, hava temizliği, mekan temizliği ve ışıklandırma büyükbaş hayvanların barınmasındaki temel ihtiyaçlardan bazılarıdır. Ahır yapmaya karar veren yatırımcının başlıca düşünmesi ve hesaplaması gereken bazı konular şunlardır;
  • Yatırımcı ilk olarak kapasite bütçesine göre kapasite belirlemelidir. Belirlediği bu kapasite doğrultusunda masraflarını hesaplamalı ve bütçesinin bütününü ahır inşaasına harcamamalıdır.
  • Ahırın yapılacağı konum çok önemlidir. Mekan seçilirken kesinlikle hayvanların otlayacağı meralık alan hesaba katılmalıdır.
  • Ahırın yapılacağı konum yerleşim yerlerinden uzak olmalıdır çünkü ahırdan kaynaklı oluşacak olan artıklardan gelen koku insanları rahatsız edecektir. Bu yüzden ahırlar yapılırken rüzgarın yönü ve yerleşim yerine olan uzaklığı hesaplanmalıdır.
  • Ahır yapılırken yüksek bölgelere yapılması gerekmektedir. Bunun nedeni ahırın temeli su alarak ahır içinde rutubet oluşturmamasıdır, bu sayede ahırı havalandırmak daha kolay olacak ve hayvanlar daha sağlıklı olacaktır. Ahır birden fazla bina şeklinde inşaa edilecekse bu binalar birbirlerinin havalarını kesmemelidir.
  • Temel atılırken sağlam toprak zemin seçilmelidir ve iklime göre temel derinliğinin 30-60 cm derinliğinde olması gerekmektedir. Ayrıca temelde rutubet önleyici maddeler kullanmak ilerki dönemlerde fayda sağlayacaktır.
  • Ahırın zemini yapılırken tuğla kullanmak en doğru yol olacaktır. Taş zeminlerin temizliği zor olduğu için çok tercih edilmez. Ayrıca hayvanların kayıp düşmemesi için ahırın zemini pürüzlü olmalıdır, dümdüz olmamalıdır. Ayrıca gübre kanallarının ve idrar kanallarının tıkanmaması için ahırın zemin eğiminin çukurlara doğru 1-2% olması gerekmektedir.
  • Ahırın duvarları için ilk önce bölgenin kaçıncı deprem kuşağında olduğuna bakmak gereklidir. Yüksek risk teşgil eden bir bölgede ise duvarlar daha dayanıklı yapılmalıdır. Isı yalıtımı ahır için çok önemlidir o yüzden ahır duvarlarının ısı geçirmeyecek malzemeden yapılması gerekmektedir. Kerpiç, betonerme ve tuğla kullanılması en uygun malzemelerdir.
  • Ahırın yüksekliği bulunduğu bölgeye göre 3-3.5 metre uzunluğunda olmalıdır.
  • Ahıra yapılacak çatı hava sirkülasyonunu çok iyi bir şekilde karşılamalıdır ve yağışlı havalarda içeriye su veya kar almamalıdır.
Ahır Yapmanın Maliyeti Nedir?
Ahırın fiyatlandırmasını 50 hayvan kapasiteli olarak düşünürsek
  • Bina giderleri ortalama 175.000 TL
  • Süt sağım ve toplama istasyonları için ortalama 20.000 TL
  • Yem karma ve dağıtma makinesi için ortalama 10.000 TL
  • Takım sıyırıcılar için ortalama 20.000 TL
  • Yatak ve kilit sistemleri için ortalama 7500 TL
  • Gübre çukuru için ortalama 50.000 TL
  • 1 büyükbaş hayvanı 5.000 TL den hesaplarsak 50 büyükbaş hayvan için 250.000 TL temel başlangıç masrafları olacaktır. Bu da toplamda ortalama olarak 532.500 TL dir.
Sonuç olarak ahır kurmak için yüksek bir yatırıma ihtiyaç vardır ve ahır kurarken mekanın havalandırılması ve yalıtımlı olması çok büyük önem teşgil etmektedir.
 

Wayneoricy

Yeni Üye
Find the Thrill of Vibrational Devices

Whats up folks! Set to add additional thrill to your special occasions? Vibrational devices could be precisely what else you require. Such merge the usual structure of a toy with forceful tremors, producing an encounter that will certainly astonish you.

Buzzing instruments are available in different forms, measurements, and feels, permitting you to locate the ideal option for your wants. With multiple vibration settings, one can tailor the encounter to fit your cravings. Even if you desire gentle pulsations or intense powerful vibrations, Regarding gadgets provide what else you seek.

One of many of vibrational devices is their versatility. You could use them for both internal and external stimulation, delivering a thorough joy occasion. The pulsations elevate the pleasure of action, allowing for easier multiple climaxes. Numerous pulsating toys additionally are water-resistant, so you can take the fun to the shower or bath.

For starting, review the guidelines to understand the options. Employ a lot of gel-based lubricant to boost the feelings and ensure a smooth experience. Test multiple tremor sequences and tempos to determine just what you like most. Sanitize the gadget well prior and subsequent to use to keep it in best shape.

Here are some user reviews: “The pulsations introduce an entirely fresh height of satisfaction. I never tire of it!” – C.. “Applying It gadget has made my private moments a great deal more delightful. Strongly suggest!” – Zoe. “The assorted levels are amazing. It resembles owning numerous instruments within one gadget!”

Ready to elevate your pleasure game? Buzzing instruments are available to provide intense customizable sensations that will have you seeking extra. Use one and uncover the enjoyment personally!
Lightning Multi Speeds Dildo Device
12 Speed Sex Toys and Are More Speeds Better 379e9d0
 

Marthaslarp

Yeni Üye
Smooth sports leggings are a favorite among workout fans for their uninterrupted, comfortable experience. These trousers exist as designed without seams, offering peak ease during any exercise. The elastic material flexes with you, providing support without restriction. Unbroken sports leggings exist as ideal for vigorous workouts, pilates, or core workouts. They’re also trendy enough to don outside the workout space. Match them with a tank top or athletic support for a fashionable, informal appearance. The flexibility of these pants makes them a excellent addition to any collection. Try them out and understand why they’re a must-have for anyone who appreciates relaxation and appearance. Their combination of functionality and appearance secures you persist at ease and seem excellent, no consideration the task.

Tie Dye Workout Leggings
Feel Assured in Tightening Pants e7c5ca4
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst