Alabalık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yuksel Birol

Yeni Üye
Alabalık Yetiştiriciliği

Alabalık ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği en fazla yapılan ve en fazla tüketilen balıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Alabalık, iç su balıkları arasında yer alıp lezzetli bir tada sahiptir. Genel yaşam alanları soğuk sular, akarsu ve göl kenarları ile oksijeni bol olan sulu alanlardır. Yetiştiriciliğin bu denli çok olmasının temel sebebi, en çok tüketilen balıklardan biri olması ve maddi getirisinin yüksek olmasıdır.

Alabalık yetiştiriciliğinde seçilecek balık türü önemlidir. Bilinen türler arasında alp alası, dere alabalığı, göz alabalığı ve gökkuşağı gibi alabalık türleri bulunmaktadır. Bugün yetiştiricilikte en çok kullanılan alabalık türü ise gökkuşağı alabalığıdır. Yaşam şekline ve dayanıklılık derecesine göre incelendiğinde gökkuşağı alabalığı olumsuz şartlara dahi en çok dayanan alabalık türü olarak bilinmektedir.
Gökkuşağı türü, en hızlı büyüyen ve tüketim grubuna en hızlı giren alabalık türüdür. Ayrıca yemleme ve özel ihtiyaçlar duymayan uyumlu bir tür olan gökkuşağı, yüksek sıcaklıklara dahi dayanabilir. Alabalık yetiştiriciliğinde uygun tesislerin ve temiz su yataklarının oluşturulması gerekmektedir. Merkezin kurulacağı bölge, su kaynakların en az 4m uzakta ve yukarda olmalıdır. Ayrıca gelen su eğimi de yine kaynağa göre %2 eğimli olmalıdır. Genel anlamda merkezin dışarıdan herhangi bir sel riski altında bulunmaması ve üretim sonrasında pazara yakın olması önemlidir. Yetiştiriciliğin yapıldığı merkezde hazneler, havuzlar, sağım bölümleri ve su çarkları iyice ve detaylıca dizayn edilmeli ve yeterli şartlar oluşturulduktan sonra yetiştiriciliğe geçilmelidir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst