BESİ SIĞIRCILIĞININ AMACI NEDİR?

Çoban

Yeni Üye
BESİ SIĞIRCILIĞININ AMACI
a)
Düşük değerli yem maddelerinden yüksek değerli et elde etmek;
Besicilik bir sanayi koluna benzer. Bu sanayi kolunda ham madde olarak dane ve kaba yemler, şeker, nişasta, bira ve meyve suları elde ederken ortaya çıkan fabrikasyon artıkları ve insan gıdası olarak değerlendirilmeyen mezbaha artıkları gibi yan ürünler kullanılır.
b)Et verimi ve et kalitesi düşük sığırlardan miktarı ve kalitesi yüksek et elde etmek;
Besicilik, kasaplık hayvanların ucuz yemlerle beslenerek et miktarının arttırılması olarak da tanımlanabilir. Besiye alınmadan hayvanların kesime sevk edilmeleri halinde et kalitesi ve et veriminin düşük olduğu görülür.
c)Tarıma elverişli olmayan topraklardan yararlanma ve toprak erozyonuna mani olmak;
Çıplak topraklar üzerinde oluşturulacak olan çayır ve mer’alar vasıtası ile toprak erozyonu önlenmiş olur.

SIĞIRLAR NEREDE BESLENİR?
Besiye alınan sığırlar ya kapalı ahırlarda veya etrafı uygun şekilde çevrili açıkta beslenir ya da mer’a dan yararlanılarak besi yapılır. Bunlar bir arada da uygulanabilir.
BARINAĞIMIZ NASIL OLSUN?
Besiciliği yapacağımız bölgenin iklim özelliklerine göre uygun bir barınağımız olmalı. Barınak büyüklüğü de besleyeceğimiz hayvan sayısına, ahırların ölçüsüne ve yapım tekniğine uygun olmalı. Kapalı sistem, açık sistem, veya yarı açık sistemlerden biri tercih edilmelidir.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst