Organik tavuk eti üreticiliği
Ticari amaçla etlik tavuk yetiştiriciliğinde başarılı olmak isteyenler gerçek ve sağlıklı tavuk eti üretmeyi hedeflemeliler. Ancak bu yoldan bir şeyler başarabilirler. Halkımızın arasında sayıları hiç de az olmayan ve her gün artan bir kesim artık tavuk eti yemiyor çünkü biliyorlar ki onlar gerçek tavuk eti değil ve insan sağlığına zararları saymakla bitmez. Gerçeğini, sağlıklısını bulmak ise çok zor.
İlk olarak size amacınızın gerçekten organik tavukçuluk olmasını ama işin yasal prosedürlerinde kendinizi organik tavukçuluk yapacak şekilde göstermemenizi tavsiye ederim. Çünkü organik derseniz mevcut yasalar size birçok kısıtlama getirecek. Sonuçta giderleriniz de bir hayli yüksek olur, tavuklarınızı çok yüksek fiyattan satmak zorunda kalırsınız. Buna da vatandaşın gücü yetmez. Organik görünmeden ama organik yetiştiricilikte başarılı olursanız ürünlerinizin adı ne olursa olsun halkın sizi tercih etmesi kesindir. O zaman marka olup ürünlerinizi diğer dev civciv etlerinden iki misli kadar daha pahalı satabilirsiniz. Bir kere satışlara başlarsanız, işte o zaman “Biz kimyasallı yemlerle devleştirilmiş civciv eti satmıyoruz, tamamen doğal yemlerle yetiştirilmiş gerçek piliç ve tavuk eti satıyoruz” diye kendinizi tanıtırsınız. Çok da ilgi görürsünüz. Sizden aldıkları tavukların lezzetini tadanlar kesinlikle hayal kırıklığına uğramaz ve çevresindeki herkese tavsiye eder.
Bu iş nasıl olacak?
Fransız yetiştiriciler kısmen örnek alınabilir:
Çeşitli etlik tavuk cinslerini kendileri melezleştirerek, yıllarca üzerinde deneme çalışmaları yaparak en lezzetlisini ve en çabuk gelişenini bulmuşlar. Kendi hibrit cinslerinin melezleme formülünü saklı tutarlar. Açıkta yetiştiricilik yaparlar. Onların yetiştirdiği gerçek tavuk etleri diğer dev civciv etleri ile hiç kıyaslanmayacak şekilde çok lezzetlidir. Piyasada daha pahalıya satılır. Marka olmuşlardır.
Organik tavuk eti üreticiliği işini yapmak için izlenecek yol
Acele etmemeli. Günümüzde ne yazık ki herkes anında büyük kâr peşinde. Millet neredeyse emeksiz yemek peşinde. Öncelikle bu iş için kendinizi iyi bir şekilde eğitmeniz şart. Hiç kimse oturduğu yerde namusu şerefi ile bir günde çok kârlı bir meslek sahibi olamaz. O halde birkaç yıl titiz bir çalışma yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Aşağıdaki adımların tamamının gerçekleşmesi birkaç yıl alabilir. Yola tek başınıza çıkarsanız soğumanız mümkün. Eğer ortak çalışacağınız kişiler varsa küçük bir gurup halinde başlamanız çok iyi olur. Dört kişilik gurup iyi bir guruptur.
1- Tavukları tanıyın.
Önce organik tavukçuluğa hobi olarak başlayın. Çeşitli etlik cinsleri melezleştirerek doğal yiyeceklerle yetiştirdiğiniz bu tavukları eşinizle dostunuzla paylaşarak herkesten lezzeti hakkında fikir edinin. Bu sırada tavuk cinsleri hakkında devamlı bilgilenin. Hangi cinslerden hibritler ürettiğiniz takdirde daha lezzetli tavuk eti elde ediyorsunuz, hangi cinsler ve hangi hibritleriniz daha çabuk büyüyor vesaire.. Bu melezleme işlerinde kuluçka makinesi kullanacaksınız. Hangi cinlseri çiftleştirdiğinizi, civcivlerin doğal şartlara uygun şekilde ve tamamen doğal yiyeceklerle kaç haftada 2 kilo geldiğini, en çok hangi melezlerin daha lezzetli olduğunu vesaire her şeyi yazacaksınız.
2- Sağlık bilgileri ve barındırma..
Açıkta tavuk yetiştiriciliği, bakımı, sağlığı, geceleri barındırılması, aşıları, ilaçları vesaire hakkında bizzat kendiniz her şeyi kendi kazanacağınız tecrübelerinizle iyi bilmek zorundasınız. Bir iki yıl boyunca, bu konularla bizzat kendi tecrübelerinizle tavukları ve tavuk yetiştiriciliğini yakından tanımalısınız. Bütün bunları ancak uygulaya uygulaya hakkıyla öğrenebilirsiniz.
3- Yemleri tanıyın.
Etlik tavuk sektöründe -aslında civciv devleştirme sektöründe- kullanılan kimyasallı yemler insan sağlığına çok zararlıdır. Bunun vebali çok büyük. İman sahibi iseniz bu hiç de göz ardı edilecek bir şey değil. Yemler hiçbir kimyasal katkı içermemeli. Uzun araştırmalar ve denemeler sonucunda siz kendi yem formülünüzü bulmalısınız. En basit yolu: Açıkta beslenen tavuklar kış mevsimi dışında günlük ihtiyaçlarının yarısını zaten kendileri çevreden bulur. Toprağı kazar topraktan bile çıkarır. Bunun dışında yem olarak en sevdikleri şey piyasadaki en ucuz buğdaydır. Bir de sebze hali gibi yerlerden anlaşarak bedavaya veya çok ucuza yığınla yeşillik alabilirsiniz fakat bunlarda tarım ilacı vardır önce iyice yıkanması gerekir.
Ayrıca yaşadığınız yer müsaitse kendiniz ya doğal arazilerden yeşillik hasat edebilirsiniz ya da kendiniz yeşillik olarak yonca gibi şeyler yetiştirebilirsiniz.
Hem en iyi yemlemeyi gerçekleştireceksiniz hem mümkün olduğunca az masraflı olarak temin edeceksiniz. Unutmayın ki ticarette giderler gelirden çok daha az olmalıdır.
Yemleme konusu bu kadar basit değil. Etlenme proteinlerle olur. Tavuklar hangi yiyeceklerden hangi tür proteinleri alırlar, bunları güzelce öğrenmelisiniz ve bu bağlamda yazlık kışlık yem stokları hazırlamalısınız. Tekrar ediyorum: Hiçbir kimyasal katkılara ve kimyasallı hazır yemlere asla bulaşmayın.
4- İşletme bilgileriniz eksik kalmamalı.
İşletme ve muhasebe bilgilerini, ayrıca tavuk yetiştiriciliği hakkındaki kanun maddelerini vesaire her şeyi yine siz, bizzat kendiniz iyi öğrenin. Bütün bunları iyi bilin. Her şeyi başkalarına yaptıran cahil patron olmaya özenmeyin.
5- Piyasaları kesintisiz takip önemli.
Türkiye’de ve dünyada tavukçuluk piyasalarını ilgili kaynaklardan titizlikle takip edin.
6- Pazarlama bilgisi..
Pazarlama, satış yolları, marketçilik vesaire konularında kendinizi çok iyi geliştirin.
7- Reklâmcılık ve müşteri memnuniyeti hakkında bilginizi bilincinizi arttırın.
Reklâmcılık, ürün tanıtımı, ürünleri benimsetme çalışmaları, müşteri memnuniyeti gibi meselelerde çok ciddi çalışmalar yapın, bu konularda bilgisiz ve bilinçsiz kalmayın. Müşteri memnuniyeti gözetmek Türkiye piyasalarında değer verilmeyen ama çok yüksek bir fazilettir. Müşteriler sadece ürün kalitesine değil hizmet kalitesine de bakar. Bunları gerçek tavuk eti üretimi hakkında işe başlamadan önce iyi öğrenin.
8- Marka olmayı hedefleyin.
Hedefiniz sıradan bir üretici değil, ciddi bir marka olmak olsun. Öyle başarılı bir marka ki, sizden sonra çocuklarınız torunlarınız sizin işinizi büyük bir iftiharla nesilden nesile devam ettirsin. Eğer bu işe başlamaya gayretiniz artarsa, o zaman firma adınızın haklarını ve internette o isimle alan adı satın almayı hemen gerçekleştirin. İsim tescil vesaire ne varsa yaptırın. Yoksa başkaları o isimleri almayı sizden önce becerir. Amaçları onları size çok yüksek bir fiyattan satmaktır. Firma adı olarak ismin ne olacağı önemli değil. İsim kaliteyi ve halkın tercihini arttırmaz. Tam tersine, yüksek kalite ve yüksek kaliteli hizmet ismin değerini arttırır. Marka olmak böyle olur. Kendi adınız soyadınızla bile veya köyünüzün ismiyle bile firma kurabilirsiniz. Dünyada örnekleri çok. Kendiniz bir hibrit ortaya çıkarabilirseniz onun da patentini alarak firma isminizi de aynı edebilirsiniz. Kalite önemli, akılcı çalışmalar önemli, isimde tavuk kelimesinin geçmesinin önemi yok.
9- Satışlardan önce piyasalarda ve halk arasında kendinizi tanıtın.
Piyasaya ürünlerinizi sunmadan önce merak oluşturmalısınız. Bir – iki ay önceden buna başlamalısınız, etkili bir tanıtım – reklâm çalışmasına girişin.
10- Halka direkt satış mağazası
Daha ilk ticari faaliyetiniz başladığında, iyi görünümlü ve tanıtımı iyi yapılmış bir halka direkt – perakende satış mağazası kesinlikle kurmanız şart. Sadece kuru bir toptancı olmayın. Önce bir ana satış mağazanız olsun, daha sonra halka direkt satış yapan başka şubeleriniz de olabilir. Eğer iyi bir başarı gösterebilirseniz hiç tanımadığınız insanlar sizin marka isminizle sizin şubelerinizi kurmak isteyebilir.
11- Daha işin başında iken kâr etme hırsına asla kapılmayın.
Piyasalarda küçük de olsa iyi yer edene kadar fazla kâr etmeyi düşünmeyin buna hiç kafanızı yormayın. Hatta zararına dahi olsa kaliteyi ve dürüst tanıtımı daima ilk planda önemli tutun. Ne kadar iyi kazanırsanız kazanın, devamlı alt yapıyı en sağlam düzeyde geliştirmeye önem verin. Eviniz, arabanız, giyiminiz, yaşam tarzınız, şubeleriniz, lüks harcamalarınız kesinlikle firmanızın temellerinden birkaç adım geride olmalı.
12- Başarıyı görmede acele etmeyin. Resmî olarak başladığınız andan itibaren hiçbir başarısızlık sizi yıldırmamalı, kaliteden ödün verdirmemeli. İşte bunu da “şimdiden” düşünün. Bu 12. adımda anlattığım meseleyi siz en başta şimdi gerçekleşmiş gibi düşünün ve kaliteden ve dürüstlükten ödün vermeden ne gibi çözüm yolları bulmanız gerektiğini şimdiden düşünün.
Ticari amaçla etlik tavuk yetiştiriciliğinde başarılı olmak isteyenler gerçek ve sağlıklı tavuk eti üretmeyi hedeflemeliler. Ancak bu yoldan bir şeyler başarabilirler. Halkımızın arasında sayıları hiç de az olmayan ve her gün artan bir kesim artık tavuk eti yemiyor çünkü biliyorlar ki onlar gerçek tavuk eti değil ve insan sağlığına zararları saymakla bitmez. Gerçeğini, sağlıklısını bulmak ise çok zor.
İlk olarak size amacınızın gerçekten organik tavukçuluk olmasını ama işin yasal prosedürlerinde kendinizi organik tavukçuluk yapacak şekilde göstermemenizi tavsiye ederim. Çünkü organik derseniz mevcut yasalar size birçok kısıtlama getirecek. Sonuçta giderleriniz de bir hayli yüksek olur, tavuklarınızı çok yüksek fiyattan satmak zorunda kalırsınız. Buna da vatandaşın gücü yetmez. Organik görünmeden ama organik yetiştiricilikte başarılı olursanız ürünlerinizin adı ne olursa olsun halkın sizi tercih etmesi kesindir. O zaman marka olup ürünlerinizi diğer dev civciv etlerinden iki misli kadar daha pahalı satabilirsiniz. Bir kere satışlara başlarsanız, işte o zaman “Biz kimyasallı yemlerle devleştirilmiş civciv eti satmıyoruz, tamamen doğal yemlerle yetiştirilmiş gerçek piliç ve tavuk eti satıyoruz” diye kendinizi tanıtırsınız. Çok da ilgi görürsünüz. Sizden aldıkları tavukların lezzetini tadanlar kesinlikle hayal kırıklığına uğramaz ve çevresindeki herkese tavsiye eder.
Bu iş nasıl olacak?
Fransız yetiştiriciler kısmen örnek alınabilir:
Çeşitli etlik tavuk cinslerini kendileri melezleştirerek, yıllarca üzerinde deneme çalışmaları yaparak en lezzetlisini ve en çabuk gelişenini bulmuşlar. Kendi hibrit cinslerinin melezleme formülünü saklı tutarlar. Açıkta yetiştiricilik yaparlar. Onların yetiştirdiği gerçek tavuk etleri diğer dev civciv etleri ile hiç kıyaslanmayacak şekilde çok lezzetlidir. Piyasada daha pahalıya satılır. Marka olmuşlardır.
Organik tavuk eti üreticiliği işini yapmak için izlenecek yol
Acele etmemeli. Günümüzde ne yazık ki herkes anında büyük kâr peşinde. Millet neredeyse emeksiz yemek peşinde. Öncelikle bu iş için kendinizi iyi bir şekilde eğitmeniz şart. Hiç kimse oturduğu yerde namusu şerefi ile bir günde çok kârlı bir meslek sahibi olamaz. O halde birkaç yıl titiz bir çalışma yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Aşağıdaki adımların tamamının gerçekleşmesi birkaç yıl alabilir. Yola tek başınıza çıkarsanız soğumanız mümkün. Eğer ortak çalışacağınız kişiler varsa küçük bir gurup halinde başlamanız çok iyi olur. Dört kişilik gurup iyi bir guruptur.
1- Tavukları tanıyın.
Önce organik tavukçuluğa hobi olarak başlayın. Çeşitli etlik cinsleri melezleştirerek doğal yiyeceklerle yetiştirdiğiniz bu tavukları eşinizle dostunuzla paylaşarak herkesten lezzeti hakkında fikir edinin. Bu sırada tavuk cinsleri hakkında devamlı bilgilenin. Hangi cinslerden hibritler ürettiğiniz takdirde daha lezzetli tavuk eti elde ediyorsunuz, hangi cinsler ve hangi hibritleriniz daha çabuk büyüyor vesaire.. Bu melezleme işlerinde kuluçka makinesi kullanacaksınız. Hangi cinlseri çiftleştirdiğinizi, civcivlerin doğal şartlara uygun şekilde ve tamamen doğal yiyeceklerle kaç haftada 2 kilo geldiğini, en çok hangi melezlerin daha lezzetli olduğunu vesaire her şeyi yazacaksınız.
2- Sağlık bilgileri ve barındırma..
Açıkta tavuk yetiştiriciliği, bakımı, sağlığı, geceleri barındırılması, aşıları, ilaçları vesaire hakkında bizzat kendiniz her şeyi kendi kazanacağınız tecrübelerinizle iyi bilmek zorundasınız. Bir iki yıl boyunca, bu konularla bizzat kendi tecrübelerinizle tavukları ve tavuk yetiştiriciliğini yakından tanımalısınız. Bütün bunları ancak uygulaya uygulaya hakkıyla öğrenebilirsiniz.
3- Yemleri tanıyın.
Etlik tavuk sektöründe -aslında civciv devleştirme sektöründe- kullanılan kimyasallı yemler insan sağlığına çok zararlıdır. Bunun vebali çok büyük. İman sahibi iseniz bu hiç de göz ardı edilecek bir şey değil. Yemler hiçbir kimyasal katkı içermemeli. Uzun araştırmalar ve denemeler sonucunda siz kendi yem formülünüzü bulmalısınız. En basit yolu: Açıkta beslenen tavuklar kış mevsimi dışında günlük ihtiyaçlarının yarısını zaten kendileri çevreden bulur. Toprağı kazar topraktan bile çıkarır. Bunun dışında yem olarak en sevdikleri şey piyasadaki en ucuz buğdaydır. Bir de sebze hali gibi yerlerden anlaşarak bedavaya veya çok ucuza yığınla yeşillik alabilirsiniz fakat bunlarda tarım ilacı vardır önce iyice yıkanması gerekir.
Ayrıca yaşadığınız yer müsaitse kendiniz ya doğal arazilerden yeşillik hasat edebilirsiniz ya da kendiniz yeşillik olarak yonca gibi şeyler yetiştirebilirsiniz.
Hem en iyi yemlemeyi gerçekleştireceksiniz hem mümkün olduğunca az masraflı olarak temin edeceksiniz. Unutmayın ki ticarette giderler gelirden çok daha az olmalıdır.
Yemleme konusu bu kadar basit değil. Etlenme proteinlerle olur. Tavuklar hangi yiyeceklerden hangi tür proteinleri alırlar, bunları güzelce öğrenmelisiniz ve bu bağlamda yazlık kışlık yem stokları hazırlamalısınız. Tekrar ediyorum: Hiçbir kimyasal katkılara ve kimyasallı hazır yemlere asla bulaşmayın.
4- İşletme bilgileriniz eksik kalmamalı.
İşletme ve muhasebe bilgilerini, ayrıca tavuk yetiştiriciliği hakkındaki kanun maddelerini vesaire her şeyi yine siz, bizzat kendiniz iyi öğrenin. Bütün bunları iyi bilin. Her şeyi başkalarına yaptıran cahil patron olmaya özenmeyin.
5- Piyasaları kesintisiz takip önemli.
Türkiye’de ve dünyada tavukçuluk piyasalarını ilgili kaynaklardan titizlikle takip edin.
6- Pazarlama bilgisi..
Pazarlama, satış yolları, marketçilik vesaire konularında kendinizi çok iyi geliştirin.
7- Reklâmcılık ve müşteri memnuniyeti hakkında bilginizi bilincinizi arttırın.
Reklâmcılık, ürün tanıtımı, ürünleri benimsetme çalışmaları, müşteri memnuniyeti gibi meselelerde çok ciddi çalışmalar yapın, bu konularda bilgisiz ve bilinçsiz kalmayın. Müşteri memnuniyeti gözetmek Türkiye piyasalarında değer verilmeyen ama çok yüksek bir fazilettir. Müşteriler sadece ürün kalitesine değil hizmet kalitesine de bakar. Bunları gerçek tavuk eti üretimi hakkında işe başlamadan önce iyi öğrenin.
8- Marka olmayı hedefleyin.
Hedefiniz sıradan bir üretici değil, ciddi bir marka olmak olsun. Öyle başarılı bir marka ki, sizden sonra çocuklarınız torunlarınız sizin işinizi büyük bir iftiharla nesilden nesile devam ettirsin. Eğer bu işe başlamaya gayretiniz artarsa, o zaman firma adınızın haklarını ve internette o isimle alan adı satın almayı hemen gerçekleştirin. İsim tescil vesaire ne varsa yaptırın. Yoksa başkaları o isimleri almayı sizden önce becerir. Amaçları onları size çok yüksek bir fiyattan satmaktır. Firma adı olarak ismin ne olacağı önemli değil. İsim kaliteyi ve halkın tercihini arttırmaz. Tam tersine, yüksek kalite ve yüksek kaliteli hizmet ismin değerini arttırır. Marka olmak böyle olur. Kendi adınız soyadınızla bile veya köyünüzün ismiyle bile firma kurabilirsiniz. Dünyada örnekleri çok. Kendiniz bir hibrit ortaya çıkarabilirseniz onun da patentini alarak firma isminizi de aynı edebilirsiniz. Kalite önemli, akılcı çalışmalar önemli, isimde tavuk kelimesinin geçmesinin önemi yok.
9- Satışlardan önce piyasalarda ve halk arasında kendinizi tanıtın.
Piyasaya ürünlerinizi sunmadan önce merak oluşturmalısınız. Bir – iki ay önceden buna başlamalısınız, etkili bir tanıtım – reklâm çalışmasına girişin.
10- Halka direkt satış mağazası
Daha ilk ticari faaliyetiniz başladığında, iyi görünümlü ve tanıtımı iyi yapılmış bir halka direkt – perakende satış mağazası kesinlikle kurmanız şart. Sadece kuru bir toptancı olmayın. Önce bir ana satış mağazanız olsun, daha sonra halka direkt satış yapan başka şubeleriniz de olabilir. Eğer iyi bir başarı gösterebilirseniz hiç tanımadığınız insanlar sizin marka isminizle sizin şubelerinizi kurmak isteyebilir.
11- Daha işin başında iken kâr etme hırsına asla kapılmayın.
Piyasalarda küçük de olsa iyi yer edene kadar fazla kâr etmeyi düşünmeyin buna hiç kafanızı yormayın. Hatta zararına dahi olsa kaliteyi ve dürüst tanıtımı daima ilk planda önemli tutun. Ne kadar iyi kazanırsanız kazanın, devamlı alt yapıyı en sağlam düzeyde geliştirmeye önem verin. Eviniz, arabanız, giyiminiz, yaşam tarzınız, şubeleriniz, lüks harcamalarınız kesinlikle firmanızın temellerinden birkaç adım geride olmalı.
12- Başarıyı görmede acele etmeyin. Resmî olarak başladığınız andan itibaren hiçbir başarısızlık sizi yıldırmamalı, kaliteden ödün verdirmemeli. İşte bunu da “şimdiden” düşünün. Bu 12. adımda anlattığım meseleyi siz en başta şimdi gerçekleşmiş gibi düşünün ve kaliteden ve dürüstlükten ödün vermeden ne gibi çözüm yolları bulmanız gerektiğini şimdiden düşünün.