Kırmızı Mercimek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Kırmızı mercimek ülkemizde en çok tüketilen baklagiller arasındadır. Kırmızı mercimek tek yıllık ve çevre koşullarına bağlı olarak 17 ile 75 CM arasında değişkenlik gösteren bir gövdeye sahiptir. Kırmızı mercimek yetiştiriciliği sırasında iklim olarak sıcak ılıman veya subtropik iklim çeşitleri gereklidir. Fakat tropik bölgelerin serin yerlerinde ve yüksek kısımlarda yetişir. Yemeklik baklagiller içerisinde kırmızı mercimek kurağa, sıcağa veya soğuğa en çok dayanabilen baklagildir. Kırmızı mercimeğin optimum çimlenme sıcaklığı 8 ile 13 derece arasındadır.

Kırmızı mercimek toprak seçici bir bitki değildir. Kumludan ağır killi toprağa kadar birçok toprak türünde yetiştirilebilir. Fakat çok iyi verim almak istiyorsanız sıcak, kumlu – tınlı ve iyi havalanan topraklarda yetiştirilmelidir. Kırmızı mercimek yetiştiriciliği tarımında toprağın hafif asit özelliğine sahip olması yetişme verimini artırır. Toprağın 5.5 ile 6.5 Ph arasında olması gerekir. Eğer toprak Ph’ı 9’un üzerindeyse yani bazik özelliği çok fazla ise yetişme yavaş olacaktır.


Kırmızı mercimek tarımı hususunda gübre olarak diğer birçok bitkinin aksine azotlu değil de fosforlu gübreye daha fazla ihtiyaç duyar. Kırmızı mercimek için ihtiyaç duyulan besin maddelerinin alınması için en uygun gübre diamonyum fosfat gübresinin kullanılmasıdır. Mercimeğin yetişmesi için gerekli olan besinler bu gübrede yer almaktadır. Mercimek hasadı nasıl yapılır diye merak etmeyin mercimek hasadı mercimek makineleri ile otomatik yapılmaktadır.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 2)

Üst