Light Sussex (layt suseks)

Hakan

Yeni Üye
Görünüş: Kuyruk orta sayılır, uzun değil.. İbik düz, horozlarda uzun tavuklarda kısa.. Kuyruklar siyah.. Kafalar beyaz olup buyun çevresi beyaz üstüne siyah kırçıllı.. Kanat uçları siyah. Bu bölgelerin dışında tüyler tam beyaz. Bacaklar ve ayaklar tüysüz. Gaga kısa, kıvrık.. Tüyler normal tavuk tüyü şeklinde olup Türkçede hav denen incecik tüyler bulunmaz.
light-sussex.jpg

Light Sussex horozu ve tavukları
Davranış: Atak, hareketli, insanlara karşı uysal, doğal yaşama yabani hayata çok uyumlu.. Diğer tavuklarla da iyi geçinirler. Hırçınlıkları huysuzlukları pek yoktur.

Light Sussex tavuklarının tarihçesi: Sussex tavukları İngiltere’de yüzyıllardır bilinen, birkaç renk çeşitleri olan bir tavuk türüdür. Light Sussex ise o çeşitlerden biridir, 1800’lü yıllarda tavuk meraklıları özel melezleme çalışmalarıyla kalıcı bir tür olarak ortaya çıkarmıştır (melezlemelerde Brahma’ların da kullanıldığı söyleniyor). Değerinin bilinip korunmaya alınması ve dünyaya tanıtılması 1903 yılında Light Sussex derneğinin kurulması sayesinde olmuştur. Fakat yumurta tavukçuluğu hırsı yüzünden günümüze kadar Light Sussex türünün etlik nesil hatları tükenmiştir. Şimdi son yıllarda eskisi gibi hem etlik hem yumurtalık nesil hatları yakalanmaya çalışılıyor. Yeni nesillerin büyümeleri dikkatle inceleniyor, piliçken iyi etlenenler ayrılıyor damızlık olarak kullanılıyor.
Türkiyeye getirilenler arasında o yeniden nesli düzeltilmiş çeşitler var mı bilmiyorum.

Etlik olabilme özelliğine göre henüz piliçken, en geç beş ayda horozlar 4 kg, tavuklar 3 kg olmalıdır.

Son 50 yıl içinde Light Sussex nesillerindeki etlik özellik pek kalmamış. Ergin hale gelinceye kadar neredeyse kemik ve tüylerden ibarettirler sonra toplarlar. Böyle olunca da “piliç” eti için işe yaramazlar sadece olgun tavuk eti için belki iyidirler.

Kuluçka kabiliyeti: Kesin bir şey söylenemez. Nesil hatlarına göre değişir. Yılda bir, iki yılda bir zar zor gurk olanları da var yılda birkaç kez gurk olanları da var. Eğer gurk olup civciv çıkarırlarsa civcivlere iyi anne olurlar.

Yumurta verimlilikleri: Hiçbir suni ışıklandırma olmadan, tamamen doğal mevsimlere göre yetiştirildiğinde yılda 180 – 200 civarında yumurtlarlar. Yani golden comet gibi gündüzlerin çok kısa olduğu kış aylarında yumurtadan kesilmezler.. Ayrıca Light Sussex tavukları Rhode Island Red horozlarıyla çiftleştirilerek daha dayanıklı yumurta hibritlerin yetiştirilmesinde kullanılır, golden comet benzeri yumurta tavukları oluşturulur (bu usul günümüzde sadece hobi amaçlı ya da ev ve köy hayatı tavukçuluğunda devam ettirilir).

Önemi: Golden comet, Atak vesaire hibrit tavukların yumurta verimlilikleri tek nesildedir, devam edemez, özel hibrittirler. Ama Light Sussex onlar gibi değildir, nesilden nesile özellikleri devam eder. Bu yüzden onlardan çok daha değerlidirler. Ama değeri endüstride değil. Ev bahçesi ve köy hayatı tavukçuluğunda önemlidir değerlidir.

Nesilden nesile devam ettirmek için dikkat edilmesi gerekenler:
Light Sussex her ne kadar doğal bir tür gibi kabul edilse de insanların uğraşmaları sonucu ortaya çıkarılmış, ‘kalıcı hibrit’ özelliklidir. Doğal gibi kabul edilmesinin sebebi, nesilden nesile değişmemeleri, kalıcı tür olmalarıdır. Ama yine de genlerinde karışıklık var. Yani bu demek oluyor ki bunlar beyaz Ligorinler gibi kusursuz devam edemez. Her nesil için dikkatle seçilen damızlıklar kullanılmalıdır.

Her nesilde yumurta verimliliği kalitesi farklı olabilir, etlik özellikte olmaları farklı olabilir. Bundan dolayı Light Sussex tavuklarınızı yıllarca iyi takip edip hangi tiplerin daha iyi olduklarını tespit etmeniz ve onların özelliklerini standart olarak kabul etmeniz gerekir. Kanat uzun tüylerinin uç renklerinden boyundaki kırçılların yapısına, ayak renginden ibik şekline, hatta yüz göz şekillerine kadar her şeye dikkat etmek gerekiyor.

Kesin ve katı kurallara göre standartlar belirlenip damızlıklar ona göre seçilmelidir. Aksi takdirde sizden yumurta verimi yüksek diye Light Sussex civcivleri alanlar büyük bir hayal kırıklığına uğrayabilir. Standartları daha iyi belirleyebilmek için İngilizcce bilmeniz ve İngilteredeki ilgili web sitelerine üye olmanız gerekir. Üyelik sayesinde birçok özel bilgileri öğrenebilirsiniz. Yoksa beş on yıl iyi gözlemleyerek, yeni nesiller üzerinde çalışarak kendiniz standartlar beliryeceksiniz.

İngiltere’de gerçek Light Sussex oldukları halde iskelet yapısı ve siyah beyaz kırçıllı tüyler yapısı itibarıyle birbirinden biraz farklı nesil hatları özenle korunarak devam ettiriliyor. O çeşitler yetiştiricilerinin adıyla tavuk derneklerinde tanınıyor. Her yıl sergiler yapılır standartlara en uygun ve en sağlıklı tavukları yetiştirenlere ödüller verilir.

Sussex’lerin Ligth’ten başka Silver (gümüş) ve Speckled (benekli) çeşitleri de çok tutulur. Silver siyah – gümüş renk karışık kırçıllı tüylere sahiptir; horozlarında gümüş renk ağırlıklıdır. Speckled ise koyu kahverengi üzerine açık renk benekli tüylüdür; tavukları daha çok benekli, horozları daha az beneklidir.
 

Wayneoricy

Yeni Üye
Unlock Exciting Pleasures with G-Spot and Clit Toys

Howdy you! Is you eager to investigate fresh pinnacles of delight? combined Stimulators are designed to deliver you all the best occasion by stimulating both your G-spot and sensitive spot at the same time.

All tools arrive with several settings and functions, making sure you can find the ideal blend to accommodate your needs. If you might be playing by yourself or employing it with a partner, G-Spot and Clit Toys promise an exciting and satisfying occasion.

what else causes Pleasure Devices special is their anatomically-designed layout. They’re created to fit your figure exactly, providing accurate pleasure where It can be necessary it most. Designed from high-quality, health-safe materials, Such vibrators provide a opulent experience and harmless moment.

They types of gadgets are also mobile, making them superb for trip. One can experience their positives even if you're at house or on the go. To start, examine the guide to get to know yourself with the options. Test with various ways to find things is effective the best for anyone. A dab of lube can elevate the session, creating it silkier and more delightful. Do not miss to sanitize your product consistently to preserve it in best state.

Here’s the thing that enthusiasts are mentioning: “This vibrator has raised my delight to a whole new level!” – Casey. “Applying Your with my lover has brought and infused so much thrill to our personalized sessions.” – Taylor. “I was suspicious at first, but now I cannot picture my life without it. Highly endorse!” – Alex.

Prepared to unlock new experiences? Dual Stimulators are present to assist you find out unmatched delight. Even if you’re handling them solo or with a significant other, they’re guaranteed to add some enjoyment to your intimate sessions. Test them a go – you won’t be remorseful it! Here’s to exploring and relishing every time
Sexy Massage Toys for Couples
Essential Facts About Male Chastity Devices c5ca480
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst