Sığırlarda Mide ve Bağırsak Rahatsızlıklarının Sebepleri Nelerdir?

Admin

Forum Yöneticisi
Yönetici
Sığırlarda Mide ve Bağırsak Rahatsızlıklarının Sebepleri Nelerdir.jpg
Sığırlarda Mide ve Bağırsak Rahatsızlıkları
Sığırlarda mide ve bağırsaklarda yaşayan yabancı parazitler hayvanlara birçok yönden olumsuz etki yaparak zarar görmelerini oluşturmaktadır. Parazit üzerinde bulunduğu hayvana besleyici maddelerini tüketmektedir. Mesela vücudunda ki b12 vitaminini tüketerek kan yapıcı olayı oradan kaldırır ve hayvanın kansız kalmasına sebep olur. Çok sayıda parazit bir araya gelerek mide ve bağırsak duvarını tutunup tıkayarak ve bazen de tıkayarak zarar vermektedir. Bunların sonucun hayvanlarda şiddetli ishal, kilo kaybı, kansızlık, susuzluk, iştahsızlık, durgunluk, halsizlik, verim düşüklüğü gibi sorunlar meydana gelmektedir.

Parazit hastalıklarının ilkbahar ve kış aylarında yaz ve sonbahara göre daha çok görüldüğü gözlenmekte ve bilinmektedir. Bu tur hastalıklar genellikle sürü hastalığı olmakla beraber bir hayvana bulaştığında diğer hayvana geçmesi kolaylıkla olmakta ve bu nedenle ölen hayvanın kesiminde bunlar bilinerek diğer hayvanlar hakkında da sahibine bilgileri aktarılmaktadır. Genç parazitler mideye yerleşerek ergin hale gelmektedir. Parazitin erginleri kırmızı ve kahverengidirler. Bunlar vücuda gıda yoluyla girmekte ve 17-35 gün içerisinde belirti göstermektedirler. Genellikle meraya yeni çıkan buzağılarda belirgin şekilde görülmekte ve etkili olmaktadırlar. merada uzun otların bulunması parazit yumurtaları ve genç parazitleri kötü hava şartlarında korumaktadır. Ergin hayvanlarda bağışıklık gelişebilmektedir bu amaçla meralarımızı yeni yetişen hayvanlar için verimli hale getirmek gereklidir güvenli mera oluşturulması için


· Parazit zamanı başladığında ilaç kullanımı
· Bilinçli şekilde meraları kullanma


· İlaç kullanımı:
ilaç hayvanlarda gelişmekte olan yeni yetişen parazitleri ve yetişmiş parazitlere karşı kullanılmaktadır. İlaçlama genelde parazitlerin en az bulunduğu zamanda yapılmalıdır. Böylelikle parazitlerin üremesi ve çoğalması azaltılmış olur.

· Bilinçli şekilde meranın kullanımı
Meranın dinlendirilmesi
Sistemli otlatma
Hayvan çeşitleri seklinde otlatma
Hayvanları yaşıtlara bölerek sınıflandırma
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst