Kışın tavuk bakımı nasıl yapılır?

Hakan

Yeni Üye
Kışın tavuklar çevrede eskisi gibi böcek bulamaz. Protein eksikliği çekerler. Ayrıca hava soğuk olduğu için enerji verici gıdalara ihtiyaçları var.

Enerji:
Kavrulmamış ay çekirdeklerini (ve hatta kenevir) öğütün veya ezin. Haşlanmış patatesle karıştırıp tavuklara yedirin. İçine az miktarda ıslatılmış ekmek karıştırabilirsiniz. Çok fazla soğuk yerlerde buna biraz da tahin karıştırmak iyi olur. Bunlardan başka, tavuklarınız hangi enerji (kalori) veren yiyecekleri seviyorsa onlardan da vermeniz iyi olur. Kavun karpuz çekirdekleri vesaire.

Protein: Kasaplardan alacağınız et artıklarını, yağlı kenarları verebilirsiniz. Bunu çok severler. Etli yemek artıklarından verebilirsiniz (yalnız çok tuzlu olmamalı). Soya fasulyesiyle hazırlanmış yiyecekler.. Az miktarda ceviz içi.. Ucuza veya bedavaya bulabilirseniz karides, balık vb. deniz mahsulleri tavukların bünyelerini kuvvetleştirir.

Bunlardan başka, her zaman verdiğiniz buğday ve yeşillik de olacak tabii.

Saat saat hangi yiyecekler verilmeli?
Sabah: Enerji veren yiyecekleri buğdayla beraber..
Öğle: Proteinli yiyecekler ve yeşillikler..
Akşama doğru: Enerji verici yiyecekler ve buğday..

Çünkü kışın gündüzler çok kısa. Hızlı çalışan tavuk metabolizması uzun soğuk gecelerde enerjisiz kalmamalı. Ona göre dikkatli beslenmeleri gerekiyor.

Donmalara dikkat: Erzurum gibi soğuk memleketlerde dikkat edin su donabilir tavuklar su içemez bu da onlara çok fazla zararlı olur. Her istediklerinde su içebilmeleri lazım.
-5’ten daha fazla dondurucu soğuklarda ibikler donabilir. Hem tepe ibiklerine hem gaga altı ibiklerine vazelin sürmeniz donmalardan korur.. Ligorin gibi ne kadar uzun ibik, o kadar donma riski demektir.


Aç hayvanlar tehlikesi: Kırsal kesimlerde tilki, kartal gibi hayvanlar kışın tavuklarla daha fazla ilgilenebilir. Bunlara ayrıca dikkat edilmeli.

Kışın da hareketlilik şart: Daima karlarla kaplı yerlerde tavuklarınızın yeterince hareket edebilmeleri için gezip dolaşabilecekleri karsız yerler olmasını sağlamalısınız. İçinde kuru toprak – kül karışımı bulunan toprak banyosu leğenleri her zaman olabilmeli.

Temizlik ve havalandırma: Kışın tavuklar kümeslerde daha fazla vakit geçirdikleri için kümes temizliğine çok daha fazla özen göstermelisiniz. Zemin her gün temiz saman veya talaş yaygısıyla yenilenmeli. Hava sıfırın altına düşmedikçe tavuklar soğuğa iyi dayanır. Üşümesinler diye kümeslere sıkı sıkı kapatırsanız kısa sürede çeşit çeşit hastalıklar türer. Kümes her zaman iyi havalandırılıyor olmalı.
 

Wayneoricy

Yeni Üye
Boost a productive private personal Intimacy with a Pleasure Wand

Howdy you! Aspiring to incorporate some allure to your intimate encounters? The AV Wand is created to provide powerful, pleasurable vibrations with various modes to pick.

It gadget is convenient, engineered from top-quality materials, and portable for enjoyment at house or on the move. To initiate, peruse the guide, try with functions, and handle a dab of slickness for extra smoothness. Maintain it sanitized to secure it remains in best form.

People extol about the Magic AV Wand: “This wand has elevated my delight to a novel plane.
Rechargeable Magical Stick
Best 10 Pocket Vaginas You Have to Try c5ca480
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst