Salma Tavukçuluk Nedir Nasıl Yapılır?
Salma tavukçuluk olarak bilinen gezen tavuklarla üretim süreci genel olarak yumurta odaklı olarak gerçekleşmektedir. Yumurtalara global anlamda ciddi bir talep olduğundan dolayı, organik yumurtalarının diğerlerine nazaran daha fazla rağbet gördüğü bilinmektedir. Çiftliklerde kapalı ortam ve yapay ışık altında üretim yapmak yerine salma tavukçulukla verim almak daha etkili bir işleyiş olmaktadır.
Organik tavuk yumurtası üretiminin son yıllarda taleplerinde patlama olmasından dolayı doğal ve organik olan yumurtaların üreticileri de bir hayli artış gösterdi. Tavukların gündüz saatlerinde bahçelerde dolaşarak kendi yemlerini bulmaları sayesinde gerekli yumurtalar ortaya konulabilmektedir. Bu arazilere hayvan gübresi ve kum konulması da ideal ortamın yaratılmasını sağlamaktadır.
Salma Tavuk Cinsleri
Salma tavukçuluk yapacak olan yetiştiricilerin hangi ırkı tercih edecekleri de önemli bir kriterdir. Bir yılda ortalama olarak en fazla yumurta veren tavukların seçimi bu konuda son derecede dikkat edilmesi gereken bir husustur. Aynı zamanda bu yetiştirim işlemlerinin gerçekleşeceği bölgeye ve iklim şartlarına en uygun olan tavuk ırkının seçimi de son derecede önemlidir. Ülkemizde ise salma tavukçuluk esnasında Lohman Brown ve Ataks tavuk ırkları diğerlerine nazaran daha etkili olabilecektir. Lohman Brown tavuk cinsi yılda ortalama 280 yumurta verebilmektedir. Aynı zamanda da yem konusunda da masrafsız olduğu söylenebilmektedir. Bu yüzden ülkemizde en fazla talep gören tavuk cinsi olarak adlandırılmaktadır.
Salma Tavukçuluk Gelir Gider Tablosu
Salma tavukçuluk yapacak olan kişilerin ilk olarak ideal bir arazi bulmaları gerekmektedir. Tavukların gezerek beslenmeleri açısından bu arazinin muhakkak gerekli olduğu söylenebilmektedir. Aynı zamanda da konaklayabilecekleri bir barınağın da inşa edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında da yumurtalamaları için follukların da meydana getirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Hayvanların beslenmesine de dikkat etmek gerekmekte ve bunun için tahıl ürünlerini de ek olarak sağlayabilme durumu söz konusu olmalıdır. Tüm bu sürecin ne kadarlık bir maliyeti olacağı ve kazanç oranlarının ne şekilde gelişeceğinin hesaplanması da önemlidir. Bu hesap sürecinin tamamlayacak olan yetiştiricilerin gerekli adımları atabilmeleri söz konusu olabilecek ve gerekli başvuru evreleri başlayabilecektir.